שתף קטע נבחר

אירופה נלחמת במעשנים: תקנות מחמירות מ-2016

עם נתון מדאיג של 700 אלף איש שמתים מדי שנה מנזקי העישון, האיחוד האירופי פותח במלחמת חורמה בעישון ומחליט בין השאר: תיאסר מכירת סיגריות מנטול וסיגריות דקות לנשים, אסור יהיה לפרסם סיגריות אלקטרוניות, ו-65% מאריזת הסיגריות תכלול אזהרות בריאות

שורת תקנות חדשה עשויה להפחית עוד יותר את מספר המעשנים בעולם: האיחוד האירופי קבע היום (ד') פה אחד, כי בתוך שנתיים ייאסרו פרסומות לסיגריות אלקטרוניות, רוב שטח חפיסות הסיגריות יכלול אזהרות בריאותיות, ותיאסר מכירת סיגריות בטעמים שונים, כמו סיגריות בטעם מנטול.

 

העולם נלחם במעשנים:

 

הפרלמנט האירופי אישר לראשונה את הרגולציות שיביאו, כך מקווים באיחוד, להפחתה משמעותית במספר המעשנים ביבשת האירופית, שם מתים מידי שנה 700 אלף איש מנזקי העישון. באיחוד מקווים כי התקנות יפחיתו את מספר המעשנים ברחבי היבשת בכ-2.4 מיליון.

 

התקנות החדשות שייכנסו לתוקפן במחצית 2016:

  • ייאסר כל פרסום של סיגריות אלקטרוניות.
  • יקבע סף מקסימלי לכמות הניקוטין בכל סיגריה אלקטרונית.
  • 65% משטח חפיסת הסיגריות תכלול אזהרות בריאותיות וצילומי זוועה הקשורים בנזקי העישון.
  • תיאסר מכירת חפיסות סיגריות מסוגננות לנשים, כמו סיגריות דקות.
  • אזהרות בריאותיות יופיעו גם בסיגריות לגילגול.
  • תיאסר מכירת סיגריות בטעמים, כמו מנטול, פירות או וניל.

 

לדברי האיחוד, התקנות החדשות ירתיעו צעירים מלהתחיל לעשן ולהתמכר לסיגריות, ויובילו לצניחה של לפחות 2% במספר המעשנים בחמש השנים שמתחילת תוקף התקנות.

צפו לתמונות כאלו על אריזות הסיגריות באירופה ()
צפו לתמונות כאלו על אריזות הסיגריות באירופה

גם משרד הבריאות הביע כוונה לקבוע שורת תקנות לצמצום העישון, שיכללו גם תמונות זוועה על

אריזות הסיגריות. עם זאת, עדיין לא חלה כל התקדמות בנושא התקנות.

 

על פי התוכנית שהתווה משרד הבריאות לפני כשנתיים, אמורות להתנוסס על חפיסות הסיגריות תמונות זוועה גדולות על פני מרבית שטח החפיסה, כחלק מאמנת ארגון הבריאות העולמי עליו חתומה גם ישראל.

 

את האזהרות הגרפיות על החפיסות אמורים היו לבחור תיכוניסטים, כחלק מפרוייקט משותף של המשרד יחד עם האגודה למלחמה בסרטן. נציגי האגודה ומשרד הבריאות תוכננו להופיע בבתי ספר, להציג את האזהרות השונות, ובני הנוער אמורים היו להצביע בעד הפרסומות האפקטיביות ביותר לדעתם, זו שלדעתם מרתיעה את בני גילם ועשויה להפחית את שיעור הצעירים המתחילים לעשן. אלא שכאמור, היוזמה לא יצאה לפועל.

 

על פי אומדנים כלליים של משרד הבריאות בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל, בשנת 1980 עמד שיעור הגברים המעשנים על 45%, ושיעור הנשים המעשנות היהודיות עמד על 31%. בשנת 1995 צנח שיעור המעשנים הגברים לכ-30%, ושיעור המעשנות לכ-25%. מגמת הירידה נמשכה עד השנה, כאשר שיעור הגברים היהודים המעשנים עמד על 19.7%, בעוד ששיעור הנשים היהודיות המעשנות ירד ל-15.9%.

 

מהנתונים על עישון בקרב חיילי צה"ל עולה כי שיעור המעשנים בקרב המתגייסים בשנת 2011 עמד על 29.8%, ואילו שיעור המעשנים בקרב המשתחררים מצה"ל בשנת 2011 היה 37%. שיעור המעשנים בקרב המתגייסות בשנת 2011 היה 24.2% ובקרב המשתחררות באותה השנה היה שיעור המעשנות 30%.

 

תל אביב היא העיר המובילה באכיפת חוק מניעת העישון: בשנת 2011 ניתנו 2,501 קנסות למעשנים ולבעלי עסקים שפעלו בניגוד לחוק. עיריית באר שבע מדורגת שנייה עם 643 קנסות, עיריית ירושלים מדורגת שלישית עם 443 קנסות, ראשון לציון רביעית עם 200 קנסות ועיריית חולון חמישית עם 123 קנסות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב - על הסיגריות באירופה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים