שתף קטע נבחר

 

נצורים בבסיס האוקראיני: "לא ניכנע לרוסים"

הדרמה הגיאופוליטית בין רוסיה למערב הונחה אתמול על כתפי החיילים בבסיס בלבק של חיל האוויר האוקראיני, שמסרבים למסור את נשקם גם אחרי שרובו נכבש. הם בקושי ישנים, יודעים מעט על שמתחולל בחוץ ולא מקבלים פקודות ברורות, אך מבטיחים: "נישאר כאן, אוקראינה לנצח!"

עבור החיילים האוקראינים בחצי האי קרים, אלה ימים מבלבלים. כשהם מוקפים בכוחות רוסיים שהשתלטו על רוב בסיס חיל האוויר שלהם בקרים, ניסו אתמול (ג') כ-300 חיילים אוקראינים להשיג מחדש בדרכי שלום את השליטה על בסיס בלבק. הם גורשו משם על ידי כעשרה חיילים רוסים או יותר, שירו באוויר לאות אזהרה ואמרו כי יירו בחיילים האוקראינים אם לא יסתובבו ויסתלקו. כדי להדגיש זאת, צלף תפס עמדה לצדם. החיילים האוקראינים נסוגו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

"בחיים נורמליים, לא היינו מכוונים רובים אחד נגד השני ולא היינו יורים זה בזה", אמר סברין וטביצקי, מהנדס אוקראיני בן 31 המשרת בחיל האוויר, בעודו מפטרל בבסיס בלבק.

 

העימות בין חיילים אוקראינים לרוסים בקרים    (צילום: רויטרס)

העימות בין חיילים אוקראינים לרוסים בקרים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ההשתלטות של רוסיה על חצי האי קרים לא עברה באופן חלק כפי שמוסקבה ציפתה אולי. היא אמנם השיגה שליטה הלכה למעשה בחצי האי,

אבל חיילים אוקראינים בבלבק ובכמה בסיסים אחרים ברחבי חצי האי סירבו למסור את נשקם או לערוק לצד הרוסי, מה שהביא למבוי סתום באותם בסיסים - עימות מוזר שבו חיילים אוקראינים ורוסים עומדים אלה מול אלה, מבלי לעשות צעד נוסף קדימה אך גם מבלי לסגת.

 

במהלך היום האחרון, כל הדרמה הגאופוליטית המתחוללת כעת בין רוסיה לאוקראינה ולמערב בחצי האי קרים התנזקה לעימות המקומי בבסיס בלבק של חיל האוויר. בסיס זה נמצא ליד סבסטופול, המקום שבו מוצב צי הים השחור של רוסיה ושאותו היא חוכרת מאוקראינה מאז קריסת ברית המועצות ב-1991.

 

המשפחות באות לבקר

וטביצקי היה אחד הקצינים שסיירו אתמול בחלק של בסיס בלבק שעדיין מוחזק על-ידי האוקראינים. הוא וחבריו כמעט ולא ישנו בשלושת הימים האחרונים, ואין להם מידע רב על מה שקורה בעולם שמחוץ לבסיס. הם גם לא מקבלים פקודות ברורות ממפקדיהם.

חיילים אוקראינים צועדים מחוץ לבסיס בלבק (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים אוקראינים צועדים מחוץ לבסיס בלבק(צילום: AP)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

מדברים עם קרובי משפחה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מדברים עם קרובי משפחה(צילום: Gettyimages)

כדי לסמל את ההתנגדות שלהם לרוסים, הם תלו דגל אוקראיני על השער הראשי של הבסיס. כדי לאסוף מידע, הם דיברו עם קרובי משפחה

שהתייצבו מעבר לגדר, אבל הקפידו להישאר ערניים כל הזמן למקרה שחיילים רוסים ייכנסו לתנועה.

