בקרוב: יצרניות יחויבו להפחית המלח במזון
תוכנית חדשה של משרד הבריאות: יצרניות מזון יחויבו להפחית את כמויות המלח במוצרים. המטרה: מניעת מחלות לב, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ועוד. "ידיעות אחרונות" מסביר איך זה יעבוד
אוהבים שהאוכל שלכם מלוח? בקרוב תצטרכו להתחיל להמליח אותו בעצמכם. תוכנית חדשה של משרדי הבריאות, החינוך והתרבות והספורט תחייב את יצרני המזון להפחית משמעותית את כמות המלח במזון שלכם, כדי למנוע תחלואה.
הרקע לתוכנית החדשה הוא הקשר הקיים בין צריכה עודפת של מלח (נתרן) למחלות שונות. צריכה גבוהה של מלח עשויה להעלות את לחץ הדם ומגבירה את הסיכון לחלות בשבץ מוחי, במחלות לב וכלי דם, באי-ספיקת כליות ועוד.
עוד על סכנות המלח:
- נתרן או מלח: מה באמת מעלה את לחץ הדם?
- איזו כמות אסור לעבור ביום? 10 עובדות על מלח
- מומחים: "מלח במזון מזיק בדיוק כמו עישון"
ההמלצות בישראל לצריכת נתרן למבוגר היא כ1,500- מ"ג נתרן ליממה, וגבול הצריכה המרבית הוא 2,000-כ מ"ג ליממה, כמות שוות ערך לכפית. אנשים הסובלים ממחלות לב, מיתר לחץ דם, ממחלות כליה ועוד זקוקים להגבלה תזונתית נוספת על מלח.
לגבי ילדים, הצריכה המומלצת נמוכה עוד יותר. ילדים בני שנה עד שלוש לא צריכים לצרוך כמות של יותר 1.5-מ גרם ביממה, בני 8-4 לא צריכים לצרוך כמות של יותר 1.9-מ גרם ביממה, ובני 13-9 לא צריכים לצרוך כמות של יותר 2.2-מ גרם מלח ביממה.
מסקרים שבוצעו בשנים האחרונות בישראל עולה כי צריכת המלח בישראל גבוהה: ילדים ובני נוער צורכים 12.2 גרם מלח ביום, ומבוגרים צורכים 8.9 גרם ביום.
מטרת התוכנית של שלושת המשרדים, המכונה "אפשריבריא," היא להפחית את צריכת המלח הלאומית היומית 3-ב גרם עד שנת .2020 ועדת ההיגוי של התוכנית פועלת להפחתת רמות המלח במזון על ידי חינוך לצריכה מופחתת והפחתת רמות הנתרן במזון המעובד, בשיתוף עם תעשיית המזון.
על פי העבודה שנערכה במשרד הבריאות, תופחת כמות המלח בשנתיים הקרובות עד 10% במאכלים רבים. מוצרי חלב (גבינות רכות וקוטג') יאבדו 2.5% מכמות המלח שבהם, סלטים (חומוס, טחינה וחצילים במיונז) יאבדו אף הם 2.5% מלח, תבשילים ומרקים יוגבלו לכמות מקסימלית של מלח.
רטבים יהפכו אף הם פחות מלוחים: בקטשופ, במיונז ובמיונז לייט תופחת כמות המלח ;5%-ב רוטב סויה, רוטב סויה סיני ורוטב טריאקי יאבדו 10% מכמות המלח שבהם; רוטב צ'ילי מתוק ורוטב אלף האיים יאבדו אף הם 5% מהמליחות. כמו כן תופחת כמות המלח המותרת בשניצל תירס (2%), בנקניקיות סויה (5%), בשניצל מעובד, בקציצות עוף והודו, בנקניקיות עוף (10%) ובפסטרמות (10%).
גם החטיפים המלוחים שהתרגלנו אליהם כבר לא יהיו בעלי אותו טעם. צריכת המלח תופחת 5%-ב לפחות בחטיף בוטנים, בחטיף צ'יפס, בבייגלה, בשקדי מרק ובקרקרים וב-6% לפחות במוצרי פיצה למיניהם, בבורקס גבינה ותפוחי אדמה, בעוגות בחושות, בעוגות שמרים, בבראוניז, בביסקוויטים, בעוגיות סנדוויץ' ובעוגיות חמאה.
מוצרים נוספים שהוחלט להפחית את כמות המלח בהם, אך טרם הוחלט באיזו כמות, הם שימורים, פיצוחים, ג'חנון ובצק עלים.