לראשונה: יום אבחון מחלות ראומטיות בכנסת
לראשונה בכנסת ייערך ביום רביעי יום אבחון מחלות ראומטיות, במטרה להעלות את המודעות הציבורית לאבחון מוקדם של מחלות ראומטיות בישראל. במהלך היום תוצג תערוכה של סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי באקדמיה בצלאל, שיציגו פיתוחים המקלים על חיי החולים
חשיבות אבחון מוקדם למחלות ראומטיות. מחר (ד') ה-5 במרץ, ייערך לראשונה בכנסת, יום אבחון למחלות ראומטיות. במהלכו יוכלו עובדי המשכן לבחון את עצמם באמצעות שאלון קצר, כדי לדעת האם הם סובלים ממחלה ראומטית כלשהי.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
במקביל, תוצג במהלך היום התערוכה "עיצוב על הפרק" - תערוכה של סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי באקדמיה בצלאל, שיציגו פיתוחים מיוחדים, שמטרתם להקל על איכות חייהם של הסובלים מדלקת מפרקים.
למעלה מ-500,000 איש בישראל סובלים ממחלות ראומטיות, ואולם רבים מהם אינם מאובחנים בזמן ואינם מודעים כלל למחלתם.
מדובר במחלות כרוניות הפוגעות במערכת השרירים, שלד ומפרקים ובמערכות נוספות בגוף ומצריכות טיפול רפואי מתמשך לכל החיים.
חלק מן המחלות הראומטיות הן מחלות אוטואימוניות, מחלות בהן מערכת החיסון של הגוף משתבשת ותוקפת את הגוף עצמו. רוב הלוקים במחלה ראומטית זקוקים לטיפול רפואי מתמשך לכל ימי חייהם, והם חשופים למחלות נוספות עקב התהליכים הדלקתיים והטיפולים בהם.
חולים שאינם מטופלים בזמן, סובלים מאיכות חיים ירודה, המגבילה את תפקודם היום-יומי.
חשיבות האבחון המוקדם
אחד האתגרים הניצבים בפני המתמודדים עם מחלות ראומטיות הוא האבחון המוקדם: הסטטיסטיקה העולמית מצביעה על איחור באבחון של 5-10 שנים בחלק ממחלות אלו.
אם המחלות לא מאובחנות בזמן ולא מטופלות כראוי, הן עלולות לגרום לנזק בלתי הפיך למפרקים, לסבל מתמשך ואף לנכות.
לצורך כך, יצאה עמותת עינבר (עמותה ישראלית לנפגעים במחלות ראומטיות) במסע הסברה לעידוד אבחון בזמן של המחלה, במסגרתו היא מסתייעת, כאמור, בשאלון מקצועי המיועד למטופל, הסובל מכאבי גב או מפרקים כרוניים, ועדיין אין אבחנה בידו.
השאלון נבנה ע"י ארבעת האיגודים המקצועיים בתחום: ראומטולוגיה, אורתופדיה, רפואת משפחה ורפואה תעסוקתית, ובסיומו, מקבל המטופל המלצה האם לפנות לרופא.
את היום ילוו שני מומחים בתחום הראומטולוגיה מהמרכז הרפואי שיבא: פרופ' מירב לידר, מנהלת היחידה הראומטולוגית, וד"ר שי קיויתי, ראומטולוג בכיר.
פרופ' מירב לידר, מנהלת היחידה הראומטולוגית, המרכז הרפואי שיבא, אומרת כי: "אבחון מוקדם של מחלות ראומטיות הינו קריטי היות והוא מאפשר להעניק הטיפול המיטבי לחולה, לשנות את מהלך מחלתו ואת איכות חייו.
"חשוב שגם גברים ונשים צעירים יהיו מודעים לכך שהם עשויים ללקות במחלה ראומטית ושזו אינה נחלתם הבלעדית של הקשישים. כל אדם הסובל מכאבי מפרקים או גב מעל 3 חודשים צריך לעבור אבחון ראומטי כחלק מהבירור הרפואי".
העזרים שיקלו על חיי החולים
אחת הבעיות בדלקת מפרקים, שהיא אחת מהמחלות הראומטיות הנפוצות, היא שפעולות פשוטות הופכות למאתגרות ומורכבות עבור חולי מפרקים, אשר נאלצים להתמודד מדי יום עם כאב ונפיחות במפרקים שונים בגוף, ואפילו מוגבלות וקושי בתנועה.
כדי לסייע לחולים, נרתמו לאתגר סטודנטים במחלקת עיצוב תעשייתי באקדמיה בצלאל ועיצבו מיגוון פתרונות יצירתיים ומקוריים, העוסקים בעולמות תוכן שונים בחייהם של החולים, שנועדו להקל על התמודדותם עם המחלה ולשפר את רמת תפקודם בחיי היום יום
פיתוחים אלו הם תוצר של מפגשים וראיונות של הסטודנטים עם חולים ראומטיים ובליווי מקצועי וייעוץ ראומטולוגי של ד"ר ואלרי אלוש, ראומטולוגית בכירה מבי"ח איכילוב ועמותת "מפרקים צעירים" שיזמה את התערוכה, ובהנחיית המעצב ומרצה מהמחלקה לעיצוב תעשייתי, ידידיה בלונדר.
חיים פרנס, ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל: "במסגרת המפגשים שלנו עם חולים ראומטיים התוודענו לעולם חדש שלא הכרנו, בנוגע להתמודדות החולים עם חיי היום יום".
הוא מוסיף: "שמחנו מאד ליצור ולפתח עבורם פתרונות עיצוביים מקוריים ולא שגרתיים, שנועדו להקל על חיי היום יום של החולים ולאפשר להם להמשיך ולקיים שגרת חיים נורמטיבית ככל האפשר, כדוגמת: ספל קפה לאחיזה קלה יותר, מכשור סיוע להזרקה עצמית, כלי עזר לאחיזת שקיות, ערכת טיפוח נשית, אפליקציה לניהול מחלה ועוד".
100 מחלות ראומטיות
כיום ידועות יותר מ-100 מחלות ראומטיות שונות. בין המחלות הראומטיות הנפוצות:
דלקת מפרקים שגרונתית (RA- Rheumatoid Arthritis), אשר מאופיינת בהתפרצות בטווח גילאים צעיר בין 30-50 ופוגעת בעיקר בנשים צעירות.
דלקות מפרקים מסוג (SpA- spondyloarthropathy) כגון: דלקת מפרקים פסוריאטית (PsA – Psoriatic Arthritis), אשר פוגעת באופן שווה בגברים ונשים, ובה יש מעורבות מפרקית ומעורבות עורית.
ודלקת גב מקשחת (AS – Ankylosing Spondylitis), המערבת בעיקר את מפרקי האגן ועמוד השדרה, ויכולה לפגוע במקביל באיברים נוספים, כגון: עור, עיניים, מעי ועוד. דלקת זו פורצת בגילאי 20-30.
בעבר, נטו לחשוב כי דלקת גב מקשחת אופיינית יותר לגברים, אך כיום מסתמן כי היחס בין המינים כמעט שווה.
התסמין הראשון והעיקרי של המחלה הינו כאב גב כרוני, אך מאחר ותלונה זו נפוצה מאד, דרושה רמת חשד גבוהה, על מנת לאבחן מתוך כלל מקרי כאבי גב כרוניים, את המקרים של מחלה ראומטית. בשל כך, קיים איחור של 5-10 שנים באבחון המחלה.
מידע נוסף, ניתן למצוא באתר עינבר או באתר מפרקים צעירים