שתף קטע נבחר

 

אוקראינה, היזהרי: זה צבא רוסיה החדש

יש לו נשק חדיש, עשרות ספינות קרב, "מיליון לוחמים" ומומחים מישראל - אבל מאגר המתגייסים שלו מידלדל וימי הזוהר של ברית המועצות רחוקים: הכירו את צבא רוסיה שעלול לצאת למתקפה. וכמה חיילים אוקראינה מעמידה מולו?

עם ספינות מלחמה משופצות מהעידן הסובייטי, כלי טיס חדישים וטנקים מודרניים, ועם שאיפה לבסיסים נוספים מעבר לים, צבא רוסיה שהעמיד בשבוע האחרון את כוחותיו בכוננות בגבול אוקראינה על רקע הטלטלה הפוליטית והביטחונית שעוברת על שכנתו מאז הדחת ויקטור ינוקוביץ', חזק יותר מאשר הצבא שניהל את מלחמת גאורגיה לפני שש שנים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מוסקבה משקיעה כספים רבים בבניית הכוח הצבאי שלה. מאז שנת 2008 היא הגדילה את ההשקעה שלה בצבא בכמעט שליש וערכה רפורמות משמעותיות הן בכוחות המזוינים שלה והן בתעשיית הנשק שלה כדי להתמודד עם ההתנוונות שחוו אחרי המלחמה הקרה וקריסת ברית המועצות. למרות זאת, כוחו של צבא רוסיה נותר הרבה יותר חלש מכפי שהיה בשיא ימיה של ברית המועצות והוא מתמודד עם בעיות אדירות, משחיתות ועד מחסור במגויסים לטווח ארוך, כמו גם הסיכון של מרידה אם רוסיה תחליט לשלוח חיילים לאוקראינה.

מוסקבה מכחישה כל קשר בין התרגיל הצבאי הגדול והמפתיע שעליו הכריזה ביום רביעי בגבול אוקראינה, ארבעה ימים אחרי הדחת ינוקוביץ', בן בריתו הקרוב של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. עם זאת, ההחלטה להציב בכוננות גבוהה 150 אלף חיילים וכך גם מטוסים בגבול המערבי של רוסיה, שם שוכנת אוקראינה, העלתה זכרונות מהפלישה של פוטין לגאורגיה. ביטויי הדאגה לשלום אזרחיה באוקראינה ולאינטרסים שלה שם שהשמיעה רוסיה כללו הצהרות בשפה דומה לזו שנקטה רוסיה ערב הפלישה לגאורגיה לפני שש שנים.

 

במלחמה בגאורגיה ב-2008, שנמשכה חמישה ימים, גירשו כוחות רוסיים את צבא גאורגיה מהמחוזות הבדלניים דרום אוסטיה ואבחזיה. עם זאת, הכוחות הרוסיים המיושנים ספגו אבדות מול הצבא הגאורגי, שהיה מצויד בכלים מערביים ובמקרים מסוימים נהנה מעליונות טכנולוגית, והעובדה הזו גרמה לחשבון נפש וביקורת במוסקבה. תלונות נשמעו בין השאר על היעדר מכ"מים מתוחכמים, אמצעי ראיית לילה וציוד תקשורת מספק. לפי דו"חות אחדים, שלושה מארבעת כלי הטיס שאיבדה רוסיה במלחמה ההיא הופלו על-ידיה כוחותיה שלה עצמה.

 

רק ארה"ב וסין משקיעות יותר

המכון למחקרים אסטרטגיים של לונדון (IISS) מעריך שההשקעה של רוסיה באמצעי הגנה גדלה ב-31% בשנים שבין 2008 ל-2013, אז הגיעה ל-68.2 מיליארד דולר. כעת רוסיה מדורגת שלישית בעולם בדירוג ההשקעה של מדינות בכוח צבאי, ומדורגת רק אחרי ארה"ב וסין.

 

הכאוס ששרר תחת הנשיא בוריס ילצין, שסיים את כהונתו ב-1999 ופינה את מקומו לפוטין, הוא נחלת העבר. "זה לא הצבא האדום של שנות ה-70, אבל הוא עשה צעדים משמעותיים קדימה", אומר אלבריג' קולבי, בכיר לשעבר בפנטגון וכעת עמית מחקר ב"מכון לביטחון אמריקני חדש" בוושינגטון.

