נתניהו מגיע ללובי ישראלי פגוע בוושינגטון
השדולה הפרו-ישראלית איפ"ק נפגעה מכישלון העימות עם אובמה על החרפת הסנקציות. היום ייפתח הכינוס השנתי כאילו דבר לא קרה, אך ברקע בולטת התערערות מעמדה
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הפעם האחרונה שבה איפא"ק ניסתה להתעמת ישירות עם הבית הלבן הייתה כשרונלד רייגן ישב במשרד הסגלגל, ואיפא"ק קיוותה לשווא לבלום את מכירת מטוסי הביון איוואקס לסעודיה. מאז דאגו באיפא"ק להימנע מעימות גלוי עם הנשיא והעבירו שורה מרשימה של החלטות ברוב עצום של שתי המפלגות. גם בימים הקשים ביותר בגבעת הקפיטול, כשדמוקרטים ורפובליקנים לא הצליחו להסכים על שום דבר, ישראל הייתה סוגיה שעודדה אחדות לאומית והצבעה מסיבית בעדה.
אלא שבשבועות האחרונים הלכו באיפא"ק צעד אחד רחוק מדי, אולי מתוך תחושה שהאיום האיראני הוא נושא שראוי "לשבור את הכלים" למענו. הם קיוו לגייס רוב של שני שלישים מתוך 100 הסנאטורים, רוב עוקף וטו נשיאותי, שיכפה את החרפת הסנקציות על טהרן ואולי אף יחבל במשא ומתן שמעורר חשש בישראל.
אולם התוצאה הייתה כישלון צורב, ולראשונה פילוג מפלגתי בהצבעה בנושא ישראל: הסנאטורים הרפובליקנים כולם תמכו בהחרפת הסנקציות, ולו רק כדי להעמיד את הנשיא אובמה בפינה. הדמוקרטים לא יכלו להרשות לעצמם להצטרף למשחק הפוליטי שמחליש את הנשיא שלהם, גם אם תמכו בעיקרון בהחרפת העיצומים.
כך קרה שרוב של 59 סנאטורים הביעו על הנייר תמיכה בהחרפת הסנקציות, אבל מהם 43 רפובליקנים ורק 16 דמוקרטים (מתוך 55). סנאטורים יהודים בכירים כמו יו"ר ועדת השירותים המזוינים קרל לוין ויו"ר ועדת המודיעין דיאן פיינשטיין, הובילו את ההתנגדות לחקיקה. השורה האחרונה הייתה שגם הדמוקרטים שתמכו בחקיקה הנוספת, התקפלו והחליטו לא להצביע עליה.
איפא"ק, עם מספר שיא של מאות אלפי תומכים, מהם 14 אלף פעילי שטח "שרופים" שיבואו לכנס, היא עדיין שדולה רבת כוח, אולם כישלונה האחרון גבה מחיר ממעמדה. אחד הביטויים לכך הוא העובדה שעיתונים בולטים כמו ה"ניו יורק טיימס" ו"פוריין פוליסי" הקדישו כתבות פרשנות למאמצי הדה-לגיטימציה של ישראל בארה"ב. מאמצים אלו עדיין נוחלים כישלון אולם
עד כה גם לא זכו לתשומת לב רבה בתקשורת. עם זאת, הערעור במעמד איפא"ק לא משליך על היקף התמיכה בישראל בקרב הציבור האמריקני: על פי שני סקרים טריים של מכוני הסקרים "גאלופ" ו"פיו", זו נותרה רבה ויציבה, ובכלל זה בדור הצעיר בארה"ב.
כך או כך, השתלשלות האירועים סביב הסנקציות על איראן עשויה לא רק לגרוע מרמת המורל בכינוס איפא"ק אלא גם להשפיע על המסורות שמלוות אותו. לפי הנוהל המקובל, אחרי יומיים שמוקדשים לנאומים, בימים ראשון ושני, נוהגים חברי איפא"ק לעלות ביום שלישי לגבעת הקפיטול כדי לקדם חקיקה. הפעם איראן זה הנושא, אבל אחרי הקרבות הפוליטיים העקובים מדם מול הממשל והפיצול בין דמוקרטים לרפובליקנים, שום חקיקה משמעותית בנושא הגרעין לא תעבור בימים אלה.