שתף קטע נבחר

סרטן מעי גס גרורתי: הטיפול היעיל ביותר

טיפולים ביולוגיים למיגור סרטן המעי הגס, הם האלטרנטיבה הטיפולית של העשור האחרון. איך הם מתאימים לחולי סרטן מעי גס גרורתי?

אחד התפקידים החשובים שלנו האונקולוגים היא הארכת חיי החולים בסרטן גרורתי. העשור האחרון אפשר קפיצת דרך מרשימה במאבק בסרטן - נוספו והשתפרו בדיקות לגילוי ואבחון מוקדם, ופותחו תרופות חדשות פורצות דרך לעתים, היודעות להתמודד עם מאפיינים ספציפיים של הגידול הסרטני.

 

 עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

אחד התחומים בהם נעשתה קפיצת דרך כזו הוא הטיפול בסרטן מעי גס גרורתי. אם לפני כעשור הצלחנו להאריך את חיי החולים במספר חודשים כיום אנחנו מסוגלים להאריך אותם בשנים ולהגיע במספר לא מבוטל של המקרים אף לריפוי המחלה.

 

עוד כתבות

סרטן המעי הגס: מהם סימני האזהרה?

אובחנת כחולה בסרטן מעי גס - מה לעשות עכשיו?

קולונוסקופיה וירטואלית: איתור קל לסרטן המעי הגס

 

השאלה הנשאלת היא כיצד מתכננים את תכנית הטיפול המיטבית, כך שתציעה יעילות מרבית, איכות חיים, ותמקסם את הסיכוי לריפוי? הכלי החדש שבידינו הוא הטיפולים הביולוגיים, המותאמים לתהליכים שונים המתרחשים בגידול הסרטני ושבעזרתם אפשר להקטין גרורות ולהגיע למצב בו ניתן להרחיק באמצעות ניתוח את הגרורות. כדי להשיג יעד זה מתוכנן לחולה מסלול טיפול תרופתי, הנקרא קווי טיפול.

 

מחקר השוואתי בנוגע ליעילות הטיפול במחלה

מחקר חדש וראשון מסוגו בסרטן מעי גס גרורתי הנקרא FIRE-3, שהוצג בשורה של כנסים מדעיים בינלאומיים בתקופה האחרונה, בחן את יעילות הטיפולים הביולוגים החדשים בסרטן מעי גס גרורתי והשווה ביניהם במסגרת מחקר משווה (HEAD TO HEAD).

 

תוצאותיו הראו שמתן ארביטוקס בשילוב כימותרפיה פולפירי מאריכה את חיי החולה בכשבעה וחצי חודשי חיים יותר מטיפול בתרופה ביולוגית מקובלת אחרת עם פולפירי, זאת בקרב כ-50% מכלל החולים, אצלם הגן 'ראס' (RAS) הוא תקין.

 

זהו המחקר ההשוואתי הראשון בתרופות אלו. הוא נערך על ידי קבוצת מחקר עצמאית של האגודה הגרמנית למחקר אונקולוגי (AIO). קבוצת החולים במחקר מנתה 592 חולים בעלי גן קיי-ראס (KRAS) תקין (ללא מוטציות).

 

חולים בעלי גן 'קיי-ראס' תקין מהווים כ-60% מהחולים בסרטן מעי גס גרורתי, מתוכם 90% הם בעלי גן 'אן-ראס' תקין (NRAS). המחקר הראה כי תוחלת החיים הממוצעת עם הטיפול בארביטוקס עמדה על 33.1 חודשים לעומת 25.6 חודשים עם תרופה ביולוגית אחרת.

 

בקרב קבוצת החולים עם גן 'ראס' תקין מדובר בתוספת של 7.5 חודשים. שאר קווי הטיפול היו זהים כך שהיתרון בהארכת החיים היה מבוסס על הטיפול הניתן בקו הראשון. תוצאות המחקר מצביעות על-כך שקו ראשון טיפולי עם ארביטוקס בשילוב כימותרפיה עדיף, והתרופה השנייה צריכה להינתן בקו טיפול שני וזו גם הייתה ההודעה הרשמית של ה- ASCO (הכנס האמריקני לחקר הסרטן).

 

המחקר המשווה הדגיש את חשיבות בדיקות המרקר 'ראס' NRAS+KRAS)) לחולים עם סרטן מעי גס גרורתי בטרם תחילת הטיפול הראשון, שכן חולים עם 'ראס' תקין מתאימים לטיפול בארביטוקס, והם אלה שיוכלו ליהנות מהארכת החיים המשמעותית.

 

המחלה השנייה בשכיחותה בישראל

סרטן המעי הגס היא מחלת הסרטן השנייה בשכיחותה בישראל. על-פי נתוני רישום סרטן לאומי, בישראל מאובחנים בסרטן המעי הגס כ- 3,400 חולים חדשים בכל שנה. כשליש מהם מאובחנים עם מחלה גרורתית.

 

ההבדל בין שיעורי ההישרדות כאשר מאבחנים את המחלה בשלביה המוקדמים לבין מחלה המאובחנת בשלבים מתקדמים הוא דרמטי. רוב החולים המאובחנים מוקדם חיים ומנצחים את המחלה, בעוד תוחלת החיים הממוצעת של החולים שאובחנו בשלבים מתקדמים עומדת על כשלוש שנים.

 

נתוני המחקר המשווה מאפשרים לצוות המטפל לקבל החלטה מושכלת ומבוססת, בדבר עדיפות הטיפול בקו ראשון בחולים עם סרטן מעי גס גרורתי, שתאריך את חייהם באופן משמעותי.

 

בזכות הקדמה מצבם של חולים רבים הוא טוב יותר מזה של אלה שחלו לפני עשור, אך חשוב לזכור שהמפתח להארכת חיי החולים, החלמתם ושמירה על איכות חייהם הוא בבחירה הנכונה של הטיפול המתאים להם ביותר.

  

 הכותב הוא מנהל הכימותרפיה באסותא ומנהל המכון האונקולוגי לשעבר ב'מאיר'

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפולים ביולוגיים. מטפלים במחלה ומאריכים את החיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים