שתף קטע נבחר

 

האתלטית הגדולה בכל הזמנים

פלורנס גריפית ג'וינר? ילנה איסינבייבה? לאבינעם פורת אין ספק מי האתלטית הטובה ביותר אי פעם, לוחמת הקרב 7 האגדית, ג'קי ג'וינר קרסי. הנימוקים לבחירה בפנים

ההיסטוריה יודעת לספר על אתלטים מצוינים בכל תקופה. אך מי הייתה האתלטית הכי גדולה בכל הזמנים? לטעמי, ולא רק לטעמי, זו היא ג'קי ג'וינר-קרסי האמריקנית.

 

כתבות נוספות של אבינעם פורת:

 

מדוע ג'קי ולא כוכבת אחרת? ראשית, מפני שהיא שיאנית העולם הבלתי מעורערת בקרב 7, המקצוע המגוון והמושלם ביותר באתלטיקה ובספורט כולו.

 

שיאנית עולם בלתי מעורערת. ג'קי ג'וינר קרסי (צילום: Mike Powell/Allsport) (צילום: Mike Powell/Allsport)
שיאנית עולם בלתי מעורערת. ג'קי ג'וינר קרסי(צילום: Mike Powell/Allsport)

ג'וינר-קרסי כיום. מחזיקה בכל 6 התוצאות הטובות ביותר (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ג'וינר-קרסי כיום. מחזיקה בכל 6 התוצאות הטובות ביותר(צילום: גטי אימג'ס)

 

הצלחה בקרב רב דורשת הצטיינות באלמנטים רבים: צריך להיות הכי מהיר, הכי חזק, הכי גמיש ובנוסף לעמוד בקצב האירועים הצפוף ביומיים המפרכים של התחרויות. ג'וינר-קרסי לא רק מחזיקה בשיא העולם (7,291 נקודות), אלא בכל שש התוצאות הטובות ביותר הכל הזמנים.

 

ג'וינר-קרסי, אשר גיסתה היתה פלורנס גריפית ג'וינר האגדית (בעלה של האצנית המנוחה, אל ג'וינר, הוא אחיה), זכתה באולימפיאדת סיאול בשתי מדליות זהב כשניצחה גם בתחרות הקפיצה לרוחק. השלמות הזו מזכירה את זו של קרל לואיס, ששילב בין ספרינטים לקפיצה לרוחק. תוצאת השיא של ג'וינר-קרסי בקפיצה לרוחק, 7.49 מטרים, היא השנייה בכל הזמנים כשרק שיאנית העולם המכהנת, גלינה צ'סטוקבה קפצה רחוק יותר, 7.52 מטרים.

 

צפו בהישגיה הגדולים של ג'קי ג'וינר-קרסי

ג'וינר קרסי עם ברק אובמה ואשתו מישל (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ג'וינר קרסי עם ברק אובמה ואשתו מישל(צילום: גטי אימג'ס)

 

ג'וינר-קרסי, ילידת איסט סנט-לואיס באילנוי ב-1962, נקראה על השם הנשיא הנערץ ג'ון "ג'ק" קנדי, שנרצח על ידי מתנקש שנה לאחר מכן. הספורטאית המשפיעה ביותר עליה הייתה האתלטית בייב דידריקסון-זהריאס שהתמחתה במספר ענפים באתלטיקה, ואחר-כך עברה לכדורסל (בדיוק כמוה) וגולף.

 

הגדולה של לוחמי הקרב-רב באתלטיקה היא לנסות ולספק מספר מקסימלי של תוצאות מיטביות בתוך יומיים. אין זמן להתאושש, הכל חייב לתקתק. 48 שעות דחוסות בסיומן מוכתרת האתלטית המגוונת בעולם. רק שלוש אתלטיות בהיסטוריה השיגו 7,000 נקודות ומעלה בקרב 7. ההפרש בין ג'וינר-קרסי לשנייה בכל הזמנים, קרולינה קלופט השבדית עומד על 259 נקודות.

 

הרגע הגדול - אולימפיאדת סיאול 1988

 

שימו לב למקבץ התוצאות של ג'וינר-קרסי באולימפיאדת סיאול, התוצאה שלה בקפיצה לרוחק שווה מדליית זהב בתחרות האישית, אלו ב-100 מטרים משוכות או 200 מטרים יכולות לסדר לה מקום בגמר אישי.


המקבץ של גקי גוינר קרסי באולימפיאדת סיאול

המקבץ של ג'קי ג'וינר קרסי באולימפיאדת סיאול
מקצוע תוצאה
100 מטרים משוכות 12.69 שניות
קפיצה לגובה 1.86 מטרים
הדיפת כדור ברזל 15.80 מטרים
200 מטרים 22.56 שניות
קפיצה לרוחק 7.27 מטרים
הטלת כידון 45.66 מטרים
800 מטרים 2:08.51 דקות

 

כאמור, ג'וינר-קרסי ניצחה גם בתחרות הקפיצה לרוחק האישית עם 7.40 מטרים, 18 סנטימטר רחוק יותר מהמזרח-גרמנייה המפורסמת, הייקה דרקסלר.

 

גיבורה אמריקנית. ג'קי ג'וינר-קרסי (צילום: גטי אימג'ס)
גיבורה אמריקנית. ג'קי ג'וינר-קרסי(צילום: גטי אימג'ס)

 

תוחלת קריירה של לוחמי קרב-רב קצרה יחסית, אבל ג'וינר-קרסי סחבה מצוין במשך 12 שנים, בדיוק כמו קרל לואיס. כבר כשהיתה בת 22 היתה קרובה למדליית זהב באולימפיאדת לוס אנג'לס, אך הפסידה בסופו של דבר בחמש נקודות בלבד לאוסטרלית גלינס גאן שהשיגה 6,390 נקודות.  

 

השלמות של ג'וינר קרסי הזכירה את שלו. קרל לואיס (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
השלמות של ג'וינר קרסי הזכירה את שלו. קרל לואיס(צילום: Gettyimages)

 

שנתיים לאחר מכן במשחקי הרצון הטוב במוסקבה הפכה ג'וינר-קרסי לאתלטית הראשונה בהיסטוריה החוצה את גבול 7,000 הנקודות עם 7,148 נקודות

וב-1988 הגיעה הבשורה הגדולה של סיאול.

 

אגב, למדליית הזהב האולימפית השנייה שלה בקרב 7, בברצלונה 1992 יש קוריוז ישראלי קטן. שנייה באותה תחרות סיימה אירנה בלובה מברית המועצות. אותה בלובה היתה אמורה להפוך לגיסתו של אלכס אברבוך.

 

בלובה היתה מאורסת לאחיו של אלכס, יבגני, שנהרג בתאונת דרכים. מאמנה של בלובה היה ולארי אברבוך, אביו של אלכס, ועם פטירתו היא עצמה החליפה אותו בקבוצות הקרב-רב בעירם, אירקוצק שבסיביר.

 

הייתה גיסתה של ג'וינר קרסי. פלורנס גריפית'-ג'וינר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הייתה גיסתה של ג'וינר קרסי. פלורנס גריפית'-ג'וינר(צילום: gettyimages)

 

באטלנטה 1996 ספגה ג'וינר-קרסי אכזבה כשנאלצה לפרוש מהתחרות כבר לאחר המקצוע הראשון בגלל כאבים עזים מהם סבלה. נחמה קטנה נרשמה בתחרות הקפיצה לרוחק, שם זכתה במדליית ארד עם 7.00 מטרים. בסך הכל, זכתה ג'וינר-קרסי בשש מדליות אולימפיות (שלוש זהב, אחת כסף ושתיים ארד) ועוד ארבע מאליפויות העולם, כולן זהב (ראו פירוט בטבלה).

 


המדליות של גקי גוינר קרסי

המדליות של ג'קי ג'וינר קרסי
אירוע מדליות
אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 מדליית כסף (קרב 7)
אליפות העולם 1987 שתי מדליות זהב (קפיצה לרוחק, קרב שבע)
אולמפיאדת סיאול 1988 שתי מדליות זהב (קפיצה לרוחק וקרב 7)
אליפות העולם 1991 מדליית זהב (קפיצה לרוחק)
אולימפיאדת ברצלונה 1992 מדליית זהב (קרב 7) ומדליית ארד (קפיצה לרוחק)
אליפות העולם 1993 מדליית זהב (קרב 7)
אולימפיאדת אטלנטה 1996 מדליית ארד (קפיצה לרוחק)

 

האם היא השתמשה בתכשירים אסורים? לעולם לא נדע, אבל הרושם הוא שבהשוואה ליתר היא הייתה נקייה יותר והתבססה על כישרונה הטבעי האדיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
ג'קי ג'וניר קרסי
צילום: Gettyimages
מומלצים