שתף קטע נבחר

צילום: EPA, AFP, רויטרס

המתאגרף, הלאומן ויוליה. אנשי המהפכה

הנשיא שהתעקש על ברית עם רוסיה, ראשת הממשלה לשעבר שתפרו לה תיק, הקיצוני שקרא לשים קץ ל"שלטון המאפיה של הרוסים והיהודונים" והמתאגרף שנלחם בשחיתות. אלה השחקנים בסרט המהפכה האוקראינית

"מולדת", "חירות" ו"מכת אגרוף" נגד "שליח הקרמלין בקייב": שבוע הדמים שעבר על אוקראינה הסתיים בהסכם הפסקת אש שעורר תקוות לעתיד טוב יותר במדינה פושטת הרגל ומוכת השחיתויות. אך מי שהלך לישון ביום שישי בלילה עם ויקטור ינוקוביץ' כנשיא הופתע להתעורר אתמול (יום שבת) עם ארמון שהתייתם מנשיאו. ינוקוביץ' נמלט על נפשו למקום שבו הוא מרגיש הכי בבית והכי בטוח - לעיר חרקוב הפרו-רוסית. בפרלמנט בקייב לא בזבזו זמן רב, הדיחו אותו מהתפקיד וכדי להוסיף טוויסט נוסף לעלילה הדרמטית אישרו חוק שאפשר את שחרורה מהכלא של שנואת נפשו של הנשיא המודח, הלוא היא יוליה טימושנקו, יקירת האופוזיציה על צמתה הבלונדינית הקלועה סביב פדחתה.

 

המהפכה באוקראינה:

טימושנקו: הביאו את ינוקוביץ' בכוח לכיכר, לא נסלח

שלום לנין: פסלי המהפכן מוטטו באוקראינה

תמונות מקייב: בגן החיות הפרטי של הנשיא

רוסיה על מתנגדי ינוקוביץ': "קיצונים חמושים"

 

שלושה חודשים עברו מאז פרצה מחאת האופוזיציה באוקראינה ועד נפילת משטר הברזל של ינוקוביץ', אלה השחקנים שמילאו תפקיד מרכזי בעלילת המהפכה האוקראינית:

 

ויקטור ינוקוביץ'

נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ', בן 63, מסרב לקבל את הדחתו בהצבעה בפרלמנט בקייב לאחר שברח לעיר חרקוב שבמזרח המדינה. "אני לא מנסה לעזוב את המדינה, אני לא מנסה להתפטר. אני הנשיא הנבחר", הוא אמר בנאום טלוויזיוני.

 

ינוקוביץ' נבחר לנשיא ב-2010 לאחר שלוש כהונות כראש ממשלה בעברו, ובאוקטובר 2011 נשלחה ראש הממשלה לשעבר, יריבתו המרה יוליה טימושנקו לכלא בגין ניצול סמכויותיה לרעה. היא טענה כל העת כי ינוקוביץ' הפרו-רוסי תפר לה תיק וזרק אותה לכלא ממניעים פוליטיים. כלומר, הוא לא רצה שטימושנקו תתמודד מולו על הנשיאות ב-2015.  

 

 

 

העדיף את מוסקבה על פני המערב. הנשיא המודח ינוקוביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
העדיף את מוסקבה על פני המערב. הנשיא המודח ינוקוביץ'(צילום: AP)

למרות המצב הכלכלי הקשה והשחיתות הפושה, מעמדו של ינוקוביץ' החל להתערער רק לאחר שסירב לחתום על הסכם שיתוף פעולה חשוב ביותר עם האיחוד האירופי. באופוזיציה האוקראינית פירשו צעד זה כסגירת הדלת למערב ופתיחתה לרוסיה, ומאז נובמבר האחרון סערו הרוחות במדינה בדמות הפגנות אלימות ועקובות מדם עם נפגעים רבים משני צדי המתרס, זה של כוחות הממשלה והביטחון וזה של האופוזיציה.

 

מי שנחלצה לצדו של ינוקוביץ' הייתה, באופן לא מפתיע, בעלת הברית ממוסקבה. רוסיה הציעה סיוע נדיב ביותר לאוקראינה - 15 מיליארד דולר - כדי לכסות חלק מחובה הלאומי ואת ההפסדים מאי חתימת ההסכם עם האיחוד האירופי. לצד ההסכם הבטיחה רוסיה להוריד את מחיר הגז הטבעי שהיא מספקת לקייב. עם עזרה שכזו ינוקוביץ' לא מיהר לשנות את דעתו ודבק בעמדתו שלא לחתום על הסכם שיחייב אותו, בין היתר, לשחרר מהכלא את יריבתו המרה טימושנקו.

 

יוליה טימושנקו

יוליה טימושנקו נידונה ב-2011 לשבע שנות מאסר, אך שוחררה מהכלא כעבור שנתיים וחצי - שעות ספורות לאחר שהפרלמנט בקייב אישר חוק שמאפשר את שחרורה. מאז מעצרה וכליאתה של טימושנקו, חברת מפלגת "בטקיבשצ'ינה" (מולדת), פעל המערב רבות בניסיון להביא לשחרורה. בין השאר מנהיגים רבים החרימו את אירועי אליפות אירופה בכדורגל באוקראינה (שאירחה את הטורניר יחד עם פולין) בשנת 2012, ושלחו אליהם רק נציגים בדרגים נמוכים יחסית. במהלך שנותיה מאחורי סורג ובריח הועברו מתאה של טימושנקו תמונות המתעדות לכאורה את המכות שספגה, ובמהלך המחאה הנוכחית נגד ינוקוביץ' הקריאו בתה ובעלי בריתה כמה פעמים מכתבים שכתבה למפגינים שהתגודדו בכיכרות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בארה"ב ובאיחוד האירופי לחצו לשחררה מהכלא. טימושנקו מול ההמונים בקייב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בארה"ב ובאיחוד האירופי לחצו לשחררה מהכלא. טימושנקו מול ההמונים בקייב(צילום: רויטרס)

לאורך כל הזמן היא טענה שהמשפט שנערך לה היה פארסה אחת גדולה וגם ארצות הברית והאיחוד האירופי טענו שהעונש שקיבלה הונע ממניעים פוליטיים וכדי לאפשר את שלטונו של ינוקוביץ' הפרו-רוסי.

 

טימושנקו הפכה לגיבורה בארצה בעקבות "המהפכה הכתומה" ב-2004 שהיא נמנתה עם ראשיה. עם שחרורה מהכלא היא התייצבה בפני ההמונים על כיסא גלגלים ואמרה: "אתם הגיבורים של דורות. המשיכו להפגין. איננו יכולים לסלוח לאלו שירו כדורים ללבם של צעירים". מוקדם יותר היא כתבה באתר של מפלגתה: "מהיום תוכל מולדתנו לראות את השמש והשמיים כי הדיקטטורה נפלה".

 

ויטאלי קליצ'קו

אחת הדמויות המרכזיות בתנועת המחאה האוקראינית היה ויטאלי קליצ'קו בן ה-42, אלוף העולם באגרוף לשעבר וראש האופוזיציה במדינה, שכבר הודיע כי יתמודד לנשיאות ב-2015.

 

קליצ'קו מנהיג את מפלגת "הברית הדמוקרטית למען רפורמה" (UDAR, שמשמעותו "מכת אגרוף"), התומכת בהצטרפות אוקראינה לגוש האירופי - הדבר שלמעשה עורר את המחאה. קליצ'קו רואה באיחוד האירופי כמודל לחיקוי עבור ארצו וטוען שרק אינטגרציה של אוקראינה בתוך האיחוד תקדם אותה חברתית וכלכלית. בניגוד ללאומנים באוקראינה, קליצ'קו חושב שהמאבק על השפה האוקראינית לא צריך לשלוט על סדר היום ושיש דברים חשובים הרבה יותר כמו מיגור השחיתות והפיכת הפוליטיקה האוקראינית ליותר שקיפה. "המערכת היום בנויה לשרת את השבט, המשפחה ולא את החברה כולה", אמר קליצ'קו לא מזמן בראיון.

 

יודע דבר אחד או שניים על שימוש בכוח. מנהיג האופוזיציה קליצ'קו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
יודע דבר אחד או שניים על שימוש בכוח. מנהיג האופוזיציה קליצ'קו(צילום: MCT)

במהלך שיחות המשא ומתן שנערכו בסוף השבוע בין הממשלה לבין האופוזיציה היה זה קליצ'קו שהשתתף בשיחות במשרדו של הנשיא ינוקוביץ'. במהלך המחאה הציע ינוקוביץ' לאלוף האגרוף לשעבר לכהן בתפקיד סגן ראש הממשלה לעניינים הומניטריים, אולם קליצ'קו דחה את ההצעה ואמר שמדובר במחווה "רעילה" שנועדה לפלג את האופוזיציה.

 

לפני חודשיים מנע קליצ'קו, כמעט בגופו, התנגשות אלימה בין מפגינים לבין כוחות הביטחון. מנהיגי האופוזיציה, שהובילו את ההפגנה, ניסו להרגיע את המפגינים ועלו לבמה שעליה נכתב "אוקראינה היא אירופה". קליצ'קו גינה את הניסיון לפרוץ למשרדי הנשיא ואמר כי מדובר במאמץ פרובוקטיבי שעלול לגרום לממשלה להכריז על מצב חירום.

 

אגב, המתאגרף האגדי, הידוע בכינויו "ד"ר אגרוף הברזל", הוא אחד מארבעה מתאגרפים בלבד שזכו בתואר אלוף העולם במשקל כבד שלוש פעמים. השלושה האחרים הם מוחמד עלי, איוונדר הוליפילד ולנוקס לואיס, שכבר הודיע כי ישקול לחזור מפרישה ולהתמודד מול אחד מהאחים קליצ'קו - ולדימיר או ויטאלי.

 

ארסני יטסניוק

מאז דצמבר 2012 עומד ארסני יטסניוק בן ה-39 בראש מפלגת "בטקיבשצ'ינה" שאליה משתייכת כאמור טימושנקו. בשנים 2008-2007 הוא כיהן בתפקיד יו"ר הפרלמנט וקודם לכן כיהן בתפקיד שר החוץ (2007) ושר הכלכלה (2006-2005).

 

מתח ביקורת על השחיתות הציבורית. יטסניוק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מתח ביקורת על השחיתות הציבורית. יטסניוק(צילום: MCT)

בחודש ינואר האחרון דחה יטסניוק את הצעת ינוקוביץ' לכהן בתפקיד ראש ממשלה ובמקום זאת החריף את ביקורתו נגד השחיתות הציבורית ולחץ על הנשיא לבצע רפורמות דמוקרטיות מקיפות במדינה ולהתקרב לאיחוד האירופי - צעדים שבסופו של דבר יעלו אותה על מסלול של קידום וצמיחה כלכלית. "אנחנו מסיימים את מה שהתחלנו. העם יקבע את המנהיגים שלו, לא אתה", הוא "צייץ" סטטוס שכוון לנשיא ינוקוביץ'. 

 

אולה טיאניבוק

במהלך העשור האחרון עמד אולה טיאנבוק, מנתח בן 43, בראש מפלגת האופוזיציה הלאומנית "סבובודה" (חירות). בשנת 2012 הפתיעה המפלגה הימנית קיצונית רבים כשהפכה לרביעית בגודלה באוקראינה אחרי שקיבלה 37 מושבים בפרלמנט. בראיון שהעניק לעיתון "ניו יורק טיימס" ב-2012 ביקש טיאניבוק להפיג את החששות הרבים לאור התחזקות מפלגתו והכחיש שהיא אנטישמית, קסנופובית, אנטי-רוסית או אנטי-אירופית. "'סבובודה' היא אך ורק מפלגה פרו-אוקראינית", הוא אמר.

 

אנטישמי? מנהיג מפלגת "חירות" טיאניבוק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אנטישמי? מנהיג מפלגת "חירות" טיאניבוק(צילום: EPA)

למרות דברי ההרגעה של מנהיג מפלגת הימין הקיצוני, קשה היה לשכוח שאותו טיאניבוק היה זה שאמר גם כן ב-2012 ש"הגיע הזמן להחזיר את אוקראינה לאוקראינים. צריך לשים קץ לשלטון המאפיה של הרוסים והיהודונים". קשה היה גם לשכוח שמצעה של מפלגת "חירות" בהנהגתו מבוסס על שנאה למיעוטים אתניים ול"כובש הרוסי" ועל הדרישה להעניק אזרחות רק ל"אוקראינים אתניים".

 

לאחר הדחת ינוקוביץ' מהשלטון אמר טיאניבוק להמוני האנשים בקייב: "זו לא רק מהפכה פשוטה. זו מהפכה של כבוד ויושרה". אין ספק שבמפלגת "חירות" שמחו מאוד בלשון המעטה לחזות בנפילתו של ינוקוביץ', איש שנתפש על ידם כנציג הקרמלין בקייב. כמה פרשנים העריכו באחרונה כי השתתפות מפלגת "חירות" בתנועת המחאה האוקראינית תרמה לא מעט לפילוג הפוליטי במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
התלוננה על התעללות בכלא. טימושנקו
צילום: EPA
מומלצים