שתף קטע נבחר

 
צילום: דובר צה"ל

הלוחמים בדרך לאילת, 'איראן חוקרת כישלונה'

יום אחרי ההשתלטות על ספינת הנשק בים האדום, אומר גורם בכיר בצה"ל: "בחודשים הקרובים איראן תפסיק לנסות להבריח נשק מהציר הדרומי. היא חוקרת איך דלף המידע שסיכל את ההברחה". הכוח שביצע את המבצע רחוק עדיין מאות קילומטרים מישראל, ראש אמ"ן: "כוח קודס אחראי למזימה"

מאות הלוחמים שהשתתפו במבצע ההשתלטות על אוניית הנשק האיראנית בים האדום ממשיכים בצהריים (יום ה') לנוע צפונה, ורחוקים כעת כ-800 ק"מ מאילת. גורם בכיר בצה"ל אמר בצהריים כי איראן הקדישה חשיבה קפדנית למבצע הברחת הנשק, אולם כעת, אחרי שהמבצע שלה כשל, "להערכתנו הם יפסיקו לנסות להבריח נשק בציר הדרומי למשך כמה חודשים". לדבריו, "חשיפת הספינה הובילה לפתיחת חקירה במשמרות המהפכה על הדליפות שגרמו לכישלון ניסיון העברת הנשק".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

פשיטה בלב ים - כתבות נוספות

חיל הים: "ילמדו על המבצע הזה עוד שנים"

בראש הכוח עמדה אח"י חנית שנפגעה בלבנון

בית חולים ימי ומאות לוחמים. מאחורי המבצע

ארה"ב: גם הפנטגון נערך למבצע נגד הספינה

"עם ישראל סומך עליכם". תיעוד מלב ים

חמאס: טילים שמיועדים אלינו? בדיחה טפשית

 

ראש אמ"ן האלוף אביב כוכבי אמר: "יחידות אמ"ן עקבו והרכיבו פאזל מודיעיני במשך חודשים רבים. יש לנו עדויות עבות שמחזקות קשר של איראן לפרשה ומפלילות אותה. משמרות המהפכה ו'כוח קודס' של איראן ניהלו את מבצע ההברחה. זו דוגמה נוספת לפעילות איראן לערעור היציבות במזרח התיכון וחיזוק ארגוני טרור בכל המרחב. איראן מפרה פעם אחר פעם את החלטת מועצת הביטחון 1747 שאוסרת עליה לסחור ולהעביר אמל"ח. תנועת הטילים במטוסים מזרחה, מדמשק לאיראן, הציתה את התהליך המודיעיני".

 

ראש אמ"ן: "כוח קודס ניהל את הפעולה"    (צילום: ניצן דרור)

ראש אמ"ן: "כוח קודס ניהל את הפעולה"    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראיון עם תא"ל עודד גור לביא    (צלמים: חגי דקל, אסי כהן)

ראיון עם תא"ל עודד גור לביא    (צלמים: חגי דקל, אסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפי אותו גורם בכיר, אחד הלקחים המרכזיים שהאיראנים הפסיקו מניסיונות הברחה קודמים כמו בספינת הנשק "קארין A", הוא הצגתה של האונייה כתמימה - אוניית סוחר הנושאת את דגל פנמה. הפעם מעריכים בצה"ל כי אף אחד מ-17 אנשי הצוות שעל סיפון ה"קלוס סי" לא ידע דבר על המטען הקטלני שמוסתר בין שקי המלט - עשרות טילי M-203 בטווחים של בין 90 ל-190 ק"מ, טילים שבניגוד לרקטות ה-M75 וה-8 אינץ' מייצור עצמי ברצועת עזה, שורדות לאורך שנים, מדויקות יותר ובעלות ראש קרב גדול בהיקף של 120 עד 175 ק"ג לכל רקטה.

 

קפטן ה"קלוס סי", אזרח טורקי, הופתע אתמול עם אור ראשון לקבל קריאה בתדר 16 הינ"ל ברשת הקשר הימית מלוחמי חיל הים, שביקשו ממנו לעצור מיד את האונייה והבהירו לו כי בכוונתם לעלות על סיפונה. "לקח לו כמה דקות לענות לנו בחזרה אבל אז כשהוא עמד על גשר האונייה והסתכל ימינה ושמאלה וראה שתי ספינות טילים צמודות אליו לצד סירות מוכנות עם לוחמים הוא נתן לנו את האישור", סיפר גורם בכיר בחיל הים.

 

מפקד חיל הים לשעבר: "מבצע מוצלח מאוד"    (צלמים: עידו בקר, אסי כהן ואורי דוידוביץ')

מפקד חיל הים לשעבר: "מבצע מוצלח מאוד"    (צלמים: עידו בקר, אסי כהן ואורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגורם הוסיף: "מיהרנו להבהיר לו בצורה מכובדת כי איננו פיראטים וכי אנחנו כוח של צבא הגנה לישראל ורוצים לעשות סריקות באונייה שלו. הוא היה מופתע. התחלנו בסריקת חלק מהמכולות שנמצאות בצפיפות בבטן האונייה, מה שאילץ אותנו לפתוח את המכולות מהדופן שלהן באמצעות ניסורן על ידי דיסק. כשהזזנו את שקי המלט ופתחנו את ארגזי הטילים הבאנו לשם גם את הקפטן, ורק אז הוא הבין ששיטו בו. בשלב זה הוא תיאר בפנינו את כל מסלול האונייה שעשה עד כה בטורקית ובאנגלית והבין שנפל קורבן לקונספירציה איראנית".

