ליברמן: פעלנו לפי כל פיפס של החוק הבינ"ל
שר החוץ עדכן כי פעולת חיל הים בלב הים האדום נעשתה בתיאום שלטונות פנמה. מומחים ישראליים במשפט הבינלאומי תומכים בגישת ליברמן שלפיה הפעולה חוקית: "זו הגנה עצמית, רצו להעביר טילים לידי טרוריסטים"
"קיבלנו החלטות באחריות ואני חושב שגם פעלנו בהתאם לכל פיפס וכל פסיק וכל נקודה של החוק הבינלאומי", כך אמר אחר הצהריים (יום ד') שר החוץ אביגדור ליברמן בהתייחסו להשתלטות לוחמי הקומנדו הימי על ספינת הנשק שיצאה מאיראן. לפי החוק הבינלאומי, אסור להשתלט על אוניות בריבונות זרה במים הבינלאומיים, למעט במקרים שבהם חלים כללים שהופכים פעולה כזו לחוקית. לפי מומחים ישראליים, הפעולה שביצע היום צה"ל נכללת בקטגוריה המאפשרת זאת מבחינה חוקית.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בדבריו בכנס לשכת רואי החשבון ציין שר החוץ ליברמן כי "התפיסה נעשתה כ-1,500 ק"מ מחופי הארץ, זה לא אלתור, זה לא חלטורה, אנשים רציניים סיכנו את חייהם ועבדו תקופה ממושכת. הספינה תחת דגל פנמה, היא חברה רשומה באיי מרשל עם קפטן טורקי, עם צוות ימאים ממדינות שונות. הודענו לשגרירנו בפנמה לפני שעלינו לספינה, הודענו לשלטונות פנמה וקיבלנו אישור לעלות לספינה. הודענו גם לכל המדינות שאזרחיהן היו מעורבים בהפלגה ולבעלי הברית".
פרופ' רובי סיבל, מומחה למשפט בינלאומי באוניברסיטה העברית ובעברו יועץ משפטי של משרד החוץ, ציין בנוגע לחוקיות המבצע כי "אסור בעיקרון להשתלט על אונייה זרה במים הבינלאומיים, למעט מקרים שבהם הפעולה נעשית מתוך הגנה עצמית, בשעה שקיימת סכנה מיידית וקיים צורך חיוני לנקוט אמצעי הגנה, וכשלא קיימת ברירה אחרת".
לגבי הספינה הפנמית ציין פרופ' סיבל כי "במקרה הנוכחי, הריבונות על האונייה היא של פנמה, למרות שפנמה ידועה כמדינה שמעניקה 'דגל נוחיות' - רושמים שם אוניות למרות שאין להן שום קשר אמיתי עם פנמה או אנשיה. פשוט נוח לרשום את האונייה בפנמה כי אין שם הרבה פיקוח. אלא שתיאורטית כל זה לא משנה, משום שרשמית מדובר בריבונות
של פנמה, על אף שזו פיקציה. במקרה הנוכחי, אף אחד מלבדנו לא היה פועל. הכוונה הייתה להעביר טילים לידי טרוריסטים".
אלוף משנה במיל' עו"ד פנינה שרביט ברוך, לשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל וכיום חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי, מציינת שהסמכות להשתלטות במים הבינלאומיים מוכרת בדיני הלחימה בים. לדבריה, אחד התנאים להשתלטות הוא חשד שהאונייה מובילה "דברים שנאסר לאויב להכניס, בראש ובראשונה נשק המיועד לאויב, אבל זה יכול להיות מכלול נרחב הרבה יותר מנשק".
שרביט ברוך ציינה עוד כי "גם אם מדובר בכלי שיט בריבונות ניטרלית, אך יש חשד שהוא מעביר נשק שמיועד לאויב, ישנה סמכות להשתלט על האונייה ולבדוק מה היא מכילה – לבצע ביקור וחיפוש, ואם נמצאים פריטים אסורים, יש סמכות לתפוס את כל הנשק ולהביאו לנמל בטוח".