חיסון טבעי לסוכרת: למה טבעונים מוגנים יותר
מחקרים עדכניים מוכיחים: תזונה המתבססת על מזון מהצומח, ובמיוחד טבעונות, מסייעת למנוע תחלואה בסוכרת ואף לאזן סוכרת קיימת. שמירה על משקל תקין, צריכה מוגברת של מגנזיום ופיטוכימיקלים - כל אלה יתרונות הצמחונות והטבעונות הקשורים ישירות במחלה. על מה צריך להקפיד?
להסתכל על סוכרת מבעד לתזונה: הדו"ח השנתי של משרד הבריאות חשף בימים האחרונים כי ישראל נמצאת במקום הראשון בתמותה מסוכרת מבין מדינות ה-OECD. הנתון המטריד הזה מעורר מחשבה: האם יש גישות תזונתיות נוספות לאלו המקובלות שיכולות לסייע במניעת סוכרת ובאיזונה בצורה יעילה, כדי להפחית את התחלואה בסוכרת ואת התמותה בגללה?
בהסתמך על סקירה מקיפה של ספרות המחקר בתחום, קובע נייר עמדה של ארגון הדיאטנים האמריקני מ-2009 כי צמחונות או טבעונות יכולות להשפיע לטובה על הבריאות באמצעות הפחתת הסיכון למחלות ואיזון מחלות כרוניות כגון סוכרת.
עוד על סוכרת:
- איך למנוע הדלקת המסוכנת שגורמת לסוכרת?
- האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות
- ויתור על רכיב תזונה אחד ימנע סוכרת. מהו?
להקטין את הסיכון לסוכרת
במחקרים שנערכו על עשרות אלפי נבדקים נמצא שהסיכון של אוכלי-כל לפתח סוכרת גבוה פי 2-1.5 בהשוואה לטבעונים. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Diabetes care וכלל כ-61,000 משתתפים נמצא ששכיחות הסוכרת בקרב אוכלי-כל הייתה 7.6%, בקרב צמחונים 3.2% ובקרב טבעונים 2.9%.
במעקב שבדק התפתחות סוכרת בקרב אנשים בריאים נמצא ששיעור התפתחות הסוכרת היה הנמוך ביותר בקרב הטבעונים והגבוהים ביותר בקרב אוכלי כל: לטבעונים היה סיכון נמוך יותר ב-60% ללקות בסוכרת לעומת אוכלי-כל ולצמחונים סיכון נמוך יותר ב-40%.
כמו כן, במחקרים שניתחו את מידת הצריכה של מזונות מן החי ומזונות מן הצומח נמצא שעם העלייה בצריכת המזון מן החי הייתה עלייה גם בסיכון לפתח סוכרת במהלך החיים.
גם בקרב אוכלוסייה הנמצאת בסיכון לסוכרת, תזונה צמחית יכולה לסייע. במחקר על נשים בגיל המעבר שסבלו מעודף משקל או מהשמנה אך לא היו חולות בסוכרת, חילקו אותן לשתי קבוצות: האחת הקפידה על תפריט טבעוני דל-שומן (10% שומן) והאחרת על תפריט סטנדרטי להפחתת כולסטרול. לאחר 14 שבועות מעקב נמצא שבקבוצה הטבעונית בלבד חל שיפור באיזון הסוכר ובמידת הרגישות לאינסולין – תוצאות המעידות על הקטנת הסיכון לסוכרת.
לאזן סוכרת קיימת
יש אנשים המביעים חשש מדיאטה צמחונית או טבעונית במצב של סוכרת, בשל העובדה שלעתים התפריט עשיר בפחמימות. עם זאת, אין כל חשש כאשר ניתנת הדבר נעשה תחת הנחיה תזונתית מתאימה השמה דגש על מזונות צמחיים מלאים - דגנים מלאים וקטניות - בחלוקה למנות קטנות על פני היום לוויסות ההשפעה על רמות הסוכר בדם, צריכת שמנים ושומנים צמחיים בריאים, שפע ירקות וכמות מתונה של פירות.
ארגון הסוכרת האמריקני (ADA) מציין בנייר העמדה שלו משנת 2013 שדיאטה על בסיס צמחי היא אחת היעילות באיזון סוכרת. במחקרים התערבותיים שבהם השוו בין דיאטה צמחית לדיאטה הטיפוסית לטיפול בסוכרת נמצא שלגישה הטבעונית יש יתרון מבחינת איזון הסוכר, כפי שנמדד באמצעות רמות ה-HbA1c, מדד הנותן מידע על רמות הסוכר שלושה חודשים אחורה.
כמו כן, נמצאו יתרונות לתזונה זו בהפחתת משקל, הפחתת שימוש בתרופות לסוכרת והורדת רמות כולסטרול LDL. ממצאים אלו נרשמו גם כשבדקו דיאטה טבעונית עם צריכת שומן סטנדרטית (כ-38%) וגם כשבדקו דיאטה טבעונית דלת שומן (כ-10%) ללא הגבלה קלורית.
