שתף קטע נבחר
 

הפרו חוקי עבודת נוער - ונקנסו ב-25 מיליון ש'

משרד הכלכלה קנס ב-7 השנים האחרונות כ-2,000 מעסיקים בשל עבירות על חוקי עבודת נוער. כך התברר בדיון שערכה הוועדה לזכויות הילד בכנסת, בעקבות פציעה קשה של נער בן 17 שהועסק בניגוד לחוק במפעל טמפו

כ-2,000 מעסיקים שעברו על חוק עבודת נוער ב-7 השנים האחרונות, נקנסו בסכום המצטבר ל-25 מיליון שקל. כך גילה היום (ג') מאיר דוד ממשרד הכלכלה בכנסת, בדיון שערכה הוועדה לזכויות הילד על העסקה פוגענית של קטינים בעבודה.

 

 

הדיון נערך בעקבות פציעתו הקשה של נער בן 17 מנתניה, שהועסק בניגוד-לחוק בשעות הלילה במפעל טמפו. אחותו של הנער סיפרה בדיון, כי ביום הפציעה הוא עבד 12 שעות. "הוא לא קיבל תדרוך על סכנות בטיחות, לא פיקחו על עבודתו, ואחרי פציעתו לא הוגשה לו עזרה ראשונה ואיש לא ליווה אותו לבית החולים", תיארה.

 

גיל סגל, סמנכ"ל טמפו טען בתגובה לדבריה, כי "איננו מעסיקים מתחת לגיל 18, גם לא בעבודה זמנית או בחופשות הקיץ, בגלל סכנות מהמכונות במפעל. במקרה הזה היה לחץ של הנער לעבוד במקום וחברת כוח האדם נעתרה לבקשתו, בניגוד להנחייתנו. הנער קיבל הוראות ונעלי בטיחות וגם הודרך היכן לעבוד, אבל נהג במכונה-מלקטת כמעשה-קונדס".

 

סגל הוסיף וטען, כי ביקורת של משרד הכלכלה מצאה שהמפעל בטיחותי. "עובד המפעל שקיבל הדרכה הגיש לנער עזרה ראשונה ובעקבות התאונה יצאה הנחיה לבדוק את תעודת הזהות של כל עובד, גם זמני, כדי לוודא שהוא איננו קטין".

 

ליאת קבלו, נציגת חברת כוח-האדם ששלחה את הנער, אמרה כי "המקרה בבדיקה ואנחנו משתפים פעולה, אבל הוא איננו מאפיין את החברה. אנחנו מקבלים הדרכה תקופתית, ומעסיקים רק עם אישור רפואי ואישור העסקה". ממלא מקום יו"ר הוועדה, חיליק בר (עבודה), העיר כי "זה יכול להיות דוגמה למקרים רבים שבהם זכויות בני-הנוער נרמסות".

 

"לחדש העסקת מפקחים לעבודת בני נוער"

מאיר דוד טען בדיון כי במהלך השנים 2006 עד 2013 נפתחו 2,300 תיקי חקירה נגד מעסיקים בחשד לעבירות על חוקי עבודת נוער, כאשר 70% מהם נפתחו ביוזמת אגף הפיקוח במשרד. בנוסף לקנסות בסך 25 מיליון שקל - הוטלו על 10 עבריינים קנסות מנהליים בסך 500 אלף שקל, 140 קיבלו התראות פליליות ו-320 התראות מנהליות.

 

דוד הוסיף כי משרד הכלכלה העסיק בעבר מפקחים יעודיים לאכיפת חוקי נוער, אך זה הוכח כבלתי יעיל וכיום המשרד מפעיל כ-150 מפקחים בכל רחבי הארץ, האמונים על אפיכת כל חוקי העבודה. "הם מכירים היטב את חוק הנוער ואת הדרך לתשאול בני הנוער כדי שישתפו פעולה נגד המעסיקים", אמר. "אנחנו עובדים בשעות לא שגרתיות כדי לבדוק כל מקרה ספציפי".

 

בדיון נכחו 30 בני נוער. לפני הישיבה בדק ממלא מקום היו"ר חיליק בר כמה מהם מודעים לזכויותיהם או קראו מסמך בנושא. "איש לא הרים יד וזה לבד צריך להדליק נורה אדומה", אמר."הנערים העובדים הם לרוב מאוכלוסיות מוחלשות שאינן מודעות לזכויותיהן". בר קרא למשרד הכלכלה לחדש את העסקת המפקחים הייעודיים לאכיפת חוק הנוער וביקש את שיתוף הפעולה של משרדי הכלכלה והחינוך עם הסתדרות הנוער העובד והלומד כדי לתאם פעילות ולהגביר את מודעות בני הנוער לזכויותיהם כמו לחובותיהם. 

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ), ציטטה נתונים של ארגון "בטרם" לפיהם בין השנים 2008 ל-2011 נהרגו 5 ילדים ונערים בתאונות עבודה, וב-2010 לבדה נפצעו 1,087 נערים עובדים. "הם מועסקים בעיקר בעבודות מזדמנות ולא מקצועיות", אמרה.

 

נציגת משרד החינוך, הדרה רוזנבלום, ציינה כי בשנה הקרובה תתבצע הדרכה מסודרת לכיתות י'-י"ב בנושא. "הבעיה הגדולה היא שהנוער ממעט להתלונן. הוא מאד רוצה לעבוד ולשמור על מקום העבודה שלו".

 

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, קרא למשרד הכלכלה לנסח מחדש את חוק עבודת נוער. "החוק נכתב לפני כ-60 שנה. הוא ארכאי ומשקף מציאות שכבר לא קיימת בארץ ולא את המציאות החדשה. במקרים רבים בני נוער אפילו לא מקבלים שכר, ולא מעט זה קורה בעבודת המפלגות לקראת הבחירות לכנסת ולרשויות. במקרה של הנער מנתניה, אסור שהאשמים יצאו נקיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים