מתים להצביע: עשרות נפטרים "הגיעו" לקלפי
דו"ח מבקר המדינה: בפנקס הבוחרים נכללו 1,162 אנשים שנפטרו לפני הבחירות לכנסת בינואר 2013. הצביעו גם 3,120 ישראלים ששהו בחו"ל ב-22 בינואר
תחיית המתים בבחירות לכנסת: עשרות מצביעים שהלכו לעולמם בסמוך לבחירות לכנסת ה-19 שנערכו בינואר 2013, נרשמו כמי שהצביעו בבחירות. בנוסף, אלפי ישראלים שעל-פי הרישומים שהו בחו"ל בתאריך שבו התקיימו הבחירות, 22 בינואר, הגיעו לקלפיות. כך עולה מדו"ח של מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, שהתפרסם היום (ד') אחר הצהריים.
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הדו"ח חושף שורה ארוכה של ליקויים במהלך הבחירות. בביקורת נמצא כי בפנקס הבוחרים נכללו 1,162 בוחרים שנפטרו לפני שליפת פנקס הבוחרים. מבדיקת הטפסים בקלפיות עולה כי בשמם של 12 מהם בוצעה הצבעה על-ידי אחרים.
בני 110 מימשו את זכותם
בנוסף נמצא כי 60 בוחרים נוספים שהלכו לעולמם בין שליפת פנקס הבוחרים ליום הבחירות, הצביעו בבחירות לכנסת ה-19. בבדיקה מעמיקה יותר התברר כי 35 מהמצביעים נרשמו בטעות כמי ששלשלו מעטפה לקלפי - וכך שעולה ש"רק" 37 מתים הגיעו לממש את זכותם הדמוקרטית בשנה שעברה.
ומי עוד רשום בספר הבוחרים? מתברר שבבחירות לכנסת ה-19 הצביעו לא פחות מ-12 בוחרים בני 110 ויותר. בבדיקה התברר כי חמישה מהם נרשמו בטעות כמי שהגיעו לקלפיות ושלושה נפטרו לאחר הבחירות (סה"כ 8), כלומר ארבעה בוחרים בני 110 ויותר מימשו את זכותם הדמוקרטית.
בעבר מצא משרד המבקר כי בספר הבוחרים רשומים אלפי ישראלים בני 110 ועוד אדם שהגיע לגיל מופלג של 179. מאז הוחלט לגרוע מרשימת הבוחרים בני 110 ויותר שלא מקבלים גמלה של הביטוח הלאומי, כיוון שככל הנראה הם אינם בין החיים.
אבל לא רק מתים הצביעו בבחירות לכנסת, אלא גם ישראלים שעל-פי הנתונים שהו בחו"ל ביום הבחירות. משרד המבקר השווה בין שמות הבוחרים ששהו בחו"ל לבין טופסי ה-1,000 שבהם מסמנים בפועל את מי שהצביע. בבדיקה התברר כי 5,007 בוחרים, שעל-פי נתוני ביקורת הגבולות שהו מחוץ לגבולות ישראל ביום הבחירות, סומנו כמי שהצביעו. בבדיקה חוזרת של הטפסים התברר כי "רק" 3,120 ישראלים שלא היו בארץ ביום הבחירות הגיעו לקלפיות.
קרובי משפחה במטות המנהליים
המבקר מצא גם נפוטיזם במטות המנהליים של ועדת הבחירות המרכזית והוועדות האזוריות. בביקורת נמצא שאף על פי שהמטה המנהלי פעל לצמצום תופעת העסקה של קרובי משפחה והושג שיפור ניכר ביחס למערכות בחירות קודמות, התופעה עדיין קיימת. ל-137 מבין 800 עובדי המטות המנהליים, כלומר יותר מ-15%, היה קרוב משפחה אחד לפחות שהועסק במטות המנהליים או ביום הבחירות, אף שאסור היה להעסיקו.
בנוסף מצא המבקר כי בניגוד לנוהל הוועדה המרכזית, 1,668 מתוך 14,199 מזכירי ועדות הקלפי שעבדו ביום הבחירות הועסקו, אף שלא הגישו מועמדות באתר האינטרנט של הוועדה המרכזית. בשש מתוך 18 הוועדות האזוריות שיעור המזכירים שגויסו שלא באמצעות האתר היה בין 18 אחוזים לכמעט 40%, והשיא היה במחוז דן-דרום.
המבקר העיר כי גיוס מזכירים שלא בהתאם להוראות הנוהל פוגע ביכולת לקיים הליך שוויוני של גיוס מזכירים בהתאם להוראות שנקבעו. הוא קרא למטה המנהלי לבחון את תהליכי גיוס המזכירים בוועדות האזוריות, ובפרט באלו שבהן גויסו מזכירים רבים שלא בהתאם להוראות הנוהל, כמו במחוזות דן-דרום, השרון-נתניה, דן-צפון וחדרה. כמו כן הורה המבקר לנקוט את הצעדים הנדרשים כדי להבטיח שבעתיד לא יגויסו מזכירים בדרך שעוקפת את הנוהל.
אין איזון במספר הבוחרים
המבקר מצא כי קיימים פערים משמעותיים בין מספרי הבוחרים הרשומים להצבעה בקלפיות המוצבות באותו מתחם. בחלק מהקלפיות היו רשומים פחות מ-400 בוחרים, בעוד באחרות מספר הבוחרים היה גדול מ-700. המבקר העיר כי מצב זה אינו סביר ויש לאזן בין מספר הבוחרים הרשומים להצבעה בקלפיות שנמצאות באותו המתחם.
בביקורת נבדק גם החיסכון האפשרי מאיחוד קלפיות שהוצבו באותו מתחם. מהבדיקה עולה כי ניתן לצמצם 1,076 קלפיות, כלומר 10.9% מהקלפיות שהוצבו בינואר אשתקד, זאת מבלי שמספר הבוחרים הרשומים בכל קלפי יעלה על הרף העליון שנקבע בחוק ועומד על 800. המבקר בדק ומצא כי איחוד קלפיות היה יכול לחסוך לקופת המדינה תשעה מיליון שקל.
התחזו למוגבלים
חוק הבחירות קובע שאדם המוגבל בניידות ומבקש להצביע בקלפי נגישה שהוא אינו רשום בה, נדרש להצהיר שהוא מוגבל בניידות, אלא אם כן מוגבלותו ניכרת לעין. מבדיקה שקיימו צוותי ביקורת של משרד מבקר המדינה עולה חשש שבבחירות לכנסת ה-19
היו בוחרים שהצביעו בקלפיות נגישות אף שלכאורה לא היו זכאים לכך, לעתים לאחר שחתמו על הצהרה על מוגבלות בניידות.
גם בהליך ההצבעה לנשים השוהות במקלט לנשים מוכות נמצאו ליקויים. הנשים רשאיות להצביע בקלפיות נגישות אבל צריכות להגיש טופס ייחודי שנקבע בתקנות. מעצם הדרישה להציג טופס זה, כתב המבקר, הן נאלצות לחשוף בפני אנשי הקלפי את עובדת היותן נשים מוכות, וכך פרטיותן נפגעת.
עוד נמצא כי הליך ההצבעה של שוטרים יצר בלבול רב בקרב חברי ועדות הקלפי והמזכירים, מה שהוביל לטעויות במהלך ההצבעה. כמו כן נמצאו ליקויים בהליך ההצבעה בבתי חולים ובבתי סוהר.
מוועדת הבחירות נמסר בתגובה: "הוועדה מברכת על הביקורת ורואה בה כלי ניהולי חשוב. הוועדה תלמד ותבחן את הדו"ח בכובד ראש ותפעל לשיפור הדרוש תיקון. כידוע, ארגון וביצוע הבחירות לכנסת הינו המבצע האזרחי הגדול והמשמעותי ביותר במדינה. במבצע מורכב בסדר גודל שכזה, שבו מעורבים כ-80 אלף איש, אך טבעי הוא כי תהיינה תקלות וטעויות אנוש. כפי שציין המבקר, ועדת הבחירות פעלה תוך השקעת מאמץ ראוי לציון ובדרך כלל התנהלו הבחירות כסדרן".