פוטין במפגן כוח: תרגיל ענק בגבול אוקראינה
4 ימים אחרי הדחת נשיא אוקראינה ינוקוביץ', נשיא רוסיה עושה שרירים: הוא הורה על תרגיל פתע בן שבוע של צבאו בסמוך לגבול האוקראיני, "לבדיקת המוכנות לקרב". ברקע: החשש מפיצול אוקראינה ורצונם של בדלנים להתנתק מהמדינה. עימותים בין תומכי רוסיה למתנגדיה בחצי האי קרים
הקרמלין עושה שרירים: בצל הטלטלה באוקראינה השכנה והמאבק בין מוסקבה לבין המערב על ההשפעה בה, הודיע בצהריים (יום ד') נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, על תרגיל פתע ענקי של צבא רוסיה במערב ארצו. הקרמלין מסר כי התרגיל נועד לבחון את מוכנות הצבא הרוסי ללחימה. "בהתאם להוראה מנשיא הפדרציה הרוסית הועברו בשעה 14:00 שעון מוסקבה (12:00 שעון ישראל) הכוחות במחוז הצבאי המערבי לכוננות", נמסר בהודעת שר ההגנה הרוסי בסוכנות הידיעות אינטרפקס.
עוד חדשות מהעולם :
- חיזבאללה ניסה להקים מחנה בדרום אמריקה
"המחוז המערבי" הוא אזור הגבול עם אוקראינה, שמהווה שטח אסטרטגי חשוב בין מדינות הברית הצפון אטלנטית (נאט"ו) לבין רוסיה. שר ההגנה הרוסי אמר כי התרגיל יתבצע בשני שלבים, ויימשך שבוע - עד ל-3 במרס. הוא אמר כי בתרגיל ישתתפו גם כוחות מסוימים במרכז רוסיה. זמן קצר אחר כך פרסם משרד החוץ הרוסי הודעה שבו אמר כי "קיצונים" כופים את רצונם על אוקראינה והזהיר ממתיחות דתית. שר ההגנה הבריטי, וויליאם הייג, מיהר להגיב על ההתפתחויות האחרונות וקרא לרוסיה שלא להתערב צבאית באוקראינה.
הודעת פוטין באה על רקע החשש מפיצול אוקראינה. האזורים המערביים של אוקראינה תומכים בעיקרם באנשי האופוזיציה שהפילו את שלטון
ינוקוביץ' ומבקשים להתקרב למערב, אולם דרום-מזרח אוקראינה הוא אזור פרו-רוסי בעיקרו, והיה בסיס התמיכה של ינוקוביץ'. באזור זה יש רוב של דוברי רוסית, ומיליונים מביניהם רואים בעצמם רוסים לכל דבר. בימים האחרונים הביעו גורמים פרו-אירופים באוקראינה ובכירים במערב חשש מהאפשרות שפוטין ישלח כוחות לאוקראינה או ינסה לכבוש את חצי האי קרים, אזור פרו-רוסי במיוחד שהיה שייך בעבר לרוסיה, אולם ההערכות הן כי הסיכוי לכך נמוך.
בתוך כך דווח אחר הצהריים כי עימותים פרצו בין מפגינים פרו-אירופים לבין מפגינים פרו-רוסים בחצי האי קרים. בסימפרופול, בירת האזור, הפגינו יותר מעשרת אלפים מוסלמים טטארים לאות תמיכה בממשלת המעבר האנטי-רוסית של אוקראינה. הם הניפו את דגלי אוקראינה וקראו "אוקראינה אינה רוסיה!". הם התעמתו עם קבוצה קטנה יותר של מפגינים פרו-רוסים שהפגינו בסמוך והניפו את דגלי רוסיה. המפגינים צעקו זה על זה והיכו זה את זה. המשטרה ומנהיגי ההפגנות ניסו להפריד בין הצדדים. בחצי האי קרים, שהיה בעבר שייך לרוסיה, יש רוב לרוסים, ורבים ביניהם רוצים לראות את רוסיה משיבה לעצמה את השליטה בחצי האי.
אחרי ששתקה ביומיים שלאחר הדחתו של נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ', יצאה שלשום רוסיה למתקפה דיפלומטית על המערב ועל מנהיגי האופוזיציה שהדיחו את ינוקוביץ', והאשימה את אירופה כי באמצעות ההסכם שהושג בתיווכה בין ינוקוביץ' לאופוזיציה ביום שישי היא הביאה לחטיפת השלטון מהנשיא האוקראיני. "עמדתם של כמה משותפינו במערב נבעה לא מדאגה לגורל אוקראינה, אלא מחישובים גיאופוליטיים חד צדדיים", נמסר אז בהודעת משרד החוץ במוסקבה. פוטין עצמו טרם התבטא בנוגע להדחתו של ינוקוביץ'.
הודעתה של רוסיה שלשום התפרסמה יממה אחרי סיום אולימפיאדת החורף בסוצ'י, אירוע הדגל של פוטין. "ההסכם שהושג ב-21 בפברואר באמצעות הסכמתם בשתיקה של נותני החסות הזרים, מנוצל רק ככיסוי לצורך קידום החלפתו בכפייה של השלטון באוקראינה", נכתב בהודעה. "הוא סלל את הדרך לשימוש בשיטות דיקטטוריות ולעתים טרוריסטיות כדי לדכא את המתנגדים באזורים שונים". רוסיה הזהירה בהודעתה כי השלטון החדש מתנכל לתושבי האזורים דוברי הרוסית בחצי האי קרים ובמזרח אוקראינה ובדרומה בכלל.
שעות אחדות קודם לכן הפך ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב לאישיות הבכירה ביותר במוסקבה המתייחסת להדחתו של נשיא אוקראינה. מדבדב אמר כי יש ספקות גדולים מאוד לגבי הלגיטימיות של השלטון החדש באוקראינה, ומתח ביקורת על מדינות המערב על שהכירו בשלטון הזה שעלה לדבריו לכס ההנהגה באמצעות "מרד מזוין". הצהרתו של מדבדב הייתה אחת החריפות ביותר שהשמיעה מוסקבה מאז הדחתו של ינוקוביץ'. "אין עם מי לדבר שם", הוסיף, "יש ספקות גדולים לגבי הלגיטימיות של מרכיבים שלמים בשלטון שקיים שם עכשיו".
ארה"ב ומדינות אירופה הזהירו את רוסיה מפני התערבות צבאית באוקראינה, רפובליקה סובייטית לשעבר שפוטין כינה "מדינה אחות", ושהוא רוצה שתהיה חלק מהאיחוד האירו-אסייתי שהוא מנסה להקים באזור. בכירים רוסים אמרו שמוסקבה לא תתערב באוקראינה, אבל האשימו את המערב כי הוא עושה זאת בעצמו. יו"ר הבית העליון של הפרלמנט הרוסי צוטטה היום כמי שאומרת שרוסיה לא תשתמש בכוח. עם זאת, בהצהרתו שלשום אמר מדבדב כי האינטרסים של רוסיה והאזרחים שלה באוקראינה נמצאים תחת איום - אותה שפה שבה השתמשה רוסיה כדי להצדיק את הפלישה של רוסיה לגאורגיה ב-2008, כשהוא כיהן כנשיא.
המהומות באוקראינה, נזכיר, החלו בנובמבר על רקע החלטת הנשיא ינוקוביץ' לזנוח הסכם סחר חשוב עם האיחוד האירופי שאמור היה להיחתם, ובמקום זאת לשוב לחיקה של רוסיה. המונים מ-46 מיליון האזרחים של אוקראינה יצאו לרחובות כדי להפגין נגד הפניית העורף שלו למערב, שבו תלו את תקוותיהם לחיים טובים יותר. הם ראו בינוקוביץ' משתף פעולה של נשיא רוסיה פוטין, ומי שנכנע למדיניותה הכוחנית
של מוסקבה. אוקראינה הפכה בחודשים האחרונים לאחת מזירות המאבק הראשיות בין רוסיה המתעצמת לבין המערב בראשות האיחוד האירופי וארה"ב, והמתח סביב המתרחש בה מזכיר את ימי המלחמה הקרה.
בשבוע שעבר חלה הסלמה קשה בהתנגשויות בין מתנגדי ינוקוביץ' לכוחות הביטחון האוקראיניים: בעימותים אלימים בין הצדדים בקייב נהרגו לפי דיווחים קרוב ל-80 בני אדם, ולפי דיווחים אחרים יותר מ-100. חשוב להדגיש כי גם בקרב מתנגדי ינוקוביץ' יש גורמים אלימים ולאומנים, ולפי דיווחים מקייב הם עצמם הובילו לחלק מההתנגשויות האלימות. בעקבות מרחץ הדמים בכיכר העצמאות בקייב בשבוע שעבר נחתם בשישי בערב הסכם פשרה בין ינוקוביץ' לאופוזיציה שבו ויתר על רבות מסמכויותיו והסכים להקדים את הבחירות לסתיו, אולם עוד באותו לילה הוא נמלט מהבירה קייב מזרחה והאופוזיציה השתלטה על העיר. לאחר מכן הצביע הפרלמנט על הדחתו ועל שחרור יריבתו המושבעת יוליה טימושנקו מהכלא. בהמשך הוצא נגד ינוקוביץ' צו מעצר בגין רצח המונים. לפי שעה לא ידוע היכן נמצא ינוקוביץ'.