שתף קטע נבחר

 

רוסיה: למערב אכפת מעצמו, לא מאוקראינה

האולימפיאדה בסוצ'י נגמרה, פוטין מסיר את הכפפות. בהודעה חריפה מאשימה מוסקבה את האיחוד האירופי כי ההסכם שגיבש בין ינוקוביץ' לאופוזיציה שימש להדחת הנשיא: "המערב פעל מאינטרסים גיאופוליטיים צרים". מדבדב: "זה מרד, השלטון לא לגיטימי"

בצל החשש מפילוג אוקראינה, יוצאת הערב (יום ב') רוסיה למתקפה חריפה על המערב על רקע הדחתו של ויקטור ינוקוביץ', ומאשימה את אירופה כי באמצעות ההסכם שהושג בתיווכה בין ינוקוביץ' לאופוזיציה היא הביאה לחטיפת השלטון מהנשיא האוקראיני. "עמדתם של כמה משותפינו במערב נבעה לא מדאגה לגורל אוקראינה, אלא מחישובים גיאופוליטיים חד צדדיים", נמסר בהודעת משרד החוץ במוסקבה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

יממה בלבד אחרי סיום אולימפיאדת החורף בסוצ'י, מתפנה כעת רוסיה לטפל במשבר החריף שהעיב על המשחקים וגנב מהם את הזרקור הבינלאומי. "ההסכם שהושג ב-21 בפברואר באמצעות הסכמתם בשתיקה של נותני החסות הזרים, מנוצל רק ככיסוי לצורך קידום החלפתו בכפייה של השלטון באוקראינה", נכתב בהודעה. "הוא סלל את הדרך לשימוש בשיטות דיקטטוריות ולעתים טרוריסטיות כדי לדכא את המתנגדים באזורים שונים". רוסיה הזהירה בהודעתה כי השלטון החדש מתנכל לתושבי האזורים דוברי הרוסית בחצי האי קרים ובמזרח אוקראינה ובדרומה בכלל.

"גברים במסכות שחורות". האופוזיציה בקייב (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"גברים במסכות שחורות". האופוזיציה בקייב(צילום: MCT)

שעות אחדות קודם לכן הפך ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב לאישיות הבכירה ביותר במוסקבה המתייחסת להדחתו של נשיא אוקראינה. מדבדב אמר כי יש ספקות גדולים מאוד לגבי הלגיטימיות של השלטון החדש באוקראינה, ומתח ביקורת על מדינות המערב על שהכירו בשלטון הזה שעלה לדבריו לכס ההנהגה באמצעות "מרד מזוין".

 

הצהרתו של מדבדב היא אחת החריפות ביותר שהשמיעה עד כה מוסקבה מאז הדחתו של ינוקוביץ', בן בריתה הקרוב של רוסיה. ראש הממשלה מדבדב הבהיר כי רוסיה אינה מוכנה לפי שעה לקיים קשרים עם בכיר האופוזיציה שמונה על-ידי הפרלמנט בקייב לנשיא הזמני של אוקראינה.

 

"אנחנו לא מבינים מה הולך שם", אמר מדבדב, "יש איום ממשי על האינטרסים שלנו ועל חיי אזרחינו". הוא אמר כי זאת הסיבה לכך שמוסקבה החזירה את שגרירה מקייב אתמול. "אין עם מי לדבר שם. יש ספקות גדולים לגבי הלגיטימיות של מרכיבים שלמים בשלטון שקיים שם עכשיו".

תמונתה של מנהיגת האופוזיציה טימושנקו מתנוססת בבירה (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונתה של מנהיגת האופוזיציה טימושנקו מתנוססת בבירה(צילום: AP)

ינוקוביץ' תיאר חלק מפעילי האופוזיציה שהיו מעורבים במחאת הרחוב שהביאה להדחת ינוקוביץ' כ"גברים במסכות שחורות עם קלצ'ניקובים שמבתרים את קייב. יהיה לנו קשה לעבוד עם ממשלה שכזו. חלק מהשותפים הזרים שלנו חושבים אחרת... נראה לי שזאת סטייה לקרוא 'לגיטימי' למשהו שהוא למעשה תוצאה של מרד מזוין".

 

דבריו של מדבדב באים בשעה שבעולם כולו מצפים למוצא פיו של האיש החזק ביותר ברוסיה, ולדימיר פוטין, שלהוציא את ינוקוביץ' נחשב למפסיד העיקרי מהדחתו של נשיא אוקראינה. בשנים האחרונות נאבקו פוטין ורוסיה שלו במערב על אוקראינה כאזור השפעה, והחלטתו של ינוקוביץ' לבטל חתימה על הסכם כלכלי חשוב עם האיחוד האירופי שהיה מקרב את ארצו למערב ובמקום זאת לשוב ולהתקרב לקרמלין, הייתה הזרז המיידי להפגנות שהביאו להדחתו. בימים האחרונים שמר פוטין על שתיקה, וייתכן שבעקבות סיומה אמש של אולימפיאדת החורף בסוצ'י הוא יתייחס סוף סוף להתרחשויות באוקראינה.

 

בעולם הביעו חשש מפני פילוג אפשרי של אוקראינה בין האזורים המזרחיים, שרבים מתושביהם דוברים רוסית ושנחשבים לקרובים יותר בעמדותיהם לרוסיה, לבין האזורים המערביים, המושפעים יותר מהמערב ומושכים לכיוון אירופה. גם חשש שרוסיה תשלח כוחות צבא לאוקראינה עלה, אף שהתרחיש הזה אינו נראה סביר כרגע. לפי ההערכות, ינוקוביץ' עצמו עדיין מסתתר במזרח רוסיה, והיום הוציאו השלטונות בקייב צו מעצר נגדו בגין רצח המונים.

ינוקוביץ' מעט אחרי בריחתו מקייב. מאז לא נראה (צילום: AP) (צילום: AP)
ינוקוביץ' מעט אחרי בריחתו מקייב. מאז לא נראה(צילום: AP)

בינתיים האיחוד האירופי מנסה שלא לבזבז זמן ולנצל את ההזדמנות לקרב אליו את השלטון האוקראיני החדש. מדינות אירופה דנות כעת בשלל אופציות לתמיכה כספית קצרת מועד וארוכת טווח לאוקראינה, אולם ההערכה היא שכל חבילת סיוע שכזו תתגבש רק לאחר הבחירות

הכלליות באוקראינה שהוקדמו למאי בעקבות הדחת ינוקוביץ'. חבילה שכזו תגובש כנראה יחד עם קרן המטבע הבינלאומית.

 

שר האוצר של אוקראינה אמר היום כי ארצו זקוקה ל-35 מיליארד דולר כדי לשרוד את השנים 2014 ו-2015 וביקש שהפעימות הראשונות בתוכנית הסיוע ייעשו כבר בתוך שבוע או שבועיים, אולי לצד ועידת תורמים כלשהי. לא סביר להניח שאירופה, ארה"ב או גורם אחר יעבירו כמות גדולה כל כך של כסף לאוקראינה מיד, אולם הלוואות בילטרליות קטנות יותר, אולי בעזרת תיאום של האיחוד האירופי, יכולות לדברי גורמים לאפשר סיוע לטווח קצר לאוקראינה. בכיר בנציבות האירופית אמר כי דיונים בנוגע לאפשרויות הסיוע כבר התקיימו עם יפן, סין, קנדה, טורקיה וארה"ב, וכי מאמצים נעשים גם כדי לשמור את רוסיה בתוך התהליך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת רוסיה מדבדב. "איום על האינטרסים שלנו"
צילום: רויטרס
מומלצים