שתף קטע נבחר

מהפכת גירושים ברווחה: סמכות פקידי הסעד תצומצם, בתי משפט יכריעו עצמאית

ועדה בראשות מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן קובעת כי יש לבטל את הסעיף בחוק המסמיך פקידי סעד להחליט בענייני הסדרי ראייה בין הורים גרושים

יש לבטל את הסעיף בחוק המסמיך את פקידי הסעד לקבוע הסדרי ראייה בין הורים גרושים - זו המסקנה המרכזית של ועדה בראשות מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן שהוקמה על ידי שר הרווחה מאיר כהן. במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר (יום ב') בתל אביב העניק השר גיבוי למסקנות הוועדה שבחנה הוצאת ילדים למסגרות חוץ-ביתיות והסדרי ראייה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הוועדה חשפה אי-שוויון בולט בין הורים מרקע סוציו-אקונומי גבוה המגיעים לוועדות ומלווים בעורכי דין לעומת הורים ממשפחות חלשות שאינם מודעים לזכויותיהם וידם אינה משגת עורך דין. הוועדות העוסקות בהוצאת ילדים מבתיהם אינן פועלות בהרכב אחיד, כך שלא תמיד נוכחים במפגשים אנשי מקצוע רלוונטיים וגורמי ממשלה, בהם נציגי משרד החינוך, הבריאות והקליטה. מנתוני המשרד עולה כי בישראל חיים נכון לשנת 2012 כ-85 אלף ילדים במסגרות חוץ ביתיות, מתוכם רק כעשירית הופנו דרך משרד הרווחה. רובם - כ-90 אחוזים - נמצאים במסגרת כפרי נוער.

 

השר מאיר כהן אמר כי "אי-אפשר להטיל על נושא תפקיד זה את כל האחריות על הוצאת ילדים בסיכון מהבית". עוד אמר כי בסוגיה הזו יש מתיחות רבה בין ארגוני נשים לארגוני גברים, "זו אחת הבעיות הקשות והמורכבות בחברה הישראלית. למרות שזה פצע פתוח, החלטתי להיכנס לנושא עם כל הכאב שיש בכך". השר כהן, שכינה את ההמלצות "מהפכניות", אמר שייאבק על הוצאתן אל הפועל למרות התקציב הרב הכרוך בכך.

 

הוועדה התייחסה גם להשתלחות בעובדים סוציאליים, מצד הורים ואף מצד חברי כנסת שכינו אותם "חוטפי ילדים". הוועדה החליטה להעניק סל הגנה לכל עובד סוציאלי הנמצא בסיכון. עוד קבעה הוועדה כי יש לחזק את מעמד העובדים הסוציאליים ולהפריד בין ועדת התכנון, הטיפול וההערכה שאותה מלווה עובד סוציאלי לענייני משפחה לבין הוועדה להגנת הילד שאותה מלווה עובד סוציאלי לחוק הנוער.

 

"לעתים במקום שוועדה תטפל ותעזור היא הופכת לוועדה מאיימת", אמר מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן. "מדובר בשתי ועדות: אחת מקצועית ושנייה משפטית".

 

עוד נקבע בהמלצות כי מעורבות משרד הרווחה בחוק הנוער צריכה להתקיים רק במצבים שבהם הקטינים נזקקים לכך וכי יש לקבע באמצעות חקיקה ועדת תכנון טיפול והערכה בכל רשות מקומית. הוועדה מצאה פגם בכך שלא מפעילים ועדות ערר מחוזיות. בהודעת משרד הרווחה הומלץ לראשי הרשויות והמועצות להקים את הוועדה להגנת הילד. עוד הוחלט למנות נציג תלונות ציבור במשרד הרווחה.

 

עו"ד יעל גיל, מומחית בדיני משפחה, הסבירה כי על פי סעיף 2 לחוק הסעד (סדרי דין בענייני קטינים, חולי נפש ונעדרים), רשאי בית המשפט לצוות על עובד סוציאלי לעניין סדרי דין לחקור בנידון קטין ולחוות דעתו בתסקיר. לפי סעיפים 19 ו-68 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, מעניקים בתי המשפט לפקידי הסעד סמכויות נרחבות לקבוע את הסדרי הראייה ואת המשמורת של ההורים על ילדיהם. פקידי הסעד מגישים תסקיר סעד לבתי המשפט, לאחר שנפגשו עם ההורים ועם הילדים, ולעתים הם מקבלים מסמכים וחוות דעת גם מהגננות, מהמורים, מרופאי המשפחה, מפסיכולוגים המטפלים בהורים או בילדים ומגורמים רלוונטיים נוספים. לאורך השנים נשמעו טענות על כך שפקידי הסעד מסתמכים לעתים על חוות דעת חד-צדדיות, והביקורת העיקרית הייתה על הטיה לטובת נשים גרושות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר הרווחה מאיר כהן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים