שר הפנים: עלייה דרמטית ביציאת מסתננים
השר סער התגאה בהמשך המגמה שלפיה רק בפברואר יצאו 1,705 זרים את הארץ, רובם ככולם ממרכזי הערים. ארגוני זכויות אדם: "זאת תעודת עניות"
שר הפנים גדעון סער הציג הבוקר (יום ה') נתונים שמעידים לדבריו על מגמת הצלחה בהוצאת המסתננים מבקשי המקלט מישראל. "הנתונים מלמדים על גידול בעלייה הדרמטית שהיא עקבית בחודשים האחרונים - בחודש פברואר לבדו יצאו 1,705 מסתננים", הוא אמר בכנס מנהלים של רשות האוכלוסין וההגירה שנערך באשקלון.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הנתון מצביע על גידול נמשך במספרם של היוצאים מאז דצמבר. על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה 765 מבקשי מקלט עזבו את ישראל בינואר, 325 עזבו בדצמבר ו-63 בנובמבר. לטענת השר, הנתונים מעידים כי היה מדובר בהגירה לצורכי עבודה: "כאשר מתחזקת בקרבם הערכה שההסתברות להשקעות ארוכת טווח בישראל ובעריה יורדת, הם מעדיפים לצאת מרצון לארצם".
לדבריו, המגמה ברורה מאמצע חודש דצמבר, ונובעת מהעברת חוק המסתננים החדש, פתיחת מתקן השהייה, הזימונים למתקנים והעלאת התמריץ הכספי. "אנחנו מקווים שנראה את זה גם במהלך החודשים הקרובים", הוסיף.
לדברי שר הפנים, 96% ממבקשי המקלט יוצאים ממרכזי הערים ורק 4% ממתקני השהייה. "זה מצמצם את מספר המסתננים במרכזי הערים".
על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה שוהים כיום בישראל כ-51 אלף מבקשי מקלט, מהם כ-36 אלף אזרחי אריתריאה ו-13 אלף סודנים - שתי מדינות שישראל נמנעת מלגרש את אזרחיהן בשל מחויבויותיה הבינלאומיות.
עם זאת, מאז דצמבר, אז הוחל החוק למניעת הסתננות שמאפשר השמת מבקשי מקלט במתקן חולות, מפעילה ישראל לחץ על מבקשי המקלט במטרה שיעזבו.
בארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת על הליך ה"יציאה מרצון" בטענה שאין רצון חופשי כאשר האלטרנטיבה היחידה להישארות בישראל היא כליאה. מהמוקד לפליטים ומהגרים נמסר היום: "האמצעים שאותם נוקטת המדינה על מנת למרר את חייהם של בני אדם המתחננים להגנה וללחוץ עליהם לחזור למקום שבו נשקפת להם סכנה הם מבישים ומקוממים. הנתונים שבהם מתפאר משרד הפנים הם תעודת עניות לישראל, ולא מקור לגאווה".