להקת א.ב.ב.ה
אבבה ארגאווי (24), אלופת העולם ב-1,500 מטרים, מתגוררת באדיס אבבה אך מייצגת את שבדיה וצפויה לזכות עבורה בזהב בסופוט. אבינעם פורת על תופעת ההתאזרחות באתלטיקה
בשבדיה אוהבים אתיופים ולא מקשים בקליטתם. בביקורי באליפות העולם במוסקבה פגשתי את צוות הפיזיותרפיסטים של שבדיה, כולם ילידי אתיופיה. הם גם מטפלים בארגאווי, גאוותם הגדולה. הם גם התעניינו מאוד בישראלים איילה סטאין ומוגס טסמה שהתחברו אליהם במהלך הזמן.
העולם, כאילו שאנחנו מחדשים משהו, הפך לכפר גלובאלי. שבדיה הפתוחה כבר הרוויחה בזכות זאת מדלית זהב אולימפית, כאשר הבלארוסית לודמילה אנקוויסט (שם המשפחה של בעלה), נישאה למאמנה השבדי. כתוצאה מכך חגגה שבדיה באטלנטה 1996 את מדליית הזהב ב-100 משוכות. עבודה בלארוסית, זהב שבדי.
אבבה תרוץ כל הדרך לנצחון בריצה ל-1,500 מטרים באליפות העולם באולמות סגורים המתחילה בסופוט, פולין. יריבתה המושבעת, האתיופית גזנבה דיבאבה, בעלת שיא העולם הטרי (3:55.17 ), בחרה להתמקד במרחק הכפול שגם בו היא מחזיקה בשיא נפלא חדש 8:16.60 דקות.
כך נמנע הקרב בינה לארגאווי המחזיקה בהישג השני בהיסטוריה באולמות, 3:57.91 ד' שגם הוא נקבע החורף. לא בטוח שהשיאנית הייתה מנצחת, כי ארגאווי בנויה למאבקים ראש-בראש בו הטקטיקה מנצחת יחד עם היכולת האסטרטגית.
הדבר הכי משונה בנושא של ארגאווי הוא שהיא מתגוררת בכלל באדיס אבבה. איך זה קורה? היא נשואה לאתיופי המחזיק באזרחות שבדית, שמרכז חייו בשטוקהולם. מחוץ לעונת התחרויות והאימונים, אבבה מעדיפה להתגורר קרוב למשפחה באתיופיה.
המקרה של ארגאווי מזכיר מאוד את זה של האתלטית הישראלית מספר 1, חנה מיננקו-קנייזבה. חנה, הנשואה לאתלט הישראלי אנטולי מיננקו, ייצגה באולימפיאדת לונדון בקפיצה במשולשת את אוקראינה, ודורגה רביעית בזכות תוצאה של 14.56 מ'. רק בשנה שעברה ובאליפות העולם במוסקבה 2013 היא ייצגה את ישראל (סיימה שישית), לאחר שקיבלה את השחרור הבינלאומי ברגע האחרון.
וארגאווי? בלונדון היא ייצגה את אתיופיה וסיימה חמישית בגמר עם 4:11.05 ד'. בדיוק כמו חנה, היא קיבלה במהלך הקיץ אישור מיידי לעבור להתחרות עבור שבדיה. אז היא התקדמה למקום הראשון והביאה זהב עם 4:02.67 ד'. זה קרה אחרי מאבק קשוח עם האמריקנית שרון סימפסון, שפיגרה 32 מאיות אחריה. אבל לא חשוב הקרב, חשוב הסיפור.
מצב מוזר שכזה יכול להביא להשלכות לוואי נוספות. כך אוחזת אבבה לא רק בשתי אזרחויות, אלא גם בשני שיאים לאומיים. כאן דווקא השיא האתיופי ב-1,500 מ'
טוב יותר בשש מאיות מהשיא השבדי. 3:56.54 לאתיופיה, ו-3:56.80 לשבדיה, כאשר מחזיקת השיאים היא אשה אחת. חוץ-מזה, יש לה כבר את השיא השבדי ב-800 מ'.
אבבה נולדה באדגרט, אתיופיה, אך כאשר כשרונה החל לבלוט עברה לאדיס אבבה, מאחר שקל יותר להתקדם בעיר הבירה מאשר בערי השדה. כשעשתה מעבר נוסף, לשבדיה, החלה לקבל את הכבוד אותו קיבלו הרצות האחרות. המועדון השבדי מטפל באתיופית כמו בנסיכה. ככלות הכל, מי שתביא לו את ההישגים הגדולים היא אבבה ארגוואי.
מן הסתם, אבבה ודיבאבה כבר רואות במרחק לא רב את אליפות העולם בבייג'יינג ב-2015 ואולימפיאדת ריו 2016. סביר שגנזבה תשתתף שם במרחקים נוספים. שם, בניגוד לסופוט, יתקיימו התחרויות במשך 8 ימים ולכן מרחב המנוחה לגנזבה גדול יותר.
ומי הביא בשעתו את הכבוד הכי גדול לשכנה דנמרק? קנייתי. וילסון קיפקטר שנישא לצעירה דנית, התאזרח וקבע את שיא העולם 1:41.11 ד' - עד שבירתו בידי דייויד רודישה. בעולם הגלובלי, מעמד האתיופית של השבדים, ארגאווי, חזק ביותר.