מצפה רמון: המתפרה תיסגר, עשרות יפוטרו
חברת "ערד תעשיות טקסטיל" שמפעילה את המתפרה הוותיקה שמייצרת מדים לצה"ל, חילקה ל-35 התופרות זימונים לשימוע לפני פיטורים. בהנהלה מסבירים: משרד הביטחון סירב להעביר למתפרה כמות הזמנות שתאפשר את המשך פעילותו, ובמקביל העובדים מתנגדים לתוכנית התייעלות. אחת העובדות: מה יהיה איתנו? זו הפרנסה היחידה שלנו
מתפרת העצמאות במצפה רמון שוב עומדת להיסגר: חברת "ערד תעשיות טקסטיל", שמפעילה ב-3 השנים האחרונות את המתפרה שמייצרת מדים לצה"ל, הודיעה היום (ד') כי החליטה לסגור אותה וחילקה ל-35 התופרות זימונים לשימוע לפני פיטורים.
מתפרת העצמאות - כתבת נוספות ב-ynet:
ב"ערד תעשיות טקסטיל" טוענים כי ברקע להחלטה על הסגירה, עומד סירוב מצד משרד הביטחון להעביר למתפרה כמות הזמנות שנתית, בתמהיל ובמחיר שיאפשרו לה את המשך פעילותה. סיבה נוספת להחלטה לסגור היא התנגדות העובדים לתוכנית התייעלות במסגרתה תכננו הבעלים לפטר את מנהל המתפרה.
המפעל ניצל מסגירה ב-2010 לאחר שהבעלים של ערד תעשיות טקסטיל, התעשיין גארי היימן, נענה לפניית הנשיא שמעון פרס להציל את המתפרה. היימן קנה אותה ב-350 אלף שקל והתחייב להפעיל את המתפרה למשך שלוש שנים – תקופה שכעת הסתיימה.
בחברה טוענים כי במהלך השנים הללו היא השקיעה כ-600 אלף שקל בציוד ובמכונות שנועדו לייעול והוזלת עבודת התפירה, במטרה להביא את המתפרה לאיזון תקציבי. למרות ההשקעות, הפסדי המתפרה הסתכמו בלמעלה ממיליון שקל.
העובדים: "מה יהיה איתנו עכשיו?"
בערד תעשיות טוענים, כי ניסו בימים האחרונים לשכנע את משרד הביטחון להבטיח תנאים בסיסיים החיוניים להמשך קיום המתפרה. אתמול, לאחר שהתברר כי משרד הביטחון אינו מוכן להיענות לבקשות המתפרה וכי העובדים משבשים את הפעילות - קיבלה ההנהלה החלטה על סגירת המתפרה והפסקת הייצור.
"נאבקנו במשך שנים להמשיך לתפור מדים לצבא, בתנאי הייצור הבלתי אפשריים השוררים בתעשיית הטקסטיל בארץ", מסרו בחברה, "מאחר שהלקוח היחיד והבלעדי שלנו - משרד הביטחון - מסרב להבטיח לנו את התנאים המינימליים הדרושים לצורך המשך הייצור, ולאור היעדר שיתוף פעולה מצד העובדים עם צעדי ההתייעלות שנועדו להבטיח את המשך העסקתם - אין באפשרותנו להמשיך להפעיל את המתפרה".
במפעל מוסיפים: "העובדים לא מרוצים מכך שרוצים לפטר את המנהל ומשבשים את העבודה. גם אין הזמנות וגם העובדים מוחים - ככה אי אפשר לנהל מפעל".
דני שטרית, מזכיר ההסתדרות במצפה רמון, סיפר כי "כבר כמה חודשים קיימת תכונה של סגירת המפעל וזה התברר הבוקר לאחר שהעובדות קיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורין, שיתקיים בחודש מרס. צר לי ששלוש שנים אחרי שהמפעל בערד רכש את המתפרה, וזכה להד תקשורתי רב, הם סוגרים אותו. ליבי עם העובדות - קיימנו הבוקר אסיפה לאור מה שקרה ונקווה שהדברים ייפתרו".
אחת העובדות תהתה בשיחה עם ynet: "מה יהיה איתנו עכשיו? זו הפרנסה היחידה שלנו וזה מה שאנו עושות הרבה שנים".
סכנת סגירה בכל מספר שנים
מתפרת העצמאות, שנקראה בעבר "מתפרת רמון", הוקמה לפני כ-40 שנה ושנים רבות הייתה בבעלות פרטית. לפני כ-15 שנה היוותה דוגמה למאבק פועלים מוצלח, אז התבצרו במקום העובדות במשך כחודש יחד עם ילדיהן כדי למנוע סגירה. בסופו של דבר, בעזרת יו"ר ההסתדרות דאז עמיר פרץ, המשבר נפתר – המתפרה עברה לידי העובדות ונוהלה 10 שנים כקואופרטיב.
לאחר מאבק כלכלי קשה, שנבע גם אז, לטענת העובדים, בגלל ירידה בכמות ההזמנות ממשרד הביטחון, המפעל שוב נקלע לסכנת סגירה - אולם ניצל לאחר שנרכש על ידי ערד תעשיות טקסטיל. גם לפני כשנה וחצי ריחפה סכנת סגירה על המתפרה, זאת לאחר שההנהלה טענה כי המפעל משרד הביטחון לא עומד בתנאים שסוכמו בין הצדדים והמפעל מפסיד כסף רב - טענות אותן הכחישו במשרד הביטחון.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון דוחה בתוקף את הטענות. מתפרת העצמאות היא שפנתה למשרד הביטחון לקראת תחילת 2014 בדרישה להגביל את הזמנות, אך ורק, לרבעון הראשון של השנה, בנימוק שנקלעה לקשיים כלכליים.
"בהמשך, דרשה המתפרה להעלות באופן משמעותי את המחירים שהיא גובה, וכן להכתיב לצה"ל את תמהיל וסוגי המדים שתייצר עבורו, ללא קשר לצרכי הצבא, ובמטרה להגדיל את רווחיותה.
"יודגש כי משרד הביטחון רוכש מדים מ-11 מתפרות ברחבי הארץ, בהיקף של כ-27 מיליון שקל בשנה, ובסה"כ כ-750 אלף פריטים (דגמ"חים וחולצות) בממוצע בשנה. את העבודה מחלק משרד הביטחון בין מתפרות ברחבי הארץ (רובן באזורי פריפריה וקו עימות) במחיר אחיד, שיאפשר למתפרות להתקיים ואף להרוויח".