 

בכירים רוסים אומרים כי מוסקבה לא תתערב צבאית בנעשה באוקראינה, אולם פרשנים מערביים רבים סקפטיים בנוגע לטענותיה שהתרגיל שהיא עורכת כעת אינו קשור למשבר באוקראינה, רפובליקה סובייטית לשעבר. הנפת החרב של רוסיה, הם אומרים, היא סימן נוסף לביטחון הצבאי של מוסקבה ולנכונות שלה להשתמש בצבאה כדי לשלוט במדינות שבהן שלטה בעבר.

חיילי הקומנדו הימי של צבא רוסיה, בתמונה מ-2011 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי הקומנדו הימי של צבא רוסיה, בתמונה מ-2011(צילום: AFP)
 

"לבטח יש בזה יסוד של הפחדה", אומר דמיטרי גרנבורג, מומחה לרוסיה. "הם השקיעו מאמצים גדולים מאוד בעריכת רפורמות בצבא הרוסי מאז מלחמת גאורגיה וחלק מהם נשאו פרי. סביר להניח שאכן יש להם יכולת גדולה יותר להתערב באוקראינה מכפי שהייתה להם". לדבריו, אף שפלישה לאוקראינה עשויה לנחול הצלחה בתחילה, מוסקבה עלולה למצוא עצמה לאחר מכן מול התקוממות אזרחית. מבצע מוגבל יותר באזור חצי האי קרים, שרוב תושביו הם רוסים דוברי רוסים ואוהדי רוסיה, ושבו מחזיקה רוסיה את צי הים השחור שלה, יכול להיות יעיל יותר מבחינתה, אולם גם התרחיש הזה לא סביר לפי שעה.

 

רוסיה אומרת שהיא מוכנה לעבוד עם המערב כדי לפתור את המשבר, אבל מדגישה שיש להתחשב באינטרסים של כל האוקראינים. היא מאשימה את ההנהגה החדשה בקייב בהפרת הסכם השלום שתיווך המערב בין האופוזיציה לבין ינוקוביץ' ערב הדחתה ובהתעלמות מהאינטרסים של דוברי הרוסית באוקראינה, אוכלוסייה גדולה למדי שמעדיפה ברובה את הקרמלין על פני האיחוד האירופי – שלא כמו מובילי המהפכה בקייב.

 

בסיסים מקובה עד וייטנאם

התמרונים שמתכוונת רוסיה לקיים מיום שישי עד לשבוע הבא אינם הראשונם מסוגם. בספטמבר האחרון, במסגרת תרגיל "זפאד-13" בבלארוס, נפרסו כעשרת אלפים חיילים רוסים לאורך הגבול עם המדינות הבאלטיות - רפובליקות סובייטיות לשעבר השייכות כעת לאיחוד האירופי. תרגיל צבאי מפתיע נוסף נערך ביולי שעבר במזרח רוסיה, והשתתפו בו כ-160 אלף חיילים. הייתה בו מעין תזכורת לכך שרוסיה עדיין אינה רגועה לגבי הגבול שלה עם סין. לדברי פרשנים, שני התרגילים האלה כללו רמות פעילות גבוהות שרק לפני חמש שנים הכוחות הרוסיים לא היו מסוגלים להן.

 

רוסיה מנסה גם לקדם את מעמדה בזירה הבינלאומית. בעוד היכולת שלה לשגר כוחות צבא הרבה מעבר לגבולות האיחוד הסובייטי לשעבר נראית מוגבלת, ספינות המלחמה שלה הגבירו את פעילותן באוקיינוסים הארקטי, השקט והאטלנטי, וכן בים הבלטי. היא גם השיבה לעצמה את הנוכחות הכמעט קבועה באוקיינוס ההודי ובים התיכון לראשונה זה שנים. מפציצים לטווח רחוק של רוסיה שוב חודרים כעת מפעם לפעם למרחב האווירי של נאט"ו.

צי הים השחור של רוסיה, המוחזק בחצי האי קרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צי הים השחור של רוסיה, המוחזק בחצי האי קרים(צילום: AFP)
 

ביום רביעי אמר שר ההגנה של רוסיה דרגיי שויגו כי מוסקבה מתכננת להרחיב את הנוכחות שלה מחוץ לגבולותיה ולהקים בסיסים צבאיים חדשים בכמה מדינות, בהן וייטנאם, קובה, ונצואלה, ניקרגואה, איי סיישל ואפילו סינגפור. כיצד יקרמו התוכניות הללו עור וגידים? לכך אין תשובה ברורה לפי שעה.

 

מאז מלחמת גאורגיה גם ביטלה רוסיה את המבנה המסורבל של דיוויזיות שנועדו להילחם בחזיתות אירופיות מסיביות, והחליפה אותן בחטיבות קטנות וגמישות יותר. היא גם הפחיתה את כוח הקצונה שלה בשליש.

 

בעיות כלכליות ודמוגרפיות

תעשיית הנשק של רוסיה עברה רה-אורגניזציה ורוכזה בידי מספר קטן של חברות, בעיקר בבעלות הממשלה, ומוסקבה הבטיחה שעד 2020 70% מהציוד של הצבא שלה יהיה מודרני. היא משתפת פעולה עם יצרנים צרפתיים בבניית נושאות מסוקים, עם חברות אירופיות אחרות בנוגע לרכבי שטח ועם מומחים ישראלים לגבי כלי טיס בלתי מאוישים. ב-2013 החלה רוסיה לבחון את טנק ה"ארמטה" שלה בתקווה לרכוש יותר מ-2,000 כאלה בעשור הקרוב. מטוסי הקרב החדשים SU-35 נכנסים לשימוש בימים אלה, ורוסיה עובדת גם על חמקן T-50 חדש. ספינות מלחמה סובייטיות ישנות משודרגות ואחרות נכנסות לתהליך של בנייה.

נשיא רוסיה פוטין עם ינוקוביץ' בדצמבר האחרון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא רוסיה פוטין עם ינוקוביץ' בדצמבר האחרון(צילום: EPA)

לפי IISS, רוסיה מפעילה כעת נושאת מסוקים אחת, חמש סיירות, 18 משחתות, תשע פריגטות ו-82 ספינות חוף מלחמתיות, כמו גם 64 צוללות - 11 מהן נושאות טילים בליסטיים. לחיל האוויר שלה יש לפי הערכות 1,400 כלי טיס בעלי יכולות קרביות.

 

זה זמן רב שגודלו של הצבא הרוסי אינו ברור, ופרשנים מערביים אומרים כי ההתרברבויות של רוסיה כי יש לה כוח של כמיליון גברים לוחמים ריקות מתוכן, וכי רוסיה נאלצת להשקיע מאמצים גדולים כדי למשוך ולשמר מתגייסים וחיילים מקצועיים. ב-IISS מעריכים שלרוסיה יש כוח צבאי של כ-845 אלף חיילים, עם כוח מילואים - תיאורטי בעיקרו - של כשני מיליון בני אדם ששירתו בעבר הלא רחוק בצבא.

דגל רוסיה מונף על ידי בדלנים בפרלמנט האזורי בחצי האי קרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגל רוסיה מונף על ידי בדלנים בפרלמנט האזורי בחצי האי קרים(צילום: רויטרס)
 

כמה ימשיך הצבא לגדול? לא ברור. לפי מומחים, תוכנית ההגנה שלו לשנים 2013-2030 מבוססת כנראה על צמיחה שנתית כלכלית של 6%, בעוד הצמיחה בפועל בשנת 2013 הייתה פחות משני אחוזים. גם השחיתות נותרת בעיה חמורה. במאי 2011 הודה התובע הראשי של צבא

רוסיה כי עד חמישית מתקציב ההוצאות על הגנה של רוסיה נגנב מדי שנה.

 

גם הדמוגרפיה הרוסית מהווה בעיה. לפי המוסד הגרמני ליחסים בינלאומיים ולעניינים ביטחוניים, מספרם של הגברים בני 18 ברוסיה יצנח מ-1.1 מיליון ב-2007 ל-630 אלף בלבד עד 2017, וייתכן שרק כשני שלישים מביניהם יתאימו לשירות.

 

עם זאת, עוצמתו של צבא רוסיה עדיין עולה עשרות מונים על זו של צבא אוקראינה. לפי IISS, לקייב יש צבא של 129,950 חיילים, אולם היא זקוקה בעצמה לרפורמות צבאיות משמעותיות. מספר כלי הטיס שלה והתאמתם לשירות מהווים בעיה גדולה, וחיל הים שלה מתמודד עם הצורך לתקן את צוללת הדיזל-חשמל היחידה שלו.


פורסם לראשונה 27/02/2014 22:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילי הצי הרוסי בחצי האי קרים
צילום: AFP
מומלצים