קריסת הדסה: האוצר יבדוק את עצמו?
הרכב צוות הבדיקה הממשלתי עורר התנגדות בקרב גורמים במערכת הבריאות, שטוענים כי קריסתו נגרמה גם בשל כשל מבני ותקציבי של המערכת כולה
צוות שמונה על ידי שרת הבריאות יעל גרמן לבחון את הסיבות למשבר שפקד את בית החולים הדסה מעורר התנגדות בקרב גורמים במערכת הבריאות. אלו טוענים כי הצבת שלושה בכירים ממשרד האוצר - מחצית מהבודקים - בצוות נוגדת את הקריאה לבדוק את התנהלות האוצר עצמו.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הצוות בראשות קובי גבאי, לשעבר איש אגף התקציבים באוצר, אמור לתת דעתו "לאפיונים המייחדים בתי חולים ציבוריים דוגמת הדסה, שעיקר פעילותם ממומנת ממקורות ציבוריים, איך אינם נשלטים על ידי הממשלה".
כתב המינוי, עם זאת, הוביל לטענת הגורמים כי קריסתו הכלכלית נובעת גם מכשל מבני ותקציבי של מערכת הבריאות כולה, באחריות משרד האוצר. הם הוסיפו כי אנשי האוצר בצוות - הממונה על השכר קובי אמסלם, סגן הממונה על התקציבים משה בר סימן-טוב וסגן החשבת הכללית יאיר טל - יבדקו בעצם את מדיניות משרדם. לבד מאנשי האוצר, חברים בצוות גם ראש מינהל טכנולוגיות במשרד הבריאות ד"ר אסנת לוקסמבורג, סגנית מנהל אגף התכנון שלומית קרפיבקה לוין ומנכ"ל עיריית חולון חנה הרצמן.
"מדובר בצוות בדיקה שמטרתו לבדוק מהם התהליכים שעבדו לא נכון וכיצד ניתן לייעל אותם", נמסר מלשכת גרמן. "אחת מהנחות היסוד היא שמלכתחילה לא היו לאנשי המשרד והאוצר את הכלים לבדוק את מצב הדסה וכעת ייבדקו מהם הכלים שצריך להחיל בעתיד על בתי חולים פרטיים כדי שמקרים כאלה לא יישנו בעתיד".
קריסת בית החולים הואצה תחת גירעון שוטף של 300 מיליון שקל וגירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל. בקשה לאישור הקפאת ההליכים נגדו חשפה תמונת מצב שגובלת באנרכיה ניהולית, נוהלי עבודה מופקרים וסעיפי תקציב רבים שמסבירים את הידרדרותו. בין היתר, תוארו ניתוחים פרטיים שנערכו על חשבון זמן רפואה ציבורית, עשרות מיליוני שקלים על שעות נוספות וכוננויות שאינן נדרשות ו-900 משכורות ניהול במוסד שבו רק 400 משרות ייעודיות.
בשבוע שעבר הודיעו ועדי הרופאים של בית החולים וההסתדרות הרפואית על חזרת המוסד הרפואי לעבודה סדירה. אתמול נפגשו לראשונה ראשי ועדי הרופאים, הנהלת הדסה והנאמנים מטעם בית המשפט. הוועדים הציעו לחתום על טיוטת הסכם מחודש ספטמבר שכוללת ויתורים על תנאים סוציאליים מצד הרופאים למשך יותר משנתיים, ומתן הלוואה ארוכת טווח לבית החולים, אך ההנהלה והנאמנים העדיפו להמשיך במשא ומתן.