הנער שברובוט ינצח
ב-4 במרס תפתח תחרות הרובוטיקה FIRST בישראל, שבה קבוצות מכל קצוות הארץ מתחרות בבניית רובוטים משוכללים המסוגלים לבצע פעולות מתקדמות. עד כה נשמע רגיל, רק שאת הרובוטים בונים תלמידי תיכון ומטה
בשבוע הבא ימלאו את היכל הספורט ביד אליהו רובוטים שיודעים בין השאר למסור כדורים בצורה אוטונומית וגם בשליטה מרחוק, ושאותם בנו תלמידי תיכון. את תחרות הרובוטיקה עורך ארגון FIRST - ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח שיעודו עידוד בני נוער לעסוק במדע וטכנולוגיה. בפעילויות הארגון בן ה-20 שנה לוקחים חלק כ-30 אלף תלמידים מרחבי העולם, מתוכם 1500 בישראל בלבד, וכ-30 אלף מורים, מדריכים ומתנדבים.
תחרות FIRST שחוגגת השנה עשור, נוסדה על ידי אביהו בן –נון עם הטכניון וזוכה לתמיכת משרד החינוך התחרות תועבר בשידור חי ב-5 במרס ב-ynet.
- עוד סיפורים ורובוטים - בפייסבוק שלנו
ממש לא רהיט איקאה
בליגת ה-FRC המיועדת לתלמידי תיכון את הרובוטים, בונים התלמידים מקיט חלקים. אך אל תטעו - לא מדובר ברהיט של איקאה שדורש הרכבה בלבד, אלא ישנה עבודה הנדסית מאומצת בדרך לרובוט פעיל. כללי התחרות השנה הם כאלה: על המתחרים לבנות רובוט המסוגל לשנע כדור מיוחד שקוטרו 60 סנטימטר ומשקלו 1.2 קילו, אל עבר השער של הקבוצה המתחרה. אורכו של הפרוייקט ששה וחצי שבועות, כשחלק נכבד מהזמן הזה, מעבירות הקבוצות דווקא לא בעבודה על הרובוט, אלא בלהכיר אחד את השני.
על המנטרה הזו חוזר כל אחד מהמנטורים שדיברנו איתם על התוכנית - המטרה היא להציב בפני אותם בני נוער אתגרים ולדחוף אותם לפתור את הבעיות ביחד כצוות. הסניף הישראלי של FIRST הוקם בשנת 2005 ומשלב כ-3000 ילדים ובני נוער מכל רחבי הארץ. כשהמימון מגיע מהעיריות והמועצות האזוריות, ההורים, ומגוון ארגונים וחברות מהארץ וארה"ב התומכות בפרויקט.
- לקראת התחרות: הטור של קבוצה FRC 2230
לבנות אנשים
לילך מוזיקנט, מנטורית בתיכון הנדסאים הרצליה, מספרת שעוד טרם פרסום המשימה, הקבוצה עוברת תהליך הכנה של גיבוש והכרה, כשישנו דגש גדול על הפן החברתי. "מאוד חשוב שיהנו מהחוויה כדי שיתגבשו ויהפכו ליחידה אחת". בתיכון זה ישנה קבוצה של 50 בני נוער מכיתות י' עד יב' שבנו השנה 2 רובטים, כשלאחר התחרות, הם לוקחים את היצירות ומציגים אותן ברחבי העיר. הקבוצה של שנת 2009 זכתה בפרס על "שינוי בקהילה" ואכן יצאה משלחת של בית הספר לארה"ב לגמר התחרות. שם הם כבר לא זכו אך מבחינתה המשימה הושלמה: "מטרת התחרות בשבילי היא לבנות אנשים. הבטחון העצמי שלהם, התפיסה שלהם. ההתמודדות עם דברים, סדרי עדיפויות וקבלת החלטות בכל מיני תחומים".
לצד החינוך לטכנולוגיה וחשיבה אנליטית, ישנו מסר של דו קיום וסובלנות המסתתר בין גלגלי השינים של הרובוט. נועמן זועבי, המדריך קבוצה של יהודים וערבים מצפון הארץ בתחום מועצת הגלבוע, מספר שבקבוצה שלו משתתפים 34 תלמידים, חצי מהם בנות, משני בתי ספר - אחד יהודי ואחד ערבי. הקבוצה שנפגשת בבית ספר אחווה שבגלבוע, החלה את דרכה כבר לפני שלושה חודשים בסדרת מפגשים שנוצרו כדי להפוך את מקבץ בני הנוער הזרה הבאה מעולמות שונים - ליחידה מלוכדת.
אך הדרך לרובוט פועל וצוות מלוכד לא הייתה קלה. "אני שיווקתי את הנושא הזה בבית הספר עין חרוד, ביחד עם השותפה שלי זאנה הצלחנו לשכנע את התלמידים שלנו להגיע לבית הספר האחר (היהודי - ש.ש) כדי לעבוד על הפרוייקט. בניתי להם תוכנית גיבוש עם כל מיני משחקים וכשהקרח נשבר, הם התחילו לעבוד בשיתוף פעולה ביחד, כיחידה אחת".
"בהתחלה הייתה רתיעה משני הצדדים. כל אחד נשאר עם החבר'ה מבית הספר שלו. לאחר זמן מה נתתי להם משימות ביחד ועירבבתי ביניהם כך שהם נאלצו לעבוד יחד. אז הם למדו לקבל אחד את השני וכל הרתיעה שהיתה בהתחלה נעלמה. ביום שבת שיחקנו כדורגל ביחד ואפשר לראות על הפנים שלהם שהם כבר חברים." זועבי לא לוקח את כל הקרדיט לעצמו, ומבקש לציין את הכרת התודה שלו להורי התלמידים שפעלו כדי שהפרויקט המיוחד יצא לפועל. "כל המטרה היא להעלות את המודעות ללימודי הטכנולוגיה בארץ, והחינוך לערכים ועבודה קבוצתית ומבחינתי המטרה הושגה".
משימות חילוץ
בנוסף לבניית רובוט, ישנה גם משימה יותר חברתית המוטלת על משתתפי נבחרת ה-FLL הבונים רובוט מלגו Mindstorms: לתכנן מוצר טכנולוגי שיכול לסייע לקהילות חלשות ברחבי העולם. אור קאופמן מקבוצת EarthQuack מספרת שהשנה הם התמקדו בתושבי האיטי, ובפרט העיר פורט או פרנס, שחלקים נרחבים ממנה נחרבו ברעידת האדמה.
האתגר שהועלה היה איתור הלכודים בהריסות מבנים. ישנו מכשיר מיוחד המסוגל לאתר צליל של דופק בתוך המבנה ההרוס, אך כדי לעשות בו שימוש, יש להשתיק את כל אתר האסון - דבר שקשה מאוד לעשות בזמן חירום. "הפתרון שלנו הוא הצמיד", אומרת קאופמן, "הוא מגביר את צליל הדופק דרך מערכת של מיקרופון ורמקול", וכך מקל על מכשיר האיתור לשמוע את הדופק מרחוק. בנוסף המכשיר מודד את רמת החמצן בדם ואת הדופק, והוא מכיל זיכרון פלאש שעליו שמור מידע רפואי של אותו אדם. את כל זה משדר הצמיד אל מקלט ייעודי, וכך ניתן לאתר את הלכודים ביעילות. הצמיד המתוחכם כבר קיים ברמת אב טיפוס, כשהקבוצה בנתה אותו עם חברת פריסקייל.
משחקי הגמר ישודרו ביום רביעי 5.3 משעה 13:30 ועד 15:30 בשידור חי ב-ynet.