בתום יום דמים: מאמצים לגיבוש מפת דרכים
שבוע קטלני באוקראינה שגבה את חייהם של יותר מ-100 בני אדם מסתיים באי ודאות: שרי החוץ האירופיים דנים עם הנשיא על מפת דרכים לפתרון המשבר כשברקע הסנקציות שהטיל האיחוד. מרקל, אובמה ופוטין בהכרזה עמומה: לשים קץ לאלימות. מהשטח צפות העדויות: מתנדבת צייצה - "אני גוססת"
שבוע של הפגנות סוערות בקייב ובערים נוספות הסתיים ביום קטלני ביותר שבו נהרגו לפי דיווחי האופוזיציה כ-100 בני אדם. אולם בנקודה זו קשה להעריך לאן הולכות פניה של אוקראינה: למרות הסנקציות שהטיל אמש (יום ה') האיחוד האירופי על קייב בצעד חריף, נמשכות אל תוך הלילה השיחות בין הנשיא ויקטור ינוקוביץ' לשרי החוץ האירופיים על מפת דרכים לסיום המשבר.
עוד חדשות בעולם:
אף פעם לא מאוחר: בן 101 רץ לקונגרס
נשיא טורקיה צנזר הרשת: אלפי צייצנים נטשו
אחרי שנים: לאיראן יש פחות אורניום מועשר
גם ראשי המדינות - ארצות הברית, גרמניה ורוסיה - לא הצליחו להגיע להחלטה חד משמעית והסכימו רק כי חשוב שהאלימות תיפסק. בשיחת טלפון שקיימו נשיא ארצות הברית וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין החליטו השלושה להמשיך ולשמור על קשר אדוק ביניהם בימים הקרובים כדי להחליט על הצעדים הבאים לסיום האלימות ולמציאת משבר פוליטי שישרת היטב את העם האוקראיני. גם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון שוחח יחד עם מרקל עם הנשיא הרוסי הערב וביטא בפניהם את חששו הכבד מהסלמת האלימות במדינה.
ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי הפרלמנט האוקראיני העביר החלטה להסיג את כוחות המשטרה מהכיכר המרכזית. המנהיג הבולט של האופוזיציה באוקראינה, המתאגרף לשעבר ויטלי קליצ'קו, אמר היום כי הוא מקווה שהשיחות עם שרי החוץ של צרפת, גרמניה ופולין יביאו להסכם. "אין כל החלטה כרגע", אמר לעיתונאים, "אנחנו מחכים לתוצאות". מוקדם יותר הערב אמר במסיבת עיתונאים ראש ממשלת פולין דונלד טוסק שינוקוביץ' גילה נכונות להקמת הבחירות הן לפרלמנט הן לנשיאות כדי לשים קץ לאלימות. שר החוץ הפולני רדוסלב סיקורסקי ציין בתום שיחות עם האופוזיציה כי "ישנה התקדמות, אך הפערים עומדים בעינם".
בעוד האיחוד האירופי החליט הערב להטיל סנקציות על "אלה האחראים לאלימות באוקראינה", הכוללות ביטול ויזות והקפאת נכסים, בבית הלבן אמרו הלילה כי ארצות הברית טרם החליט אם להטיל בעצמה סנקציות. סגן דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר כי התערבות צבאית אינה אופציה. "הנשיא דן כעת באופציות הקיימות במידה רבה של דחיפות", אמר ארנסט לעיתונאים והוסיף כי סנקציות הן הצעד היחידי שנשקל. סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח בלילה עם נשיא אוקראינה, אך לא נמסרו פרטים רשמיים על תוכן השיחה. במקביל דובר הפנטגון חשף כי שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל ניסה להשיג בכירים במשרד ההגנה באוקראינה אך לדבריו בקייב "לא שיתפו פעולה". קירבי תיאר את היעדר המענה מצידם כצעד חסר תקדים.
המחאה נגד ממשלת אוקראינה החלה בנובמבר, אז דחה הנשיא הסכם לשיתוף פעולה כלכלי עם האיחוד האירופי לטובת המשך קשרים פיננסיים עם רוסיה. המוחים, שביקשו להעדיף את האיחוד האירופי כבעלת ברית על רוסיה, טענו כי ינוקוביץ' מחזיר את אוקראינה לימיה תחת השלטון הסובייטי. בתחילת השבוע היה נראה באופק פיוס לאומי כשהמפגינים פינו את מבני השלטון שעליהם השתלטו. אך עיכובים ודחיות של בקשות האופוזיציה לשינויים בחוקה שיצמצמו את סמכויותיו של ינוקוביץ' הציתו את המחאה השבוע מחדש. גם אתמול דובר על הפסקת אש זמנית, אך זו קרסה כשאש כבדה נפתחה בכיכר העצמאות, שם התבצרו לאחרונה פעילי האופוזיציה בבירה, ומפגינים נראו נופלים לקרקע.
