צעד לשוויון נשים בצה"ל
ההחלטה של הכנסת להאריך בתנאים מסוימים את שירות הנשים בארבעה חודשים טומנת בחובה פוטנציאל לחיזוק מעמד הנשים בצבא
נהוג כי במיוחד לקראת יום האישה הבינלאומי עושה הכנסת פעילות לקידום מעמדן וזכויותיהן של נשים בחברה הישראלית. זכור לי כי לפני עשור פעלה הוועדה לקידום מעמד האישה, בראשותה של ח"כ דאז יעל דיין ובסיועה הפעיל של ח"כ דאז נעמי חזן, לעגן בחוק את זכותם השווה של גברים ונשים למלא תפקידים בצבא, כולל שילוב נשים בתפקידי לחימה.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
כדי שהסיפור שלכם ייגמר אחרת / יאיר נתיב
שר השיכון זמביש / יריב אופנהיימר
כעת, שנים רבות אחרי כן, קיבלה הכנסת החלטה לאפשר למערכת הביטחון להאריך בתנאים מסוימים את שירות הנשים בארבעה חודשים. בכך אישרה עקרונית הסדר שטומן בחובו פוטנציאל לחיזוק מעמד נשים בצבא, להעצמתן ולקידומן.
שירות ארוך יותר לנשים מקדם את השוויון בין המינים, יש בכך הבעת אמון שנשים ראויות ומתאימות למלא תפקידים משמעותיים בצבא, והוא יוביל ליישום המבחן האיכותי ולא המבחן המגדרי במיון לתפקידים האלה. עיקר חשיבות ההסדר הוא שהארכת שירות הנשים לא נכפתה על הצבא אלא זו יוזמתו שלו - מתוך הכרה בתרומת הנשים, ומתוך רצון לשלבן בעשייה הצבאית.
ההצעה מקטינה את הפער הלא-מידתי בין שירות הגברים לשירות הנשים. כשהוחלט בישראל לגייס נשים בכפייה - דבר שלא מקובל בצבאות העולם - ניתנו לנשים "בונוסים" בחוק כמו שירות קצר יותר עילות פטור ושחרור משירות שאין לגברים - למשל נישואים.
גברים שירתו בעבר 30 חודש ונשים חויבו ב-24 חודשים בלבד. ברבות השנים הוארך שירות הגברים ל-36 חודש, והפער בינם לבין הנשים הפך למשמעותי - שנה. העניין הקשה על שילוב נשים בתפקידים בצבא ואף מנע מהן לקבל תפקידים בכירים. נשים כבשו יותר ויותר תחומים בזכות איכותן, הן מונו לתפקידים בכירים ולתפקידי פיקוד, שאותם ביצעו בהצלחה. גם הטכנולוגיה סייעה ליותר נשים להשתלב ולתרום.
למלינים כי גם על פי ההצעה הנוכחית משך השירות בין נשים לגברים עדיין אינו שווה, די אם נזכיר כי בשירות צבאי יש עדיין שוני רלוונטי בין המינים, עדיין הפערים בחברה הישראלית בין גברים לנשים לא צומצמו עד תום, וכפיית שירות חובה לנשים היא כשלעצמה מרחיקת לכת. להצעה הזו יש פוטנציאל להיבחן בחיי המעשה, שהרי כתנאי לקבלתה יהיה על הצבא להוכיח כי הוא מיישמה תוך מתן הזדמנות שווה לנשים ולגברים.
ההצעה משתלבת במגמה עולמית של שילוב נשים בתחום הביטחוני צבאי. באירופה מונו נשים לתפקיד שרת ההגנה בגרמניה, באיטליה, בהולנד, בנורבגיה, בשבדיה ובאלבניה. בנאט"ו נקבו במפורש כי זה אחד הנושאים שיש לתת עליהם את הדעת. ברבות ממדינות אירופה לא קיים שירות חובה. בנורבגיה קיימת חובת שירות לגברים, והחל משנת 2010 החליטו לחייב נשים להתמיין לשירות צבאי. הדבר הוליד שילוב של נשים רבות יותר בשירות בהצלחה רבה. הנורבגים לא הלכו צעד נוסף לחייב נשים לשרת, אך הם מודעים להישג במיון רחב יותר של כוח אדם טוב ואיכותי.
הרוח הנושבת בעולם באשר לקידום נשים בתחומי הצבא והביטחון לא פסחה על ישראל. כולי תקווה שלאחר שהכנסת לא סגרה את הדלת בפני הארכת שירות הנשים, צה"ל ישכיל להרים את הכפפה. הצלחתו תהיה ההצלחה של כולנו.
אלוף משנה (מיל') חני כספי שירתה בעבר כראש המחלקה לייעוץ ולחקיקה בפרקליטות הצבאית, כראש המחלקה לקשרי חוץ בצה"ל כנספחת צבאית בחו"ל ונציגת צה"ל בנאט"ו. היא מנחה שולחן עגול בנושא במסגרת "פסטיבל אישה" בתיאטרון חולון.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il