תפריט צמחי מתאים יכול לספק לסוכרתי את כל מה שהוא צריך מבלי לפגוע באיזון שלו. חשוב לציין שעל מטופלים סוכרתיים להיוועץ בדיאטנית קלינית עדי להתאים את תוכנית התזונה לצרכיהם.
איך צמחונות עוזרת בתהליך?
ישנם מספר מנגנונים שבאמצעותם הדיאטה הצמחית עשויה להשפיע על הסיכון לפתח סוכרת ועל איזון של סוכרת קיימת:
1. BMI נמוך יותר. שיעור עודף המשקל וההשמנה בקרב צמחונים וטבעונים נמוך יותר בהשוואה לאוכלי-כל, וערכי ה-BMI הממוצעים נמוכים יותר. מאחר שהשמנה מהווה גורם סיכון לסוכרת וכיוון ששמירה על משקל גוף תקין היא אחד המרכיבים באיזון סוכרת ניתן, להבין שלנתון זה יכול להיות חלק בהשפעה.
במחקרים שבדקו את הסיכון להתפתחות סוכרת מצאו שאכן לצמחונים ולטבעונים היה BMI נמוך יותר בהשוואה לאוכלי-כל, אבל גם לאחר שניקו את השפעת ההבדל ב-BMI, עדיין נמצא שלתזונה צמחית יש השפעה מגינה מהתפתחות סוכרת. במחקרים שבהם השוו את ההשפעה של דיאטה סטנדרטית לדיאטה טבעונית על חולי סוכרת נמצא שאלו שהיו בדיאטה הטבעונית השילו יותר ממשקלם.
2. צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים. מדובר בעיקר בסיבים תזונתיים, ובעיקר סיבים תזונתיים מסיסים שמצויים בקטניות, שיבולת שועל ובחלק הפנימי של ירקות ופירות. הסיבים המסיסים מאיטים את ספיגת הפחמימות במערכת העיכול ומסייעים בשמירה על איזון הסוכר.
3. צריכה מוגברת של ירקות ושל פיטוכימיקלים. צריכה של שפע ירקות וירקות ממגוון סוגים וצבעים נמצאה קשורה לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת. מעבר לכך שהערך הקלורי שלהם נמוך והם תורמים לתחושת שובע ובכך מאפשרים לאכול פחות ולשמור על המשקל, הירקות מכילים סיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים. פיטוכימיקלים הם חומרים ייחודיים המקנים לירק את צבעו בדרך כלל ולהם השפעה מגינה מפני מחלות כרוניות שונות הודות ליכולת אנטי-חמצונית, אנטי-דלקתית, השפעה מטבולית ועוד.
4. צריכה מוגברת של מגנזיום. מגנזיום הוא מינרל חשוב המצוי בעיקר בירקות ירוקים, בקטניות ובדגנים מלאים. נמצא שחוסר במגנזיום עשוי להיות קשור לסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת, וכן שלשמירה על איזון הסוכרת ישנה חשיבות לצריכת מגנזיום מספקת. כמו כן, ידוע שסוכרתיים רבים סובלים ממחסור במגנזיום.
5. הימנעות מבשר מעובד. בשר אדום ובשר מעובד נמצאו קשורים לסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת. במחקר שפורסם ב-2013 בכתב העת המדעי JAMA וכלל 150,000 משתתפים במעקב של 20 שנים, נמצא שתוספת של חצי מנת בשר ליום הייתה קשורה לסיכון מוגבר ב-48% לפתח סוכרת. לעומת זאת, הפחתה של חצי מנה הייתה קשורה לסיכון מופחת ב-14% לפתח סוכרת.
רכיבים שונים בבשר אדום יכולים להיות אחראים להשפעה זו, כגון שומן רווי, ניטריטים וברזל Heme. ישנם מחקרים הקושרים צריכה מוגברת של ברזל Heme , שמקורו בבשר, לבין סיכון מוגבר להתפתחות מחלות כרוניות כגון מחלות לב וסוכרת. הסיבה לכך נעוצה כנראה בכך שברזל הוא מחמצן מאוד חזק.
לסיכום, תזונה צמחית - צמחונית ובעיקר טבעונית - עשויה להיות יעילה להפחתת הסיכון לחלות בסוכרת וכן לאיזון של סוכרת קיימת ולשמירה על המשקל. הדגש צריך להיות על תזונה צמחית ממזונות מלאים כגון דגנים מלאים, קטניות, ירקות וצריכה מתונה של פירות, שמנים ושומנים צמחיים.
אף על פי שמדובר בתזונה עשירה יחסית בפחמימות, בבחירה בדגנים מלאים ובקטניות בחלוקה נכונה על פני היום ניתן לשמור על רמות סוכר מאוזנות.
הכותבת היא תזונאית קלינית
, M.Sc, RD, חברה בצוות מוביל של פורום צמחונות-טבעונות בעמותת עתיד, המרכז המשולב ולאבחון ומניעת סרטן באיכילוב