שתף קטע נבחר

אקטיביזם חברתי על אספרסו

האם בית הקפה האהוב עליכם מתייחס לעובדיו באופן הוגן? פרויקט "התו החברתי" של עמותת "מעגלי צדק", מעודד בתי עסק לשמור על זכויות העובדים ולאפשר גישה נוחה לבעלי מוגבלויות

האם חשוב לכם לדעת שבית הקפה שאתם נוהגים לשבת בו, מתייחס לעובדיו באופן הוגן ושומר על זכויותיהם? האם הייתם שמחים לגלות שהמסעדה האהובה עליכם מאפשרת גישה נוחה גם לבעלי מוגבלויות?

 

עמותת "מעגלי צדק", השואפת לקדם את ערכי הצדק במרחב האישי, הקהילתי והציבורי, מנסה לוודא שאכפת לכם. פרויקט הדגל של העמותה, "התו החברתי", מעניק לעסקים תו איכות ערכי, שמבטיח שהם שומרים על זכויות העובדים ומאפשרים גישה נוחה לאנשים עם מוגבלויות.


 

התו ניתן ללא תשלום לבתי קפה ולמסעדות, המתחייבות לעמוד בקריטריונים חברתיים בסיסיים ולאפשר לפעילי "התו החברתי" לקיים בהן ביקורת תקופתית. באמצעות התו, יכול הציבור לקחת חלק במאמץ ליצירת חברה צודקת יותר, דרך צרכנות מבוססת ערכים, ובכך להיות שותף בשינוי חברתי משמעותי ובחיזוק השמירה על כבוד האדם.

 

"משיחות עם בעלי העסקים, התברר שהתמריץ הגדול ביותר לבעל העסק לשמור על הקריטריונים של התו הוא הלחץ הציבורי", אומר עפרי רביב, מנכ"ל עמותת "מעגלי צדק" וממובילי הפרויקט. "אנו מנסים לקבוע נורמה חברתית, מתוך הנחה שקשה לפעול בניגוד למוסכמות חברתיות וכי הלחץ החברתי והכלכלי של הציבור יעילים הרבה יותר מהחוק". רביב מסביר גם שבשונה מפרויקטים או מקמפיינים אחרים, המבוססים על החרמת ה"רעים", שאינם לוקחים חלק ביוזמה אותה מבקשים לקדם, פרויקט "התו החברתי" מתמקד בחיזוק ובהעצמת העסקים ההוגנים ולא בפגיעה בעסקים שאינם הוגנים.

 

מאז היווסדו של הפרויקט, קיבלו לאורך השנים למעלה מ-300 עסקים את התו החברתי. כתוצאה מכך שיפרו עסקים רבים את תנאי ההעסקה ואת הנגישות לאנשים עם מוגבלויות. "רק לאחרונה זכינו לראות בעל מסעדה שהשקיע עשרות אלפי שקלים בהנגשת בית העסק שלו", מספר רביב. "כיום הפרויקט מקיף כ-150 עסקים בירושלים, שמהווים למעלה משליש משירותי ההסעדה בעיר. מאות מתנדבים שמסייעים לנו והציבור שהצביע ברגליים, אחראים להצלחה הגדולה הזו".

 

רוצים לעשות טוב? חזקו בעלי עסקים הוגנים (צילום: עמותת מעגלי צדק) (צילום: עמותת מעגלי צדק)
רוצים לעשות טוב? חזקו בעלי עסקים הוגנים(צילום: עמותת מעגלי צדק)

 

בימים אלה עמלה העמותה על הרחבת הפרויקט בכדי להגיע לקהלים חדשים ולשפר את תנאי העסקתם של עובדים ואת הנגישות לאנשים עם מוגבלויות, בכל רחבי הארץ. בתוך כך, מציעה העמותה מודל זכיינות חדש, במסגרתו היא פועלת ביחד עם שותפים שמוכנים לקחת על עצמם את הפעלת "התו החברתי" לזמן מוגבל. כך למשל, מכינת חנתון שבגליל, המפעילה את "התו החברתי" באזור התעשייה ברמת ישי בצפון. במקביל, שוקדים ב"מעגלי צדק" על פיתוח פלטפורמה אינטרנטית, שתעניק הנחות למבלים בבתי עסק שאוחזים בתו החברתי.

 

"היוזמה המדהימה הזו, הופכת את הדברים הנסתרים שבדרך כלל נמצאים מאחורי הקלעים, לחשובים ממש", אומר שגיא אסיאג, בעל לקות ראייה, שמתנדב בעמותה. "אותי מרשים במיוחד שבפרויקט מתנדבים זה לצד זה, אנשים "רגילים" ביחד עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים. זה נותן תחושת שייכות, אמון וסיפוק אדיר".

 

אז מה ניתן לעשות כדי לקדם את התו החברתי? "בראש ובראשונה הקפידו לבלות במקומות שמחזיקים בו", מסביר רביב. "כשאתם מבקרים במסעדה או בבית קפה, שאלו את בעל המקום אם הוא מחזיק בתו. במידה וכן, תוכלו לכתוב על החשבון: "אני פה בגלל התו החברתי" ולחזק בכך בעלי עסקים, שבחרו להיות הוגנים יותר".

 

  • עמותת "מעגלי צדק " שואפת לקידום ערכי הצדק החברתי בחברה הישראלית באופן מעשי, מתוך אמונה כי מורשת ישראל מהווה מקור השראה טבעי לכך. במסגרת "יום מעשים טובים של כולאננה ", יתקיים בשיתוף אגודת הסטודנטים יום מודעות בנושא שילוב אנשים בעלי מוגבלויות באוניברסיטאות בארץ, בארבעה קמפוסים בירושלים. בנוסף, יתקיימו במהלך היום עצמו, פעילויות שונות שמטרתן להעלות את המודעות לנושא, כמו הרצאות בחושך, סיירת נגישות שתעניק תווים חברתיים למקומות נגישים ועוד

 

  • ביום מעשים טובים יוקם בכיכר רבין מתחם נגישות ייחודי, שיופעל על ידי נגישות ישראל ויכלול עמדות, בהן יוכלו המבקרים לחוש את המצבים המאתגרים עימם מתמודדים בעלי מוגבלויות מידי יום

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמותת מעגלי צדק
התו החברתי
צילום: עמותת מעגלי צדק
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים