ינוקוביץ' הציב דרישות, מסוקים רוסיים בקרים
לא מוותר: הנשיא המודח ינוקוביץ' קיים מסיבת עיתונאים ברוסיה ובה הציב את דרישותיו: רפורמות חוקתיות, בחירות לנשיאות בדצמבר ואימוץ חוקה חדשה. ובינתיים, בשטח רוחות מלחמה. לאחר שהאשימה את רוסיה בהשתלטות על שני שדות תעופה, אוקראינה טוענת כי מסוקי קרב רוסיים חדרו לשטחה
משבר אוקראינה-רוסיה על סף רתיחה. יותר מ-30 חיילים של חיל הים הרוסי הקיפו בסיס של משמר החופים האוקראיני בחצי האי קרים. כך נמסר היום (ו') ממשמר הגבול של אוקראינה, שדיווח גם כי יותר מעשרה מסוקי קרב רוסיים חדרו למרחב האווירי של חצי האי. האירועים האחרונים מתרחשים לאחר שהלילה והבוקר השתלטו חמושים על שני שדות תעופה בחצי האי. לפי טענת הרשויות באוקראינה ודיווחים של עיתונאים בשטח, המדים של החמושים זהים למדים של צבא רוסיה. במקביל, הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ' קיים מסיבת עיתונאים ממקום מקלטו בדרום רוסיה, שבה קרא לאופוזיציה להניח את הנשק ולקיים את ההסכמות שהושגו מול המערב.
- עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו
"השלטון החדש מטיל פחד על ישראל"
במסיבת העיתונאים הצהיר הנשיא כי לא עזב את אוקראינה מרצון. "אני מתכוון להמשיך ולהילחם על עתידה של אוקראינה מול אלו שמנסים לעשות זאת עם פחד וטרור", אמר ינוקוביץ'. "עזבתי כי איימו על חיי ועל חיי משפחתי. את השלטון תפס מיעוט פרו-פאשיסטי. החמושים צריכים לצאת מהרחובות ולהחזיר את הנורמליות לאזרחים ולתושבים". הוא הוסיף כי ישוב לארצו כשתובטח לו הגנה בינלאומית.
ינוקוביץ' אמר כי הפתרון למצב הקשה במדינה הוא ההסכמות שאליהן הגיע עם האופוזיציה, בתיווך שרי החוץ של צרפת, גרמניה, פולין ונציגים מרוסיה: "צריך להתחיל ברפורמות ולסיים אותן בספטמבר 2014. לערוך בחירות חדשות בדצמבר ולקבל חוקה חדשה". הפרלמנט במדינה כבר הכריז על בחירות לנשיאות במאי, אולם ינוקוביץ' הצהיר כי אין בכוונתו להשתתף בהן מאחר ש"אינן חוקיות". הנשיא המודח הדגיש כי לממשלה החדשה אין סמכות אמיתית מהפרלמנט, ואמר כי אלו שהגיעו לשלטון "מטיפים לאלימות", וכן "מטילים פחד על ישראל".
בדבריו, הוא גם הכחיש שהורה לשוטרים לפתוח בירי על מפגינים בבירה קייב, אך הבהיר כי לאנשי כוחות הביטחון הייתה זכות להגן על עצמם. "האבדות שלנו הם חוסר אחריות פוליטית של המערב, אך אוקראינה מדינה חזקה ואנחנו נתגבר. אנשים פשוט נטבחים ברחובות. זה טרור ללא שלטון וכאוס. הם אומרים שהם ניצחו, אבל את מי? הם ניצחו את העם. קשה לי למצוא מילים".
"רוסיה לא יכולה לעמוד מנגד"
על רקע המתיחות בחצי האי קרים, הצהיר ינוקוביץ' כי כל פעולה צבאית באזור תהיה "לא מקובלת" וכי "אוקראינה צריכה להיות מאוחדת". הוא הבהיר כי אין בכוונתו לבקש סיוע צבאי מרוסיה, אולם הדגיש כי מוסקבה לא יכולה לעמוד מנגד נוכח המשבר שאליו נקלעה בת בריתה. "רוסיה חייבת להגיב, ובהתחשב בהיכרותי עם טבעו של ולדימיר פוטין, אני תוהה למה הוא כה מאופק ושומר על שתיקה".
מוקדם יותר פרסם משמר הגבול האוקראיני הצהרה, לפיה חיילים רוסים חוסמים יחידה של שוטרי מג"ב בעיר הנמל סבסטופול שלחופי הים השחור. חיל הים הרוסי מיהר להכחיש והודיע כי כוחותיו בים השחור לא השתלטו על נמלי התעופה ולא נקטו אף פעולה בשטח האי. "לא לקחנו חלק בפלישה לנמל התעופה", אמר דובר חיל הים הרוסי באזור.
עוד על ההתחממות בגזרת רוסיה-אוקראינה:
מנגד, מזכיר המועצה לביטחון לאומי והגנה באוקראינה, אנדריי פרוביי, התעקש כי אף שהחמושים שהציבו מחסומים מחוץ לשדות התעופה, הם עדיין נמצאים בפועל תחת שליטה אוקראינית. קודם לכן הוא ציין כי הרשויות שוקלות להכריז מצב חירום באזור חצי האי קרים. "זו אחת האפשרויות שנבחנות באירועים המתפתחים", אמר. עם זאת, הוא הדגיש כי גם אם יוכרז מצב חירום אין פירוש הדבר שהצבא יקבל הוראה לפעול. "אנחנו מחפשים דרכים אחרות ויעילות יותר להגבלת המצב לחצי האי קרים", אמר. מחוקק אוקראיני ציין כי הפלמרנט יכול להכריז על מצב חירום לתקופה של עד חודשיים.
ובתוך כך נמשך הלחץ הבינלאומי על רוסיה ועל בכירי השלטון לשעבר בקייב. אוסטריה, ליכטנשטיין ושוויץ הודיעו כי הן מקפיאות את נכסיהם של אזרחים ובכירים בממשלה האוקראינית המודחת, לבקשתה של הממשלה החדשה בקייב.
במקביל, האיחוד האירופי קרא לכל הצדדים לשמור על איפוק ולהימנע מהסלמה באזור. מוקדם יותר היום הפרלמנט בקייב קרא לארה"ב ובריטניה לסייע לאוקראינה לשמור על עצמאותה. בהחלטה שאישרו חברי הפרלמנט נכתב כי "על מדינות המערב לאשרר את מחויבותן לאוקראינה". בנוסף, הם קראו לאו"ם לכנס ישיבה מיוחדת של מועצת הביטחון כדי לדון במצב במדינה.