ציוץ אחרון: "אני גוססת"
"אני גוססת", צייצה ברשת חברתית רוסית מתנדבת של כוחות החילוץ באוקראינה לאחר שככל הנראה נפגעה בצווארה במהלך העימותים האלימים בקייב. הודעתה של אולסיה גו'קובסקה הוסיפה נופך אמוציונלי ליום הדרמטי שחוותה אוקראינה היום. אך לרווחת אלפי משתמשים, האישה שרדה.
תנועת "אירו-מיידן", שילוב של אירופה ומיידן - כיכר העצמאות של אוקראינה, הודיעה כי גו'קובסקה נפצעה קשות אך אינה בסכנת חיים. משתמשים רבים שמחו לשמע ההודעה. "הכול יהיה בסדר! אנחנו מתפללים לשלומך! כל אוקראינה מתפללת עבורך", כתבה גולשת. פחות משעה לפני שנפצעה, גו'קובסקה ביקשה מעוקביה האוקראינים ברשת להגיע לקייב. "אנחנו חייבים את עזרתכם. מבוצע כאן טבח", צייצה.
המהומות הבוקר החלו מעט אחרי השעה 09:00 לפי השעון המקומי, כשפעילי אופוזיציה יידו בקבוקי תבערה ואבנים, ורדפו אחרי שוטרים. לפי הדיווחים, מפגיני האופוזיציה התקרבו אל שורת שוטרים באזור קרוב יותר ללשכתו של ינוקוביץ' ולפרלמנט. הטלוויזיה האוקראינית שידרה תמונות של הפעילים, במדי קרב, מובילים כמה שוטרים במדים שאותם חטפו ברחבי הכיכר. האופוזיציה והממשלה האשימו זו את זו בשימוש בנשק חי הבוקר.
משרד הפנים במדינה חרוכת הקרבות הודיע לקראת הערב כי מפגינים לקחו 67 שוטרים כבני ערובה בקייב. הטלוויזיה האוקראינית שידרה קטעי וידאו שבהם נראים המפגינים מובילים כמה מהשוטרים שתפסו למחנה המחאה במרכז המדינה. חבר פרלמנט מהאופוזיציה אמר כי השוטרים מוחזקים בבניין העירייה, ש"נכבש" על ידי המפגינים.
עיתונאי של סוכנות הידיעות הצרפתית סיפר על תלאותיו בדרך משדה התעופה למרכז העיר
קייב. "נהג מונית עצבני, שוטרים חמושים, יריות, גופות, בכי - הדרך בין נמה"ת למלון במרכז העיר שבו מתנהלים הקרבות היא עסק מסוכן".
"כל מי שלא במיידן נמצא בביתו", סיפר סטניסלב מוסטובוי, איש מכירות בן 26. "כולם מפחדים. כל המדפים בסופרים ריקים. אנחנו לא יודעים כמה זמן זה ייקח".
בתוך כך ביקש הוועד האולימפי האוקראיני מהוועד הבינלאומי לענוד סרט שחור, כדי שספורטאים אוקראינים יוכלו להביע את כאבם, אך הוא נענה בשלילה בטענה כי הדבר מנוגד לאמנה האולימפית. במקביל, הודיעה גולשת הסקי האוקראינית בת ה-24, בוגדנה מאצוצקה, כי החליטה לפרוש מהמשחקים כאות סולידריות עם המפגינים, והוועד האולימפי אישר את פרישתה.
מאצוצקה ואביה המאמן אותה פרסמו הודעה בה נאמר: "אנחנו מאוד כועסים על הנשיא ינוקוביץ'. במקום לפתור את הסכסוך בדרך של משא ומתן, הוא הטביע את התקוות האחרונות של האומה שלנו בדם. כאות הזדהות עם הלוחמים וכמחאה נגד המעשים הפליליים כלפי המפגינים, ועל חוסר האחריות של הנשיא, אנחנו מסרבים להמשיך ולהופיע במשחקים האולימפיים".