לולו ג'ונס למתקדמים
"מחוץ לרדאר": ביחס לאצנית המשוכות, סיפור ההסבה הספורטיבית של לוריין וויליאמס נותר בצל, אך כעת כשהפכה לספורטאית החמישית בהיסטוריה עם מדליות באולימפיאדות הקיץ והחורף, ג'ונס כבר משווה את האצנית/גולשת המזחלות לג'סי אוואנס
מבט קצר ברשימת הישגיהן של האצניות/גולשות המזחלות, לוריין וויליאמס ולולו ג'ונס לא מותיר מקום לספק. הישגיה של וויליאמס, בעלת שלוש המדליות האולימפיות וארבע המדליות מאליפויות העולם מרשימים בהרבה ביחס לאלו של ג'ונס שמעולם לא זכתה במדליה אולימפית.
עם זאת, במבחן ה"טוויטר", רשת חברתית פופולארית ביותר בקרב ידוענים אמריקאים אשר יכולה ללמד דבר או שניים לגבי פרסום וחשיפה, ג'ונס משאירה לוויליאמס אבק עם 391,000 עוקבים לעומת 8,900. ככה זה בארה"ב. במדינה המתקרבת ל-2,700 מדליות אולימפיות בתולדותיה, לא תמיד מספיק לעמוד על הפודיום בתחרות החשובה מכולן כדי לזכות באהבת הציבור.
ג'ונס לאורך קריירת האתלטיקה הארוכה שלה וקריירת המזחלות הקצרה סחפה אחריה את האומה האמריקאית עם סיפור אישי מרגש הכולל ילדות בעוני מחפיר, טרגדיה ספורטיבית באולימפיאדת בייג'ינג, ראיונות גלויי לב על בתוליה ואמונה נוצרית אדוקה לצד תמונות חושפניות על שערי מגזינים.
וכך כששתי האצניות הללו בחרו לעשות הסבה מסקרנת למזחלות במטרה לזכות במדליה אולימפית באולימפיאדת החורף, אתם יכולים לנחש לבד מי מהשתיים זכתה לחשיפה גדולה יותר. עם זאת במבחן התוצאה, וויליאמס שוב יצאה מנצחת כשסיימה את אולימפיאדת סוצ'י עם מדליית כסף על צווארה והפכה לספורטאית החמישית בהיסטוריה הזוכה במדליה באולימפיאדות הקיץ והחורף בעוד ג'ונס שוב סיימה בידיים ריקות עם מקום 11 בלבד.
לורין וויליאמס מודיעה בבכי על פרישה מהמסלול
בימיה הגדולים על המסלול הייתה וויליאמס (30) לאחת מאצניות ה-100 מטרים הטובות בעולם. באולימפיאדת אתונה היא סיימה שניה בריצת הגמר עם 10.96 שניות, שלוש מאיות איטי יותר מהמנצחת, יוליה נסטסיארנקה הבלארוסית. שנה מאוחר יותר היא הוכתרה לאלופת העולם בהלסינקי כשהקדימה בשתי מאיות את ורוניקה קמפבל בראון הג'מייקנית עם 10.93 שניות והשלימה דאבל כשזכתה עם הנבחרת האמריקאית בזהב גם בריצת השליחות 100x4 מטרים.
שנתיים לאחר מכן באליפות העולם באוסקה, קמפבל בראון נקמה עם ניצחון דחוק בגמר שהוכרע במצלמות הפוטו-פיניש כשלשתיהן נקבע זמן של 11.01 שניות, אך וויליאמס התכבדה במדליית זהב נוספת כששמרה עם הנבחרת האמריקאית על התואר העולמי לשליחות.
מאז קריירת האתלטיקה שלה סבלה מדעיכה. את אולימפיאדת בייג'ינג היא סיימה בידיים ריקות אחרי שנבחרת השליחות האמריקאית כמה מפתיע הפילה את המקל בחצי הגמר, בעוד היא עצמה סיימה רביעית בגמר האישי ל-100 מטרים.
אחת הסיבות לירידה בהישגים ובמוטיבציה של וויליאמס הייתה מותו של אביה ב-2008 אחרי מחלה ממושכת. "כשאביה הלך לעולמו, האש התחרותית שבתוכה כבתה", סיפר ידידה וכוכב הספרינטים לשעבר, אטו בולדון.
באולימפיאדת לונדון היא אמנם זכתה במדליית זהב בשליחות, אך בפועל היא רצה עם הנבחרת רק בסיבובים המוקדמים ולא הייתה חלק מהרביעייה ששברה את השיא העולמי בגמר. כשהיא מגרדת את גיל 30 וכשמקומה כבר לא בפסגה העולמית, וויליאמס הבינה שקריירת האתלטיקה שלה נמצאת בדמדומיה והחלה להכין את עצמה לחייה החדשים, בעולם העסקים.
אלא שאז שיחה עם לולו ג'ונס שינתה את חייה מן הקצה אל הקצה. השתיים היו בשדה תעופה בדרכן לתחרות אתלטיקה ברומא כשג'ונס טענה בפני וויליאמס שיש לה את הנתונים המושלמים להצלחה במזחלות.