 

"אנחנו מודאגים, אבל לא נוותר על הבסיס שלנו", אמר ניקולאי סיומקו, טכנאי רדיו בן 36 מחיל האוויר, שהחזיק קלצ'ניקוב וסייר בחלקו האחורי של הבסיס. סיומקו, המשרת 16 שנה בחיל האוויר האוקראיני, אמר כי החיילים בבסיס מרגישים כאילו הם מוחזקים כבני ערובה, תקועים בין רוסיה לאוקראינה. הוא אמר כי הקרובים שלהם מודאגים מאוד, וכי אמו שלו דואגת לו דאגה עמוקה. "למרות זאת, היא אומרת לי 'נשבעת (לצבא אוקראינה) ואתה צריך למלא את השבועה הזו עד הסוף'", סיפר.

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

וטביצקי, המשרת באותה יחידת שומרים, השקיף על החלק האחורי של הבסיס. הוא התלוצץ וחייך למצלמת טלוויזיה של כתבי חדשות. באנגלית רצוצה הוא אומר תוך כדי שהוא מניף אגרוף לאוויר: "אוקראינה לנצח!". אבל האמירה הרברבנית הזו היא בסך הכול כיסוי על האמת. וטביצקי אמר כי חברי היחידה שלו חשים שהם למעשה לבד.

 

"הפקודות אינן ברורות", סיפר, "המפקדים שלנו לא יודעים מה הם אמורים לעשות. אבל הם עדיין מפנים לנו דרישות, הם דורשים מאיתנו לא להיכנע וכן הלאה. אנחנו לא נכנעים. אנחנו חיילים".

 

אובמה הציע לפוטין: פקחים בחצי האי קרים

בתוך כך, הנשיא ברק אובמה הציע למקבילו הרוסי ולדימיר פוטין פתרון למשבר באוקראינה. כך סיפר הלילה בכיר בממשל האמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

על פי הבכיר, אובמה הציע לפוטין להציב פקחים בחצי האי קרים ושהנשיא הרוסי יסיג את כוחותיו. בנוסף, הבכיר ציין כי ארה"ב לא תשתתף בוועידת ה-G8 שתיערך בחודש יוני בסוצ'י אם מוסקבה לא תיסוג מאוקראינה. בכיר הממשל סיפר גם כי אובמה שוחח בטלפון למשך שעה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בנושא האוקראיני.

 

עוד הלילה, נשיא סין שי ג'ינפינג שוחח עם פוטין ואמר לו כי עליו לדחוף לפתרון דיפלומטי באוקראינה. כך מסר משרד החוץ הסיני.

 

"המצב באוקראינה מסובך ורגיש והוא יכול להידרדר", אמר הנשיא הסיני למקבילו הרוסי. "סין מאמינה שרוסיה צריכה להתוות את הדרך ולתאם עם מדינות אחרות את הפתרון שיוביל ליציבות באזור".

 

אתמול שלח פוטין מסר למערב שמעיד כי הוא אינו מפחד מאף אחד. משרד ההגנה הרוסי הודיע כי שיגר טיל בליסטי בין-יבשתי במסגרת ניסוי שערך. סוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טאס" דיווחה כי הטיל שוגר מבסיס קפוסטין שבמחוז אסטרחן. לפי הודעת משרד ההגנה הרוסי הניסוי, בטיל מדגם טופול RS-12M, הוכתר כהצלחה. לפי הדיווחים בסוכנויות הידיעות הרוסיות, הטיל פגע במטרתו בקזחסטן. ארה"ב הודיעה כי רוסיה עדכנה אותה מראש על הניסוי.

 

"המטרה הייתה לבחון ראש נפץ חדש ומבטיח", צוין בהודעת משרד ההגנה. במשרד הרוסי ציינו עוד כי בסיס קפוסטין מתאים במיוחד לניסויים מסוג זה, ומאפשר לבחון כיצד טילים הנמצאים בפיתוח מתמודדים עם מערכות הגנה בתרחישים שונים.

 

פוטין עצמו התייחס אתמול לראשונה בקולו למשבר באוקראינה ואמר כי לרוסיה יש זכות לפעול צבאית. "השלטון באוקראינה נתפס בהפיכה בכוח הנשק", אמר פוטין. "העם האוקראיני רצה שינוי, אבל אסור לעודד שינוי לא חוקי. מה שאנחנו רואים באוקראינה איננו דוגמה לדמוקרטיה", אמר הנשיא הרוסי.


פורסם לראשונה 04/03/2014 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים