למרות האיסור: מזנוני בתי"ס מוכרים אוכל לא בריא
במקום יוגורט - שניצל בבאגט, במקום סלט פירות - משקאות מוגזים: משרד החינוך פרסם הנחיות מפורשות הקובעות כי מזון ממותק ומתועש יצא מבתי הספר, אך לא אוכף את ביצוע ההוראות בשטח, כך שהמציאות לא השתנתה, לפי בדיקת "ידיעות אחרונות". השלב הבא: קנסות של אלפי שקלים
הכוונות היו טובות וההוראה היתה ברורה: במסגרת המאבק במגפת ההשמנה, הודיע משרד החינוך כי המזון המשמין ייצא ממזנוני בתי הספר, ובמקומו יוכלו התלמידים לרכוש מזון טרי ובריא. אלא שתמונת המצב שונה לחלוטין. בורקסים, חטיפים ושתייה ממותקת זמינים לכל תלמיד במהלך יום הלימודים. במשרד החינוך מודים שהאכיפה נכשלה ועוברים לשלב הבא: חקיקה מרתיעה.
מה ילדים צריכים לאכול?
- מהי התזונה שתעזור לילדים ללמוד טוב יותר?
- 4 ילדים אושפזו כתוצאה מאי אכילת פירות וירקות
- הילד אוכל לא בריא? הסתכלו קודם בצלחת שלכם
כבר לפני שמונה שנים הכריז משרד החינוך על תוכנית לאומית למניעת השמנה בקרב תלמידים ויזם שורה של תכניות הסברה בבתי הספר. חוזרי מנכ"ל הבהירו מה מותר ומה אסור למכור במזנונים בבתי הספר, אך הוראות לחוד ומציאות לחוד. פעם אחר פעם התברר כי ההוראות לא נאכפות, וחוזר מנכ"ל חדש הוצא.
בדיקת "ידיעות אחרונות" במדגם של בתי ספר גילתה כי בכולם נמכרו מזונות עתירי שומן ומשקאות ממותקים ללא כל הגבלה. בשל כישלון משרד החינוך באכיפת חוזרי המנכ"ל בעניין המזון, מקדם כעת המשרד הצעת חוק שלפיה יוטלו קנסות של עד 6,000 שקלים למי שיעבור על ההנחיות. במקרה של הפרה מתמשכת, המוכר יחויב בקנס של 3,000-כ שקלים עבור כל יום של הפרה.
החקיקה תאפשר הכשרה של פקחים ייעודיים לאכיפה בתחום. על פי הצעת החוק, ספק מזון לא יספק ולא ימכור בתחום מוסד חינוך מזון שאינו עומד בתנאים ובהוראות לגבי הרכב המזון וערכו התזונתי. הספק יצטרך גם לפרסם את הרכב המזון ואת ערכו התזונתי. אם הספק לא יפרסם את המידע הזה הוא ייקנס ב-1,500 שקלים. החקיקה המוצעת מחייבת את מנהל המוסד החינוכי ליידע את ההורים בדבר הרכב המזון הקיים בבית הספר, ולדווח על סוגי המזון הקיימים.
מהלך הפיקוח על המכונות והמזנונים נכשל משום שהזיכיונות על המכונות והקיוסקים ניתנים לבעלים על ידי הרשויות המקומיות והאינטרסים הכלכליים גברו על התוכנית החינוכית-בריאותית.
מאידך גיסא, בחלק מבתי הספר בעקבות לחצים של הורים ומעורבות של מנהלי בתי ספר ורשויות, כמו לדוגמה בהוד השרון, ניתן למצוא במזנוני בתי הספר מזון בריא.
סקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי מצא, כי בני נוער מתבגרים צורכים כמות קטנה של פירות וכמות גדולה של משקאות ממותקים ועל פי רוב הם מדלגים על ארוחת בוקר מסודרת. עוד נמצא, כי שיעור נמוך של בני נוער עוסקים בפעילות גופנית ועם העלייה בגיל הנבדקים פחת שיעור העוסקים בפעילות גופנית.
"הילדים שלנו הפכו בבתי הספר לקהל שבוי משום שהאפשרויות העומדות בפניהם הינם בורקס שניצל ודומיהם," אמרה מיכל, אם לתלמידים מרמת-גן, "הקיוסקים פועלים בתוך מתחם בית הספר ולילדים אין אפשרות אחרת. כל המאמצים שאנו עושים בבית להקפיד על מזון בריא יורדים לטמיון דווקא בבתי הספר."
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "בשל הקושי לאכוף את הנהלים הקשורים למכירת מזון ומשקאות בריאים במוסדות חינוך, פועל שר החינוך לקדם את הצעת 'החוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות החינוך'. החוק עבר בקריאה ראשונה, והמשרד נערך להעבירו גם בקריאה שניה ושלישית".
מה בהנחיות משרד החינוך?
אסור למכור:
- מזון מטוגן כגון שניצלים והמבורגרים
- מאפים עשירים בשומן, כגון בורקס, מלאווח, ג'חנון
- מזון מעובד כגון נקניקיות
- מזונות עשירים בסוכר, כגון עוגות, עוגיות וממתקים
- שתייה קלה ממותקת
- מזונות שמנים ומטוגנים, כגון צ'יפס וחטיפים מלוחים
מותר למכור:
- פירות וירקות טריים
- כריכים מקמח מלא מרוחים בממרחים מזינים
- חטיפי דגנים או מנה אישית של דגני בוקר
- יוגורט טבעי או לבן, מעדני חלב דלי שומן
- מנה אישית של קרקרים וגבינה לבנה
- מים, חלב, יוגורט, מיץ טבעי, משקאות דיאט
ראשון לציון
למרות שמחלק מבתי הספר בעיר הוצא המזון המזיק, עדיין ישנם תלמידים שנחשפים מדי יום למזון ושתייה ממותקים ומתועשים.
תל אביב
הקפיטריה בתיכון התל אביבי הפופולרי הומה תלמידים בכל אחת מההפסקות. השפע שמוצע למכירה הוא רב, והם אכן מנצלים אותו ורוכשים חטיפים ונשנושים.
אשקלון
"אנחנו מכירים את ההנחיות אבל הילדים מבקשים את זה. זה סוג של פינוק," מספרים הורים בבית הספר, שבו מוצבות מכונות שתייה.
פתח תקווה
שוקולדים, מאפים עתירי שומן וסוכריות מצופות מונחות על מדפי המזנון. "מצחיק שחושבים שאפשר למנוע את זה. אם לא ימכרו פה, נקנה מעבר לכביש," סיפרה אחת התלמידות.
הרצליה
אנחנו אוהבים את הממתקים ומקווים שהם יישארו כאן," סיפרה תלמידת חטיבת ביניים בהרצליה, שהיא וחבריה קונים באופן קבוע משתי המכונות המוצבות בבית הספר.
חיפה
תלמידי המקום מספרים שהם כמעט ולא משתמשים במכונות, אלא מעדיפים את הקיוסק, בו נמכרים מגוון מוצרים וחטיפים.
נהריה
בבית הספר הזה היתה קפיטריה שנסגרה בגלל שמכרה מזון לא בריא, אך המכונות שמוכרות שתייה ממותקת וחטיפים לא בריאים לא הוצאו מהמוסד.