שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA, AFP, רויטרס

רוסיה מאשימה את מתנגדי ינוקוביץ': "קיצונים חמושים ופוגרומיסטים"

העימות המתמשך באוקראינה גורר ביקורות בינלאומיות וחושף את הקרע בין מזרח למערב. "מבני הממשל ננטשו, זו אינה הפיכה", הסביר שר החוץ הפולני

קריסת שלטונו של ויקטור ינוקוביץ' באוקראינה הובילה אחר הצהריים להודעות ביקורת וגנאי ממדינות העולם. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב האשים את נציגי האופוזיציה במדינה באחריות להידרדרות ואמר כי אלו "מובלים על ידי קיצונים חמושים ופוגרומיסטים". לדבריו, פעולותיהם מהוות איום על ריבונות אוקראינה ושלטון החוק בה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

יממה לאחר החתימה על ההסכם עם הנשיא ויקטור ינוקוביץ', שאמור היה לשים קץ למשבר הפוליטי המתמשך במדינה, הודיעו המפגינים כי השתלטו על מוקדי הכוח בבירה קייב. זמן קצר לאחר מכן, מינתה האופוזיציה מחליפים לתפקידי מפתח בממשל, ואחר הצהריים הודח הנשיא מסמכויותיו בהצבעה בפרלמנט, שקבע מועד לבחירות - 25 במאי. הנשיא ינוקוביץ' עצמו שוהה במזרח המדינה, הדגיש כי אינו מתכוון להתפטר ודיווח על ירי לעבר מכוניתו. "זו הפיכה, המפגינים ברחובות מזכירים לי את עליית הנאצים לשלטון בגרמניה בשנות השלושים", הצהיר.

 

שר החוץ הפולני רדוסלאב סיקורסקי דחה את הטענות ואמר כי אין מדובר בהפיכה. "מבני הממשל ננטשו, נציגי השלטון החדשים נבחרו כחוק". עמיתיו מצרפת ובריטניה הצטרפו לדברים והדגישו כי הצדדים חייבים לשמור על עקרונות ההסכם החתום.

רחובות קייב בסוף השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רחובות קייב בסוף השבוע(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)
 

ההסכם בין ינוקוביץ' לשלושת מנהיגי האופוזיציה - המתאגרף ויטלי קליצ'קו, ארסני יטסניוק ואלוג טיינייבוק - נחתם לאחר התייעצות של האחרונים עם המפגינים. הוא קיבע שורת ויתורים של הנשיא, התחייבות לרפורמות חוקתיות שיצמצמו את סמכויותיו, הקמת ממשלת אחדות והקדמת הבחירות. פרטי ההסכם כללו גם ביטול חוק שבהפרתו הורשעה ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, יריבתו המושבעת של

ינוקוביץ' ששוהה במאסר, והיא השתחררה מהכלא.

 

נסיעתו של ינוקוביץ' לחרקוב מעידה עד כמה אוקראינה, מדינת בת 46 מיליון תושבים, מפולגת כיום. האזורים המערביים במדינה רוצים להתקרב לאיחוד האירופי והרשויות בערים רבות שם התנערו משלטונו של נשיא אוקראינה, בעוד אזור המזרח, האחראי לרוב התוצרת הכלכלית, מעדיף קשרים קרובים יותר עם רוסיה.

 

על פי הערכות, יותר מ-100 בני אדם נהרגו עד כה בעימותים באוקראינה, ורחובות הערים בה עדיין מלאים מפגינים ושוטרים. בכיכר "מיידאן", מרכז המחאה, נותרו עשרות אלפים שהבטיחו כי "אין סיכוי לפשרה, ינוקוביץ' החמיץ זאת. יש רק שתי אפשרויות עבורו - כלא או גלות". אחד ממפקדיה החמושים של האופוזיציה אישר כי אנשיו נכנסו ללשכת הנשיא בקייב, אך הדגיש כי במקום לא מתרחשת ביזה. "נשמור על הבניין עד שהנשיא הבא יבוא. ינוקוביץ' לא ישוב לכאן לעולם", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגינים ברחובות קייב
צילום: רויטרס
צילום: AP
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב
צילום: AP
מומלצים