היה היה רודן: ספרי הילדים של קים ג'ונג איל
בין עינוי מתנגדי משטר, הרעבת בני עמם ופיתוח תוכנית גרעין מגלומנית, מצאו רודני צפון קוריאה זמן לכתוב ספרי ילדים. BBC סיפק הצצה מרתקת אליהם
טבעם הציני של הרודנים נחשף שוב. הנאצים אהבו להאזין למוסיקה קלאסית, כמה מרודני ערב היו חובבים מושבעים של יצירות אמנות, וגם לעריצים האכזריים של צפון קוריאה היה מנהג מפתיע משלהם - כתיבת ספרי ילדים. רק השבוע נחשפו שוב עדויות ממחנות הריכוז האיומים של צפון-קוריאה שבהם מעונים ומועבדים בפרך מתנגדי משטר וקרוביהם, אבל היום (ד') מספק ה-BBC הבריטי הצצה לפן הלא מוכר של שושלת קים.
עוד חדשות מהעולם :
- ביירות: 5 הרוגים בפיגוע במעוז חיזבאללה
BBC מביא תיעוד של ספרי ילדים שכתבו לכאורה אביו וסבו של המנהיג הנוכחי של צפון קוריאה קים ג'ון און: קים ג'ונג איל, שהלך לעולמו לפני קצת יותר משנתיים, וקים איל סונג, מייסד צפון קוריאה שמת ב-1994.
"הקפטן צנח ארצה, מפיל בייאוש את האלה שלו", מצטט ה-BBC קטע מספר הילדים של קים ג'ונג איל "נערים הורגים שודדים". "באותו הרגע נשמעה שאגת קרב מבחוץ. תושבי הכפר הרגו את שאר השודדים". כריסטופר ריצ'רדסון, חוקר ספרות ילדים צפון קוריאנית, סיפר ל-BBC כי מדובר באגדת ילדים "אלימה באופן יוצא דופן", המגוללת את מעלליהם של ריאקציונרים ושודדים שארבו לאנשים תמימים בהרי צפון קוריאה לפני הקמתה של צפון קוריאה המהפכנית על-ידי קים איל סונג.
"למרות התוכן, לא נכון יהיה לקבוע שמדובר בתעמולה גרידא", הסביר ריצ'רדסון לרשת הבריטית, "אלה סיפורים שיכולים להיות די נחמדים לקריאה, ואני מניח שילדים יכולים אפילו לא להיות מודעים לתוכן האידיאולוגי שלהם". לדבריו, גם ילד מערבי בן שש עשוי שלא להבחין בהבדל בין הסיפור האלים הזה לסיפורים אלימים אחרים שצורכים ילדים בתרבות המערב.
מומחים הסבירו ל-BBC כי לא פעם בספרי הילדים של קים ג'ונג איל וקים איל סונג את תפקיד הנבל ממלאת דמות המסמלת למעשה את ארה"ב, כמו למשל באגדת "הפרפר והתרנגול" מאת קים איל סונג, שבה פרפר צעיר (צפון קוריאה) ניצב מול תרנגול (ארה"ב) שמנסה להרוס את הגן ומציק לחיות אחרות. ריצ'רדסון, מציינים ב-BBC, תוהה אם הרודנים לבית קים הם אכן אלה שכתבו את הספרים, או שמא רק זכו לקרדיט עליהם.
היון סאו, שגדלה בצפון קוריאה ועזבה אותה בגיל 17, מספרת לרשת שמבחינתה ומבחינת חבריה לספסל הלימודים האמת הייתה אחת: "אני זוכרת אגדות על הקרב ההירואי של קים איל סונג ביפנים וכמה סיפורים מגוחכים על קים ג'ונג איל שבגיל חמש ירה למוות באויבים כלשהם. זה בלתי אפשרי, אבל כילדים האמנו לזה כי עבורנו הם לא היו בני אדם, הם היו אלוהים".
אסירים חפרו את קבריהם - ונחבטו למוות
ביום ב' השבוע פרסמה ועדת חקירה עצמאית שמינה האו"ם לחקר המתרחש בצפון קוריאה, דו"ח שלפיו מפקדים בכירים בכוחות הביטחון של צפון קוריאה וייתכן שגם המנהיג העליון של המדינה קים ג'ונג און צריכים לעמוד למשפט בינלאומי משום שהורו על עינויים שיטתיים, הרעבה והרג המוני שגובל ברצח עם.
יו"ר הוועדה מייקל קירבי ציין כי הדו"ח המקיף הכולל 372 עמודים מעלה סימנים שהפשעים שביצע המשטר בפיונגיאנג דומים מאוד לאלה של המשטר הנאצי במלחמת העולם השנייה. "הקהילה הבינלאומית לא יכולה לומר עוד 'לא ידענו'", מסרה הוועדה. צפון קוריאה דחתה בתוקף את הדו"ח וטענה כי הוא בדיוני ומפוברק.
דו"ח החקירה העצמאי, שגודלו כגודל ספר טלפונים, מציין מעשי זוועה בהם רצח, עינויים, אונס, חטיפות, שעבוד, הרעבה והוצאות להורג. חברי ועדת החקירה עבדו במשך שנה שבמהלכה אספו עדויות מעריקים צפון קוריאנים, בהם שומרים לשעבר במחנות עבודה, שמתגוררים בדרום קוריאה, ביפן, בבריטניה ובארצות הברית.
במקביל פרסם גם ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל עדויות של עריקים מצפון קוריאה. קים יאנג סון, שריצתה תשע שנים במחנה המאסר יודוק יחד עם הוריה וארבעת ילדיה, סיפרה: "אין מילים שיכולות לתאר איזה מן מקום זה. מזריחת החמה ועד שקיעתה אנחנו עובדים. אין שעות עבודה מוגדרות. קמים בשעה 3:30 לפנות בוקר ומתייצבים לעבוד כעבור שעה, ואז עובדים עד שעות החשכה".
קים, הוריה וארבעת ילדיה, בני 9, 6, 4 ושנה, נכלאו במחנה לאחר שהיא הואשמה שריכלה על רומן שניהלה חברתה עם קים ג'ונג איל. כל בני
משפחתה מתה מרעב ומעבודת פרך. "כשהוריי מתו מרעב, לא היו לי ארונות לקבור אותם בהם. עטפתי את גופותיהם בקש, העמסתי אותם על גבי והלכתי לקבור אותם בעצמי".
שומר באחד ממחנות המאסר שערק מהמדינה וביקש להישאר אנונימי סיפר לאמנסטי על האסטרטגיה הקרויה "אשמה בשל קרבה" שמטרתה - השמדת שלושה דורות של משפחה. הוא סיפר גם איך נשים מהמחנה היו נאנסות על-ידי שומרים ולאחר מכן נרצחות. השומר חשף גם את השיטות שבהן הוצאו להורג אסירים. אחת השיטות הייתה לתת לאסירים לחפור את קבריהם ולאחר מכן לחבוט בראשיהם עם פטיש ממתכת. שיטה אחרת הייתה חנק באמצעות חבל מגומי.