שתף קטע נבחר
 

7 סימנים שיעידו - יש לכם את מחלת המעשנים

קוצר נשימה, בעיות שינה ובצקות ברגליים. מהם הסימפטומים שמצביעים על כך כי חליתם במחלת ריאות חסימתית, למה הם מתפתחים והאם אבחון מוקדם יכול לעזור?

כשמדברים על מחלות נשימה, באופן אינטואיטיבי חושבים על סרטן ריאות. אבל מחלת ה- COPD - מחלת ריאות חסימתית  - היא נפוצה לא פחות ומסוכנת לא פחות.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מדובר במחלה שהיא שילוב של נפחת בריאות (emphysema) וברונכיטיס חסימתי כרוני (chronic obstructive bronchitis). שניהם נגרמים על ידי עישון  וחשיפה ארוכה לחומרים מסוכנים כמו אסבסט למשל.

 

כשהריאות לא מתפקדות במלוא היכולת, מתחילים להופיע סימפטומים המעידים כי הנשימה קשה עליכם. 7 סימנים שמצביעים על כך כי הריאות שלכם בצרות: 

 

עוד כתבות

אחד מכל 4 מעשנים ילקה במחלת ריאה קטלנית

הפסקת עישון "תמחק" את נזקי העבר? על COPD

למה השיעול לא עובר? 14 סיבות לבדוק

 

1. קוצר נשימה

רבים החווים מצבי קוצר נשימה מייחסים זאת לגיל או למאמץ פיזי אותו ביצעו, כך מסבירים מומחים מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק. לדבריהם, אנשים מתחילים לשים לב  לכך שיש להם בעיה בנשימה, כשקשה להם לנשום גם אחרי פעולה פשוטה, כמו להיכנס למקלחת. 

 

הבעיה ב-COPD  שלא ניתן למנוע אותה גם אם מגלים אותה מוקדם מספיק, אבל בהחלט ניתן לעצור את הידרדרותה. לדברי מומחים, למרות האינסטינקט הראשוני להוריד הילוך ברמת הפעילות, ההפך הוא הנכון. כדי לשמור על תפקוד ריאות תקין, כדאי לשמור על פעילות תקינה ואפילו להגביר את קצב הפעילות.

 

כדי לזהות שאתם עלולים להיות בבעיה, כדאי לשים לב לדברים הבאים: כשאתם מטפסים במדרגות או מבצעים פעילות גופנית כלשהי, האם אתם מתקשים לנשום נשימה עמוקה?

 

יותר מכך, האם אתם מתחמקים מהפעילות הזו ועולים במעלית? האם אתם מתנשמים בכבדות בעוצמות הולכות וגוברות מפעילות לפעילות?

 

החוקרים מסבירים כי האינדיקציה הטובה ביותר היא לשאול את עצמכם האם אתם יכולים לעשות היום את מה שעשיתם לפני שנה בלי להתנשף. אם התשובה היא שלילית, השלב הבא הוא לבקש מהרופא שלכם צילום ריאות.

 

2. שיעול תכוף שהולך ומחמיר

אין מי שלא משתעל מפעם לפעם, אבל אם אתם שמים לב שהשיעול לא מפסיק והולך ומחמיר בעוצמתו, זה הזמן לפנות לרופא. מחלת  הריאות החסימתית יוצרת דלקת על הסימפונות בריאות. כשזה קורה, מיוצרת ליחה רבה יותר מאשר בזמן רגיל, מה שגורם לחסימת האוויר הנכנס לריאות.

 

אם השיעול שלכם הוא "שיעול רטוב", ואתם מרגישים כאילו חליתם בשפעת, ללא השפעת עצמה, הליחה היא בכל צבע אחר חוץ מצבע צלול, כדאי להגיע במהירות לרופא.

 

אגב, אם אתם מעשנים, הליחה עשויה להיות מוטעה מאוד, זאת בזמן שהמחלה הולכת ומידרדרת.

 

מתעוררים עם כאבי ראש? אולי זה קשור למצב הריאות (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
מתעוררים עם כאבי ראש? אולי זה קשור למצב הריאות(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

3. כאבי ראש בבוקר

זהו אחד מהסימפטומים המסתוריים של המחלה. ד"ר נורמן אדלמן מהארגון האמריקני למחלות ריאה, אומר כי כשאתם נושמים בכבדות בלילה, והפחמן דו חמצני מצטבר, וגורם לכלי הדם במוח להתרחב, מה שגורם לכאב הראש.

 

לדבריו, רבים לא מקשרים בין כאבי הראש למחלה, אלא מתייחסים לזה כאל סימפטום נפרד. אולם הטיפול בסימפטום, צריך להיות משולב. "אם לא יגיע מספיק חמצן לריאות בזמן השינה, כאבי הראש לא ייעלמו", הוא מסביר.

 

4. קרסוליים נפוחים

ככל שהמחלה מתקדמת, מתפתחת גם אי ספיקת לב, בגלל שמחזור הדם לא מקבל מספיק חמצן. מצב זה יכול להוביל להצטברות נוזלים בגוף - מצב המוכר כקרסוליים ורגליים נפוחות.

 

ד"ר אדלמן מסביר: "ככל שמצב הריאות הולך ומחמיר, היכולת של הגוף לפצות עצמו על המצב הזה, הולכת ויורדת, והלב לא יכול לעבוד באותה עוצמה כמו קודם. 

 

"כשהלב לא מצליח לשאוב מספיק דם כדי לספק את צרכי כל האיברים כמו כבד וכליות, הם לא יכולים לבצע את תפקידם שהוא לסנן ולהפריש רעלים מהגוף. התוצאה - בצקת ברגליים". אגב, תופעה דומה מתרחשת לעתים בזמן טיסה או בקרב נשים בהריון.

 

5. בעיות להירדם וחוסר יכולת לישון

שאלו את עצמכם - האם אתם עורמים כריות כדי שיהיה לכם קל יותר לישון במהלך הלילה? האם אתם ישנים בכיסא לעתים רבות, כי ככה יותר קל לנשום או שאתם מתעוררים באמצע הלילה ומרגישים לא טוב?

 

רבים החולים במחלת ריאות חסימתית, סובלים מבעיות שינה  כאלה ואחרות, אבל לא תמיד מקשרים בין התופעות הללו לבין המחלה עצמה.

 

התופעות הללו מתרחשות מכמה סיבות: גם בגלל חוסר היכולת לנשום וגם בגלל שהחולים נוטים להשתעל במשך הלילה ומתעוררים משנתם. בנוסף, יש חולים  הסובלים מדום נשימה בשינה ורפלוקס בוושט, שגם הם מתקשים להירדם ולישון שינה רציפה.

  

6. קשיי נשימה המכונים "חזה חביתי"

אחד המבחנים הלא פורמליים לבדיקת קיומה של מחלת ריאות חסימתית, היא לבדוק את הנשימה תוך כדי הרמת ידיים מעל הראש. בצורה זו ניתן לבדוק  האם קיימת נשימה הנקראת "חזה חביתי". סוג זה של נשימה מתאר יציבה מסוימת ותנוחת גוף שהיא סימפטום שניוני למחלת הריאות החסימתית.

 

"חזה חביתי" עלולה להיווצר כתוצאה מתהליכים דלקתיים. הריאות הופכות להיות מוגדלות ודוחקות את הסרעפת כלפי מטה, מה שמקשה עליה להתכווץ ביעילות. בנוסף, בית החזה הופך להיות מוגדל מה שגורם לשרירי החזה, בצוואר ובין הצלעות להיות חלשים יותר.

 

כשזה קורה, אנשים החולים במחלת ריאות חסימתית, באופן לא מודע מנסים לפצות עצמם באמצעות הישענות קדימה, כשהידיים מונחות על ברכיהם. יציבה כזו מייצבת את החזה והכתפיים ומאפשרת לחולים לנשום טוב יותר.

 

 

7. גוון כחול לשפתיים ולקצות האצבעות

אם לאורך זמן לא מגיעה זרימת דם מספיקה ולא מספקת חמצן לתאי הגוף, השפתיים וקצות האצבעות נוטים לקבל צבע כחול / אפור, הידוע כ"ציאנוזיס".  בדרך כלל זה נפוץ בגוף הציפורן, אבל יש אנשים שמפתחים את הצבע גם בעור.

 

הסיבה לשינויי הצבע היא, כי דם רווי חמצן הוא בדרך כלל אדום בוהק, ואילו דם עם פחות חמצן הופך להיות כהה יותר ומקבל את הצבע התכלכל.

 

באנשים בעלי צבע עור כהה, שינוי הצבע מופיע בעיקר בשפתיים, בחניכיים, מסביב לעיניים וניתן לאיתור ביתר קלות.  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעול שלא מפסיק, עלול להיות סימן ל-COPD
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים