מחקר: כך ניתן למנוע כרבע ממקרי ההפלות
השמנת יתר ותת משקל, הריון אחרי גיל 35 ועבודה במשמרות לילה: חוקרים מדנמרק מצאו מהן הסיבות שגרמו ל-25% ממקרי ההפלות. מומחים ישראלים: על רופאי הנשים ליידע את המטופלות לגבי גורמי הסיכון
אפשר למנוע כרבע ממקרי ההפלות באמצעות שינוי באורח החיים בתקופת ההריון: כך מצאו חוקרים בדנמרק, שבדקו עשרות אלפי נשים. המחקר החדש פורסם בכתב העת הבינלאומי לגינקולוגיה ומיילדות.
החוקרים מאוניברסיטת קופנהגן ניתחו ממצאים של 91,427 נשים בין השנים 1996 עד 2002. החוקרים מצאו כי 3.5% מהנשים עברו הפלה. כעת בחנו החוקרים את הקשר בין ההפלות לאורח החיים ומצאו כי מעל רבע מההפלות בהריון הראשון ניתן היה למנוע באמצעות שינוי אורח החיים.
אלה הסיבות העיקריות שנמצאו להפלות:
הרמה של מעל 20 קילוגרמים משקל
השמנת יתר
תת משקל
צריכת אלכוהול
עבודה במשמרות לילה
הריון אחרי גיל 35
"כ-20% מההריונות מסתיימים בהפלה לא יזומה, אולם כ-70% מההפלות המוקדמות בטרימסטר הראשון מתרחשות בגלל גורמים גנטיים ומומים שהם אינם ברי מניעה", מסביר הפרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות בסורוקה. "רוב ההפלות הן תקלה בתהליך יצירת העובר, ואכן כשבדקו הפלות ספונטניות מצאו עיוותים גנטיים שאינם תואמים להמשך חיים. ולכן, אם זו הפלה חד פעמית, זו ככל הנראה תוצאה של ברירה טבעית".
בתוך כך מבהיר שיינר כי המחקר בוצע עד שנת 2002 וכלל נתונים שאינם מעודכנים לימינו. "באוכלוסיה הספציפית הזו,
בימים ההם, ייתכן ששיעור העישון, צריכת האלכוהול והשמנת היתר היו מאוד גבוהים, מה שהביא לתוצאות הגבוהות האלה של ההפלות. אולם כיום ברור שלא רבע מההפלות נגרמות בשל אורח חיים. עם זאת, מדובר בממצאים חשובים ביותר, שמאפשרים להפחית את מספר ההפלות הספונטניות".
"הממצאים חשובים ביותר לתכנון הריונות עתידיים וכן ברמה הארצית", מוסיף הפרופ' זהר נחום, מנהל השירות לרפואת האם והעובר במרכז רפואי העמק. "העבודה מחזקת ומדגישה ממצאים קודמים, ועל רופאי הנשים ליידע את המטופלות לגבי גורמי הסיכון, כמו לשקול היטב דחייה של הריונות לגיל מאוחר, שמירה על משקל מתאים, הימנעות משתיית אלכוהול ומעישון והמלצה על הימנעות מעבודת לילה והרמת משאות כבדים".