השכר הממוצע ב-2013: 9,204 שקל
השכר הממוצע לשכיר עלה בשנת 2013 ב-2.6%. השכר הממוצע הגבוה ביותר היה בענף הכרייה והחציבה - 25,565 שקל. השכר הממוצע הנמוך ביותר היה בענף שירותי האוכל והאירוח - 4,222 שקל ברוטו בחודש
סקר: 80% מהגברים בעד חופשת לידה לאבות
מנכ"לית האוצר: הטבות מס תמורת שכר ראוי
יום האישה 2014: שכר הנשים נמוך ב-34%
הסיפורים הכי חמים - בפייסבוק שלנו
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), בחודשים אוקטובר-דצמבר 2013 עלה השכר הממוצע למשרת שכיר במחירים שוטפים ב-2.3% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 3% בחישוב שנתי בחודשים יולי-ספטמבר 2013.
השכר הנמוך - בענף האוכל והאירוח
השכר הממוצע הגבוה ביותר בשנה שעברה היה בענף הכרייה והחציבה, שבו עמדה המשכורת הממוצעת על רמה של 25,565 שקל ברוטו בחודש. בענף החשמל והמים עמדה המשכורת הממוצעת על רמה של 17,828 שקל ברוטו בחודש. בענף המידע והתקשורת (שאליו שייכים, בין היתר, עובדי חברות ההיי-טק) נרשם שכר ממוצע של 16,503 שקל ברוטו בחודש ובענף השירותים הפיננסיים והבנקאות עמד השכר הממוצע על רמה של 16,065 שקל ברוטו בחודש.
הענף שבו נרשם השכר הממוצע הנמוך ביותר היה ענף שירותי האוכל והאירוח, שבו עמדה המשכורת הממוצעת על רמה של 4,222 שקל ברוטו בחודש. בענף שירותי הניהול והתמיכה (מוקדנים ונציגי מכירות) עמד השכר הממוצע על רמה של 4,757 שקל ברוטו בחודש. בענף האמנות, הבידור והפנאי עמדה המשכורת הממוצעת על רמה של 5,480 שקל ברוטו בחודש.
נתון השכר הממוצע מייצג את כלל השכר ששולם במשק בפרק זמן נתון, חלקי כמות המשרות במשק. בשל כך, קיים פער בין התמונה המצטיירת מנתון זה לבין המציאות בפועל. עליית שכר במדרגות השכר הגבוהות, למשל, תביא לגידול בשכר הממוצע מבלי שהשכר במדרגות הנמוכות יותר עלה.
בשל כך, נהוג לייחס חשיבות גבוהה יותר לנתון השכר החציוני, שמייצג את רמת השכר שחצי מהשכירים הרוויחו מעליה וחצי מהשכירים הרוויחו מתחתיה בפרק זמן נתון. אולם, נתון זה אינו מפורסם בצמוד לנתון השכר הממוצע, מפני שעל מנת להגיע אליו, יש לחשב כמה כסף עבר לכל שכיר ולא ניתן להסתפק בחישוב של כל הכסף ששולם חלקי כל המשרות שהיו מאוישות.
כדי לדעת מה הסכום הפרטני ששולם לכל שכיר, יש להמתין עוד חודשים רבים עד שיגיע קובץ של מס הכנסה, שבו קיים פירוט מדויק של השכר השנתי שקיבל כל שכיר בישראל. הקובץ מגיע למוסד לביטוח לאומי בתחילת כל שנה, כאשר הוא מתייחס לנתונים של השנה שלפניה.
לאחר כמה חודשים, שבמהלכם עוברים הנתונים שבקובץ עיבוד של חוקרי המוסד לביטוח לאומי, מתפרסם נתון השכר החציוני במסגרת סקר "ממוצעי שכר והכנסה לפי ישוב ולפי משתנים כלכליים שונים". על פי סקר זה, השכר החציוני בישראל בשנת 2011 היה 5,641 שקלים ברוטו בחודש, כ-67% מהשכר הממוצע באותה שנה.
בשנה האחרונה, מפרסמת הלמ"ס אומדן של ההכנסה החציונית, שמבוסס על סקר הכנסות משקי בית. על פי אומדן זה, השכר החציוני בשנת 2012 היה 6,541 שקלים ברוטו בחודש, כ-71% מהשכר הממוצע באותה שנה.