שתף קטע נבחר

 

ארה"ב שוקלת: שלושה הורים לתינוק אחד?

ה-FDA בוחן לאפשר ניסויים בשיטת הפריה שמשתמשת ב-DNA של שלושה בני אדם שונים. המטרה היא למנוע הפרעות גנטיות, אך המתנגדים חוששים מייצור "תינוקות על"

מי אמר שצריך שניים בשביל להביא ילדים לעולם? מִנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) הודיע כי הוא בוחן לאשר ניסויים בטכניקת הפריה שתשתמש ב-DNA של שלושה בני אדם שונים. השיטה נועדה למנוע מחלות כמו ניוון שרירים ובעיות נשימה, אולם מתנגדים ליוזמה טוענים: זה יוביל לניסיונות השבחת גזע.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התהליך המוצע נועד לשימוש במקרים שבהם האם מאובחנת כבעלת הפרעות גנטיות שצפויות לעבור בירושה לתינוק. הרופאים יוכלו לקחת את ה-DNA של האם והאב ולהחדירו לביצית שנתרמה על-ידי אישה בריאה - וכך למעשה ליצור "תינוק בעל שלושה הורים".

 

"אנחנו לא משנים את ה-DNA של האם", הסבירה סוזן סולומון, נציגת הארגון שפיתח את הטכניקה יחד עם חוקרים מאוניברסיטת קולומביה, בראיון לרשת CNN. "אנחנו רק מאפשרים לעובר לגדול בסביבה שאינה חולה. אין כאן הנדסה גנטית, זה לא מדרון חלקלק. זו דרך לאפשר למשפחות האלה להביא ילדים בריאים לעולם".

 

ה-FDA ערך יומיים של שימועים בנושא ולאחריהם כינס פאנל שדן בדרכי בקרה אפשריות על הניסויים, אך טרם הגיע למסקנות סופיות. אחד החששות שעלו בדיונים הוא האפשרות להשתמש באותה טכנולוגיה על מנת "לשפר" עוברים וליצור "תינוקות-על". "הבעיה הגדולה בשנים הקרובות תהיה כמה רחוק נלך במרדף אחר התינוק המושלם", תהה ארט קפלן, מומחה לאתיקה רפואית במרכז הרפואי של אוניברסיטת ניו-יורק.

 

"האם אני חושב שאנחנו הולכים בדרך הזאת? כן. האם זה מפחיד אותי? כן. האם אפשר יהיה למתוח גבול

ברור? אני לא חושב", הוא ציין. יחד עם זאת, הוא הודה כי "התהליך אינו נטול סיכונים, אך הוא מאפשר לטפל במחלות". לדבריו, הניסיון למנוע מחלה תורשתית מוסרי, "כל עוד השיטה מוכיחה עצמה כבטוחה".

 

גם סלומון ציינה כי "החלק הבעייתי הוא השאלה מה יקרה אם נתחיל לומר 'אם כבר אנחנו מתערבים, למה שלא נעשה אותך גבוה יותר, חזק יותר, מהיר יותר וחכם יותר?'". עם זאת, היא מתעקשת כי ההליך דומה יותר להרחבה של הפריה חוץ-גופית, שקיימת כבר כמעט 40 שנה. "זה מדע מסובך ואנשים צריכים להבין אותו לפני שהם קוראים לזה משהו שזה לא".

 

סלומון הבהירה כי הדבר האחרון שהיא רוצה הוא שארגונה יהיה מעורב ב"משהו שמזכיר ייצור 'תינוקות-מעצבים'". בריטניה, אגב, כבר עשתה ביוני צעד לקראת הפיכתה למדינה הראשונה שתאפשר שימוש בטכניקה. אחד מתוך 6,500 תינוקות בריטיים נולד עם הפרעות גנטיות מהסוג שניתן למנוע בהפריה משולשת, והן יכולות להוביל למחלות לב, כבד ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
"אין כאן הנדסה גנטית". הפריה (ארכיון)
צילום: index open
מומלצים