הפרלמנט הדיח את נשיא אוקראינה ינוקוביץ', לאחר שהודיע "זה פוטש, לא אתפטר"
שלטון הברזל של ינוקוביץ' קורס: הפרלמנט בקייב הצביע בעד שלילת סמכויותיו וקבע בחירות ל-25 במאי. הנשיא עצמו נמלט לחרקוב והודיע משם שאינו מתכוון להתפטר. הוא השווה את הנעשה לעליית הנאצים לשלטון בגרמניה
רק אתמול זה עוד נראה כמו הסכם פשרה על ממשלת אחדות, היום קורס שלטון הברזל של ינוקוביץ': במהלך של הדחה, קבע הפרלמנט בקייב אחר הצהריים (שבת) כי הנשיא ויקטור ינוקוביץ' אינו מסוגל עוד לשאת בסמכויותיו. חברי הפרלמנט קבעו מועד חדש לבחירות - 25 במאי. לאחר ההצבעה שעברה ברוב של 328 קולות מתוך 450 מושבים, פצחו חברי הפרלמנט בשירת ההמנון ומחאו כפיים. זה קרה שעות אחדות לאחר שמפגינים בקייב השתלטו על הבירה ועל מתחם הנשיאות. הנשיא עצמו שוהה כנראה בחרקוב, מעוז תומכיו שבמזרח אוקראינה, ומשם מסר שאינו מתכוון להתפטר.
ישראלים באוקראינה מוזמנים ליצור קשר באמצעות האימייל האדום או ב-SMS למספר 5335
יו"ר הפרלמנט החדש אלכסנדר טורצ'ינוב אמר ש"ינוקוביץ' נטש את מחויבויותיו החוקתיות, באופן המסכן את המשך תפקוד המדינה, שלמותה הטריטוריאלית וריבונותה".
ינוקוביץ' עצמו האשים את האופוזיציה בניסיון הפיכה: "האירועים שאנחנו והעולם עדים להם הם דוגמה לפוטש". הוא השווה את המצב באוקראינה לזה ששרר בגרמניה ערב עליית הנאצים לשלטון. הנשיא הודיע בראיון לרשת UBR שאלמונים ירו לעבר מכוניתו, "אני לא חושש. אני חש צער על המדינה שלי". הוא אמר שיישאר לעת עתה בדרום-מזרח המדינה וייפגש עם תושבים, "לא אחתום על שום דבר עם גנגסטרים שמפעילים טרור על המדינה". עוד אמר שהצבא האוקראיני לא יתערב בעימות הפוליטי: "הכוחות המזוינים יישארו נאמנים למחויבויות החוקתיות שלהם ולא ייגררו לסכסוך הפוליטי הפנימי".
הדרמה באוקראינה מתחוללת יממה בלבד לאחר החתימה על ההסכם עם הנשיא ויקטור ינוקוביץ' שאמור היה לשים קץ למשבר הפוליטי שנמשך כבר שלושה חודשים, ושהביא לפי הערכות להרג יותר מ-100 בני אדם ולמאות רבות של פצועים. יריבתו המושבעת של ינוקוביץ', ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו שאותה שלח ינוקוביץ' לפני שנתיים לשבע שנות מאסר, אמורה להשתחרר מהכלא בשעות הקרובות. למרות הסיכום מאתמול על הקדמת הבחירות לסתיו הקרוב, האופוזיציה הודיעה בצהריים גם כי כעת היא דורשת לקיים בחירות מוקדמות לנשיאות ולפרלמנט כבר בסוף מאי.
מעט לפני השעה 12:00 בצהריים הודיעו המפגינים כי הם השתלטו על בניין במתחם הנשיאות במרכז קייב. "ינוקוביץ' לא פה, אף אחד מאנשיו או מאלה הקשורים ישירות לממשלו לא נמצא כאן", אמר אוסטפ קריבדיק, אחד ממנהגי המפגינים, בתוך הבניין במתחם הנשיאות. לדבריו המפגינים לא השתמשו בכוח כדי להיכנס למתחם. אחד ממפקדיה החמושים של האופוזיציה אישר כי אנשיו נכנסו ללשכת הנשיא בבירה, אבל הדגיש כי במקום לא מתרחשת ביזה: "נשמור על הבניין עד שהנשיא הבא יבוא. ינוקוביץ' לא ישוב לכאן לעולם", אמר. לפי דיווחים מאבטחים היו בתוך המתחם, אבל לא ניסו לגרש את המפגינים.
אחרי השעה 13:00 דווח כי מאות בני אדם פרצו למתחם המגורים הגדול של ינוקוביץ' מחוץ לקייב. עם זאת, לפי הדיווחים הם לא נכנסו לבניין המגורים עצמו. המתחם שבו מתגורר הנשיא האוקראיני נמצא כ-15 קילומטרים מחוץ לבירה קייב. צלם של סוכנות הידיעות רויטרס דיווח כי יחידות "הגנה עצמית" של המפגינים נגד הממשלה שולטות כעת על הכניסה למתחם המגורים שלו. המתחם נראה נטוש כשהמפגינים הגיעו אליו, ולפי דיווחים גם שם היו כמה מאבטחים, אולם לא ברור אם הם עשו משהו כדי למנוע את כניסת אנשי האופוזיציה.
עוד חדשות ב-ynet:
כלי תקשורת באוקראינה דיווחו כי ינוקוביץ' עזב את קייב אחרי ההסכם שבו ויתר על רוב סמכויותיו והסכים לקיים בחירות מוקדמות בסתיו הקרוב. אנדריי פרוביי, מנהיג במחנה המחאה של מתנגדי ינוקוביץ' בכיכר העצמאות בקייב, אמר לפי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כי ינוקוביץ' נסע לחרקוב, מרכז תעשייתי אוקראיני המזוהה עם תומכיו. היועצת של הנשיא, חברת הפרלמנט האנה הרמן, מסרה שינוקוביץ' מתכוון להיפגש עם תומכיו ולשאת דברים בטלוויזיה היום. היא לא מסרה באיזו שעה ובאיזה ערוץ: "הנשיא ממלא את חובותיו החוקתיות. הוא עזב אתמול לחרקוב, שם ייפגש עם תומכיו וידבר בטלוויזיה מקומית", מסרה הרמן. היא תקפה את השמועות המופצות, לדבריה, "בידי מי שרוצה להרוס את המדינה".
פרוביי אמר הבוקר כי המפגינים נהנים כעת משליטה מלאה על הבירה. אמש נסוגה המשטרה מהעמדות שלה באזור בנייני הממשלה והלילה עבר בשקט. למרות הוויתורים המשמעותיים שעשה ינוקוביץ' רבים מהמפגינים עדיין אינם מרוצים מההסכם עם הנשיא, וממשיכים לדרוש שיתפטר מיד את תפקידו. הם השמיעו קריאות בוז לבכירים באופוזיציה שעלו לבמה אמש כדי להציג את ההסכם. "מוות לפושע!", קראו חלקם, כשכוונתם לנשיא ינוקוביץ'. מנהיג ארגון קיצוני גדול שהנהיג את העימותים האלימים עם המשטרה, פראבי סקטור, הכריז אמש כי "המהפכה הלאומית תימשך".
נסיעתו של ינוקוביץ' לחרקוב מעידה עד כמה אוקראינה, מדינת בת 46 מיליון תושבים, מפולגת כיום. האזורים המערביים של המדינה רוצים להתקרב לאיחוד האירופי והרשויות בערים רבות שם התנערו משלטונו של ינוקוביץ', בעוד מזרח אוקראינה, האחראי לרוב התוצרת הכלכלית של המדינה, מעדיף קשרים קרובים יותר עם רוסיה.
בעקבות הדיווחים על כך שאנשי האופוזיציה נכנסו למתחם הנשיאות בקייב אמר מקור ביטחוני בכיר במדינה לסוכנות הידיעות רויטרס כי ינוקוביץ' עדיין נמצא בשטח אוקראינה. "הכל בסדר איתו", אמר המקור, "הוא באוקראינה". אחד מעוזריו הבכירים של ינוקוביץ' אמר כי לנשיא אין כוונה לעזוב את אוקראינה.
"האנשים עדיין ברחובות. זה לא נגמר", סיפר ל-ynet רומן, המתגורר מעל אזור ההפגנות. "אנשים עדיין לא רוצים ללכת הביתה. כולם חוגגים את זה שינוקוביץ' ברח. כולם ממשיכים להישאר ברחוב. זה צעד גדול עבורנו, והזדמנות גדולה. האנשים רוצים לשנות את השיטה ולשלוט במה שקורה. העם רוצה להיות מעורב. האנשים לא רוצים לוותר על הכוח שהשיגו. יש כאן חגיגות וקרנבל של תחושת ניצחון".
ממש במקביל להשתלטות האופוזיציה לכאורה על הבירה אישר בצהריים הפרלמנט האוקראיני בזה אחר זה את מינוים של בכירים באופוזיציה לתפקידי מפתח בשלטון. הפרלמנט בחר את המחוקק מהאופוזיציה ארסן אבקוב לשר הפנים, והוא יכהן בתפקיד רב ההשפעה עד להקמת ממשלת האחדות החדשה שאמורה לקום לפי ההסכם בין ינוקוביץ' לאופוזיציה. אתמול הודח שר הפנים היוצא, ויטלי זחרצ'נקו, בן בריתו של ינוקוביץ'. זמן קצר אחר כך אישר הפרלמנט חוק שיזרז את שחרורה מהכלא של ראש הממשלה לשעבר ומנהיגת האופוזיציה בהווה, יוליה טימושנקו, יריבתו המרה של ינוקוביץ' שהמערב קרא בשנים האחרונות לשחרורה מהמאסר. הפרלמנט האוקראיני גם בחר בצהריים בן ברית קרוב של טימושנקו לתפקיד יו"ר הפרלמנט.
אחד ממנהיגי האופוזיציה, ויטלי קליצ'קו, אמר בישיבת חירום בפרלמנט: "היום ינוקוביץ' עזב את הבירה. מיליוני אוקראינים רואים רק ברירה אחת - בחירות מוקדמות לנשיאות ולפרלמנט". לאחר מכן צייץ בטוויטר ואמר שיש לקיים את הבחירות לכל המאוחר ב-25 במאי, ולא בסתיו כפי שסוכם רק אתמול בין האופוזיציה לבין ינוקוביץ'.
הסכם על ממשלת אחדות
ינוקוביץ' חתם אתמול על ההסכם עם שלושת מנהיגי האופוזיציה - המתאגרף ויטלי קליצ'קו, ארסני יטסניוק ואלוג טיינייבוק - שחתמו עליו רק לאחר התייעצות עם מפגינים. הנשיא לא חייך בטקס החתימה, אולי בגלל שהמחאה הבלתי פוסקת חייבה אותו לבצע שורה ארוכה של ויתורים. ינוקוביץ' התחייב לרפורמות חוקתיות שיצמצמו את סמכויותיו, תוקם ממשלת אחדות והבחירות יוקדמו.
הפרלמנט, שאישר את כל אותם צעדים, ביטל גם את החוק שבהפרתו הורשעה אחת מהבולטות במנהיגות האופוזיציה, ראש הממשלה
לשעבר יוליה טימושנקו. ההצבעה סללה את שחרורה ממאסר של טימושנקו, שנתיים אחרי שנשלחה לשבע שנים בכלא. "שחררו את יוליה! שחררו את יוליה", צעקו חברי הפרלמנט אחרי ההצבעה.
בכיכר "מיידאן", מרכז המחאה, נותרו עשרות אלפים גם לאחר החתימה. מראות העימותים והירי מהימים האחרונים לא חזרו על עצמם, אבל גם זיקוקי הדינור שנורו לאוויר לא הסתירו את המחלוקות בין המוחים. "אין סיכוי לפשרה, ינוקוביץ' החמיץ זאת. יש רק שתי אפשרויות עבורו - כלא או גלות", אמר אחד המפגינים. בהסכם התחייבה האופוזיציה כי המוחים ימסרו את כלי הנשק שלהם, יפנו את המחנות שהקימו וייסוגו מהבניינים שכבשו ברחבי אוקראינה. היום כל זה נראה כבר הרבה פחות רלוונטי.
האגף המדיני במשרד החוץ בירושלים עוקב מקרוב אחר ההתפתחויות במשבר הפוליטי באוקראינה ומקיים הערכת מצב בכל כמה שעות. לפי שעה, למרות חוסר היציבות, אין כוונה להחזיר את צוות השגרירות לישראל. במקביל נאסר על כל נציגי ישראל באוקראינה להתראיין בנושא המשבר.