השיחה הקצרה הזו שכנעה את וויליאמס לתת הזדמנות לענף המזחלות, היא עלתה על המטוס לקלגרי, העיר הקנדית שאירחה את אולימפיאדת החורף ב-1988, שם התנסתה לראשונה בספורט החורפי. הקליטה של וויליאמס הייתה מדהימה וכבר אחרי תקופת אימונים קצרה היא סיימה שלישית באליפות ארצות הברית. המהירות והכוח של וויליאמס התאימו בדיוק לתפקיד הבולמת במזחלת הזוגית, מי שרצה מאחור ודוחפת את המזחלת במטרים הראשונים לפני שהיא קופצת פנימה.
וויליאמס החלה להתחרות בסבב גביע העולם ולקטוף מדליות. בחודש ינואר היא נבחרה להיכלל בין שלושת הזוגות שייצגו את ארצות הברית במשחקים האולימפיים.
בד בבד היא התרגלה לחיים חדשים לגמרי. בעוד בענף האתלטיקה, מהחשובים שבענפים האולימפיים, היא נהנתה מחוזי אימוץ ותשלומים על הופעות בתחרויות גדולות, בענף המזחלות המתנהל בשוליים הספורטיביים היא מצאה את עצמה מוכרת חולצות ואוספת תרומות כדי לממן את הקריירה שלה.
"חוויתי צמיחה אישית בענף המזחלות", סיפרה וויליאמס, "לא ידעתי מה המשמעות של להיות חלק מקבוצה. פשוט התאהבתי בכל אחת מהחברות לנבחרת. מזחלות זה ענף משפחתי בעוד באתלטיקה המוטו זה 'תהרוג או שיהרגו אותך'".
במשחקים האולימפיים שיתפה וויליאמס פעולה עם אלנה מיירס, גולשת מנוסה שזכתה במדליית ארד אולימפית לפני ארבע שנים בוונקובר. בסיום היום הראשון לתחרויות הן ניצבו במקום הראשון, ואף ניפצו את שיא המסלול במקצה הראשון אותו צלחו ב-57.26 שניות. וויליאמס הייתה על סף היסטוריה – בדרך להפוך לאישה הראשונה אי פעם הזוכה במדליות זהב באולימפיאדת הקיץ והחורף.
בסופו של דבר יום שני מוצלח פחות דחק את השתיים למקום השני עם זמן מצטבר של 3:50.71 דקות, 10 מאיות איטי מקיילי האמפריס והת'ר מויז הקנדיות שזכו בזהב. "לא הגעתי לסוצ'י כדי לעשות היסטוריה, אלא כדי לעזור לנבחרת האמריקאית", אמרה וויליאמס לאחר מכן.
ג'ונס למרות האכזבה מהופעתה האישית הייתה מלאה במחמאות לחברתה, "כשצפיתי בה פשוט נחנקתי מהתרגשות. עבורי היא כמו ג'סי אוואנס ואני מקווה שכמוהו היא תהווה השראה למדינה כולה, אני מצפה שהשם שלה יהיה מוכר בכל בית".
אפשר לזלזל במידת הרצינות של ענף המזחלות, אם ספורטאית שגילתה את התחום רק לפני חצי שנה מוכתרת למדליסטית אולימפית, אבל חשוב לזכור שוויליאמס לא הגיעה משום מקום. לולא הכישורים הגבוהים שפיתחה בקריירה המפוארת שלה בענף האתלטיקה שהוא למעשה הבסיס של כל ספורט, לוויליאמס לא היה סיכוי להתפתח במהירות שכזו בענף המזחלות.
ומה לגבי העתיד? האם המדליה האולימפית של וויליאמס היא תחילתה של קריירת ספורט חורף מפוארת או חוויה חד פעמית? וויליאמס לא ממהרת להחליט ואומרת שכרגע היא חושבת שהסיכויים שתמשיך בענף הם 33%, "אני עוד לא עסוקה בתכנונים. כרגע התכנון היחיד שלי הוא ללכת לאכול פיצה", אמרה בערב שלאחר זכייתה במדליה ושותפתה מיירס הוסיפה, "אולי אם אני אדאג לה לפיצה טעימה במיוחד היא תשתכנע להמשיך".
מדליסטים באולימפיאדות הקיץ והחורף
אדי איגן (ארצות הברית): מדליית זהב באגרוף (1920) מדליית זהב במזחלות (1932)
ג'ייקוב טולין תאמס (נורבגיה): מדליית כסף בשייט (1936) מדליית זהב בקפיצות סקי (1924)
כריסטה לודינג-רות'נבורגר (מזרח גרמניה): מדליית כסף ברכיבה על אופניים (1988) 2 מדליות זהב בהחלקה מהירה (1988, 1984), מדליית כסף (1988) ומדליית ארד (1992),
קלרה יוז (קנדה): שתי מדליות ארד ברכיבה על אופניים (1996), מדליית זהב בהחלקה מהירה (2006), מדליית כסף (2006), שתי מדליות ארד (2002, 2010)
לוריין וויליאמס (ארצות הברית): מדליית כסף ב-100 מטרים (2004), מדליית זהב בשליחות 100x4 מטרים (2012) מדליית כסף במזחלות (2014)
לפנייה לכתב: deuel@012.net.il