זה רשמי: הומוסקסואליות היא פשע באוגנדה
הנשיא יוורי מוסבני חתם על חוק שיאפשר להטיל עונשי מאסר לרבות מאסר עולם על מי ש"יקדם" הומוסקסואליות ועל בני זוג מאותו מין שיקיימו יחסי מין
תעודת עניות למדינה המזרח אפריקנית: נשיא אוגנדה יוורי מוסבני חתם היום (יום ב') על חוק שנוי במחלוקת נגד הומוסקסואלים שקובע עונש של מאסר עולם למי ש"יקדם הומוסקסואליות". הנשיא האוגנדי חתם על החוק במעונו הרשמי בנוכחות נציגי ממשל, עיתונאים ומדענים שתומכים בחוק, ואף זכה למחיאות כפיים לאחר החתימה על החוק.
נשיא אוגנדה: הומואים - לכלא. זה לא גנטי
עוד חדשות בעולם :
אחרי 15 ד' ישיבה: ממשלת מצרים התפטרה
לא פרי הדמיון: גנבו פסל מנגו בגובה 10 מ'
מאיירון-מן לשדה הקרב. לכוון בעזרת הקסדה
אוקראינה: ינוקוביץ' מבוקש בגין רצח המוני
הנשיא אמר שהחוק הכרחי משום ש"ארגונים מערביים יהירים וחסרי זהירות" ניסו "לגייס" את בני הנוער של אוגנדה להומוסקסואליות. "אנחנו האפריקנים לעולם לא מחפשים לכפות את הדעות שלנו על אחרים", אמר מוסבני בהתייחסו ללחץ של המערב עליו שלא לחתום על החוק השנוי במחלוקת.
מוסבני אמר שבעבר הוא חשב שהומוסקסואליות היא התנהגות מינית "לא נורמלית" שכמה אנשים נולדים איתה - סיבה שבגינה הוא התנגד להטלת עונש מוות על הומוסקסואלים. אולם לדבריו, עתה הוא משוכנע שמדובר בבחירה שמתקבלת על ידי אנשים בודדים שעשויים לנסות לשכנע על אחרים. "התנהגות הומוסקסואלית" מכה בתדהמה את האפריקנים.
הומוסקסואליות היא טאבו במדינות אפריקניות רבות, והחוק אוסר עליה ב-37 מדינות. פעילי זכויות אדם אומרים כי רק אפריקנים מעטים הם הומואים מוצהרים, בשל החשש מכליאה, התקפות אלימות או אובדן עבודה.
בהתחלה רצו עונש מוות להומוסקסואלים
הצעת החוק הוצגה לראשונה באוגנדה בשנת 2009 ובתחילה כללה סעיף שלפיו יוטל עונש מוות על מעשים הומוסקסואליים, אולם בהמשך היא תוקנה כך שתכלול "רק" עונשי מאסר כבדים על "מעשים הומוסקסואליים קשים".
מוסבני, שבחודש שעבר דחה את הצעת החוק, השתכנע לחתום עליו לאחר שקיבל לידיו מחקר שלטענתו מוכיח שהומוסקסואליות אינה גנטית אלא הפרעה חברתית. פרשנים מעריכים כי נשיא אוגנדה מנסה לספק קהל בוחרים מקומי שמרני המתנגד להומוסקסואליות, אולם רוצה במקביל להימנע גם מהרחקתם של תורמים מהמערב המסייעים לאוגנדה.
החוק קובע 14 שנות מאסר לאנשים שיורשעו בפעם הראשונה בהומוסקסואליות. הוא גם קובע מאסר עולם כעונש מקסימלי בקטגוריה של תקיפה תחת סעיף "הומוסקסואליות חמורה". על פי החוק החדש, "הומוסקסואליות חמורה" מוגדרת כיחסי מין חוזרים ונשנים בהסכמה בין מבוגרים מאותו מין, כמו גם יחסי מין שמעורבים בהם קטינים, נכים או נשאי איידס.
פפה ג'וליאן אונזיאמה, פעיל מוביל למען זכויות גאים באוגנדה, אמר שהוא מאוכזב שמוסבני חתם על החוק מבלי לקחת קצת זמן ולדבר עם אנשים שעשויים להיפגע מהחוק: ההומוסקסואלים באוגנדה. "הנשיא קיבל את ההחלטה הזו משום שהוא מעולם לא פגש הומוסקסואל מוצהר. זה מאכזב אותי", אמר אונזיאמה. גורמים בקהילה הגאה באוגנדה אמרו שהם ניסו כמה פעמים להיפגש עם הנשיא, אולם פגישה עמו מעולם לא התקיימה.
החוק שהתקבל זוכה לפופולריות רבה באוגנדה, אולם ארגוני זכויות אדם בינלאומיים מגנים אותו בחריפות. כמו כן, כמה מדינות אירופיות איימו לבטל את הסיוע לאוגנדה אם תחוקק חוק נגד הומוסקסואלים, וגם נשיא ארצות הברית ברק אובמה הזהיר כי חתימת החוק "תסבך" את יחסי המדינה המזרח אפריקנית עם וושינגטון.
ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" מסר בתגובה כי מדובר בחקיקה דרקונית ומזיקה. "זוהי חקיקה פוגענית ביותר המהווה עלבון לזכויות האדם של כל האוגנדים ואסור היה לה להגיע עד כאן", אמרה מישל קגרי, סגנית מנהל אזור אפריקה ב"אמנסטי". "חקיקה זו תמסד שנאה ואפליה נגד לסביות, הומוסקסואלים, ביסקסואלים, טרנסג'נדרים ואינטרסקסואלים באוגנדה. אישור החוק מסמן פרק מחפיר ביותר בהיסטוריה של האומה".
ארגון "אמנסטי" הוסיף כי "החוק נגד הומוסקסואליות יפליל עוד יותר פעילות מינית בהסכמה בין מבוגרים מאותו מין, כשדינן של חלק מהעבירות הוא מאסר עולם. הוא גם כולל עבירות כגון 'קידום ההומוסקסואליות', אשר ישפיעו ישירות על מגיני זכויות אדם וספקי שירותי בריאות. החוק שם ללעג את הזכויות המעוגנות בחוקת אוגנדה".