אובמה לנתניהו: פתרון 2 המדינות עוד אפשרי
נשיא ארה"ב, שהזהיר אתמול מהעתיד הקודר הצפוי לישראל אם לא תקבל את הסכם המסגרת, נשמע אחרת בפגישה עם נתניהו: "אין לנו ידידה טובה מישראל, הגישה של נתניהו לשיחות המדיניות רצינית". רה"מ: העם בישראל מצפה שאעמוד איתן מול הלחץ הבינלאומי
הלחץ האמריקני על ישראל בפתח: על רקע הפרסום ב-ynet על אודות הזינוק בבנייה בהתנחלויות ותקיפת חיל האוויר בעזה בעקבות ירי רקטה, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (ב') בבית הלבן בוושינגטון עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה - שעסוק עד מעל לראש במשבר בחצי האי קרים. בתחילת הפגישה הבהיר אובמה: "פתרון שתי המדינות עדיין אפשרי". מוקדם יותר שוחח נתניהו גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
בתחילת הפגישה אמר אובמה כי בכוונתו להדגיש בפני נתניהו את המחויבות האמריקנית למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. הוא הוסיף כי שיתוף הפעולה בין המדינות חזק ואיתן בכל הנוגע לשמירה על ביטחון ישראל. "אין לנו ידידה טובה יותר מישראל", אמר.
הנשיא האמריקני שיבח את ראש הממשלה הישראלי בנוגע לגישתו בשיחות עם הפלסטינים: "ישנם נושאים מאוד חשובים וקשים במו"מ המדיני ונתניהו מתייחס לכולם ברצינות", אמר אובמה.
אובמה אמר כי הוא מאמין עדיין בפתרון שתי מדינות לשני עמים ולסיום הסכסוך בין ישראל לפלסטינים והדגיש כי שני הצדדים יצטרכו לבצע צעדים כואבים. ראש הממשלה קרא בתחילת הפגישה לפלסטינים להכיר בישראל כמדינה יהודית והוסיף: "העם בישראל מצפה ממני להיות חזק ולעמוד מול לחצים".
"אני מקווה שאבו מאזן ייקח ברצינות את ההצעה הנדיבה של ישראל. כפי שאתם יודעים וכולם במזרח התיכון שזה האיזור הבעייתי המקום השליו היחיד זה ישראל", אמר ראש הממשלה.
נתניהו התייחס גם לאיום האיראני: "האתגר הגדול ביותר הוא למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני ואין מדינה שעומדת בפני סיכון גדול יותר מאשר ישראל".
אובמה בחר לנצל את מסיבת העיתונאים ולהתייחס גם למשבר באוקראינה ותקף את רוסיה: "אסור לה לשים חיילים על אדמת אוקראינה ולהפר חוקים ברורים על פי האמנה הבינלאומית. אנו שוקלים גם סנקציות כלכליות ודיפלומטיות שיבודדו את רוסיה".
גורם מדיני אמר לפני פגישת נתניהו-אובמה: "יש מתח לקראת הפגישה בין השניים. הראיון של אובמה העלה את רף המתח". בישראל אומרים כי פרסום נתוני הלמ"ס על הזינוק החד בבנייה בהתנחלויות לא מוסיפים לאווירה.
הפגישה בין קרי לנתניהו הייתה יריית פתיחה לסדרת פגישות שיערוך ראש הממשלה בארה"ב שהגיעו לשיא בפגישה הערב בין נתניהו לאובמה בבית הלבן. בפגישה צפויות לעלות נושאים רבים בהם המו"מ המדיני והגרעין האיראני.
בהמשך ייפגש נתניהו גם עם הנהגת בית הנבחרים בקונגרס ולאחר מכן עם סגן הנשיא ג'ו ביידן. גם לקרי עצמו, עימו נפגש מוקדם יותר נתניהו, יש יום עמוס שהתחיל בפגישה עם הנציגים הישראלים לשיחות עם הפלסטינים, השרה ציפי לבני ועו"ד יצחק מולכו. קרי, שימריא מחר לקייב, גם ישתתף בפגישה בין נתניהו לאובמה ובלילה (שעון ישראל) ינאם בכינוס השנתי של שדולת איפא"ק.
נתניהו אמר עם נחיתתו בארצות הברית כי "לטנגו במזרח התיכון זקוקים לפחות לשלושה. שניים כבר ישנם - ישראל וארצות הברית. עכשיו צריך לראות אם גם הפלסטינים נמצאים. בכל מקרה, כדי שיהיה לנו הסכם, צריך לעמוד על האינטרסים החיוניים שלנו. הוכחתי שאני עושה את זה, מול כל הלחצים, מול כל הטלטלות, ואמשיך לעשות את זה גם כאן".
אבו מאזן דורש: עוד שחרור אסירים והקפאה
אתמול פרסם העיתונאי ג'פרי גולדברג כי אובמה אמר לו בראיון שבכוונתו ללחוץ על ראש הממשלה הישראלי ולומר לו שהזמן הולך ואוזל בכל הנוגע למו"מ עם הפלסטינים. אובמה צפוי לומר לנתניהו שלישראל צפוי עתיד קודר – בידוד בינלאומי ואסון דמוגרפי – אם הוא יסרב להסכם המסגרת שיציע מזכיר המדינה ג'ון קרי.
עוד לפני פגישות נתניהו בארה"ב, הנשיא הפלסטיני אבו מאזן שיגר מסר חד ותקיף והציב דרישות חדשות. בשיחה שקיים ברמאללה עם יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, הבהיר אבו מאזן: "אם הסכם המסגרת לא ייתן מענה לסוגיות הליבה, לא אאריך את המשא ומתן. אניח את המפתחות על השולחן ואפנה לארגונים בינלאומיים". הוא הדגיש כי "נסכים להאריך את השיחות רק אם נתניהו יכריז על הקפאת הבנייה בהתנחלויות ויתבצע שחרור של אסירים נוספים מעבר לפעימה הבאה".
אבו מאזן התייחס בשיחה עם גלאון גם לדרישות הפלסטיניות בסוגיות הליבה. הוא אמר לה כי עמדתו היא שהפלסטינים יחזיקו במזרח ירושלים וישראל במערב העיר, ושתי ערי הבירה ינוהלו בתיווך של גוף שיתאם בין הצדדים.
בהתייחסו לסוגיית גבולות 67' וחילופי השטחים הצהיר אבו מאזן: ״מה שהצד הישראלי מציע הוא לא חילופי שטחים פרופורציונליים של 1:1, אלא כאלה התלויים בהתפתחויות דמוגרפיות".
Read this article in English