 

לדברי הבכיר, "לא הייתה התנגדות מצדו ומצד צוותו, בין היתר כי ראו איזו עוצמה צבאית נמצאת סביבם. במקביל ערכנו תמרון באזור שבו מפליגות מאות אוניות סוחר כדי להבהיר לאוניות האזרחיות שהיו בסביבה שאין לנו כוונה לתקוף גם אותן".

 

רועי מנדל מסכם את אירועי תפיסת הספינה    (צילום: אורי דוידוביץ' ודובר צה"ל)

רועי מנדל מסכם את אירועי תפיסת הספינה    (צילום: אורי דוידוביץ' ודובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עוד נודע בצהריים כי ספינות חיל הים יצאו בשבוע שעבר מנמל אילת למבצע ולא ידעו תחילה מתי בדיוק יבצעו את התקיפה. בין השיקולים שהובילו את הלוחמים לפשוט אתמול בבוקר על ה"קלוס סי" הייתה העובדה שמדובר במים בינלאומיים ולא ריבוניים, וכן רמת הערנות הנמוכה של צוות האונייה בכול הקשור לחשש מתקיפת פיראטים (מוכנות שמתבטאת בפרישת קונסרטינות על דופן האונייה, חבלים והכנת זרנוקים). עוד תרמה העובדה שהאונייה הלכה והתקרבה אל היעד שלה, פורט סודן.

 

ארצות הברית, שישראל שיתפה אותה בדבר ניסיון ההברחה, התקשתה תחילה להשתכנע כי אכן נרקם ניסיון שכזה. הפעולה כמעט יצאה לפועל ביום שלישי שעבר בלילה, אך בשל ים גבוה הוחלט לדחות אותה. "האיראנים למדו שיש להרחיק ככל האפשר עדויות לכך שהם עומדים מאחורי האירוע ולכן גם ביצעו את העצירה של האונייה בדרך בנמל העיראקי והעדיפו לפרוק את המשלוח יחסית רחוק מהים התיכון, בנמל הסודני", הוסיף הקצין הבכיר בצה"ל.

 

מוקדם יותר היום התייחס שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף לתפיסת הספינה. "ספינה איראנית נושאת נשק לעזה נתפסה בדיוק בזמן לכנס איפא"ק השנתי קמפיין אנטי-איראני", צייץ זריף בטוויטר. "צירוף מקרים מדהים! או אותם שקרים כושלים". 

 

פרט לאיראן, גם סודן - היעד של ספינת הנשק - מכחישה כל מעורבות בהברחה. דובר הצבא בסודן, אל-סוארמי חאלד סעד, הכחיש כי למדינתו יש קשר ל-KLOS C. הוא הבהיר, בדומה לעמדת ישראל, כי הספינה לא נכנסה למים הטריטוריאליים של סודן.

 

בראיון לאולפן ynet אמר הבוקר ראש מספן ים, תת אלוף עודד גור לביא: "זה מסוג המבצעים שבשייטת הסטי"לים ילמדו עליהם הרבה שנים". תא"ל גור לביא, שליווה את ההתרחשויות מהקריה, התייחס לסיכון שבמבצע מורכב כזה, 1,500 קילומטרים מחופי ישראל, באזור שבו הסיכונים הם מגוונים: "המבצע היה נועז ושקט, באופן שאפשר לנו להפתיע את האונייה ובסופו של דבר לעצור את אותה הברחת אמל"ח מסוכנת לישראל. נערכנו למצב שאולי תתפתח התנגדות, אבל העלייה והעצירה של האונייה היו בהסכמת הקפטן. עצרנו את האונייה בשיתוף פעולה מלא של הצוות".

 

אתמול הותר לפרסום שלאחר ימים של מעקב בלב ים השתלטו לוחמי שייטת 13 על אוניית הסוחר שהפליגה מאיראן ומצאו עליה טילים ארוכי טווח. במבצע השתתפו מאות לוחמים מחיל הים ושתי ספינות טילים - אח"י חץ ואח"י חנית - בליווי מהאוויר של מסוק חילוץ "עטלף" של טייסת "מגיני המערב" וכן מל"טים של חיל האוויר.

 

הספינה, נושאת דגל פנמה, יצאה לפני עשרה ימים מאיראן והייתה אמורה להגיע היום לפורט סודן. 17 אנשי צוות ממדינות שונות שהיו על

סיפונה תוחקרו ונבדקת מידת מעורבותם בניסיון ההברחה.

 

למרות ההצהרות החגיגיות בעקבות הצלחת מבצע "חשיפה מלאה", בצה"ל לא מיהרו לפתוח שמפניות והמשיכו לאייש בנוכחות מוגברת את חדרי המצב בקריה. צה"ל מודע לאפשרות שעקב החשיפה המוקדמת יחסית של המבצע, בזמן שהכוחות נמצאים אלפי קילומטרים מישראל, ינסו גורמים שונים לפגוע בהם בדרך. המשט יעבור בציר ימי צר יחסית לאורך חופים בעלי פוטנציאל עוינות כגון סודן, אריתריאה, סעודיה וחצי האי סיני, שבו פועלים תאי ג'יהאד רבים העלולים לנסות לירות טילים לעבר הספינות. בשל כך, הספינות עדיין מלוות לפרקים על ידי מל"ט של חיל האוויר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מבצע ההשתלטות על האונייה בלב ים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים