שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

אובמה לפוטין: "יש דרך לפתרון דיפלומטי"

אחרי ששיחתם האחרונה לוותה באיומים ורק העמיקה את המתיחות, שבו המנהיגים לדבר בניסיון לסיים את המשבר באוקראינה. פוטין אמר כי אסור לתת למצב לפגוע ביחסי המדינות. אובמה הבטיח שהפתרון יכלול התחשבות באינטרסים של מוסקבה, אך הדגיש: חיילים רוסים יצטרכו לסגת לבסיסיהם

נשיא ארצות הברית ברק אובמה דחק הלילה (ו') בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לקבל את תנאי המתווה לפתרון דיפלומטי באוקראינה. בשיחת טלפון בין שני המנהיגים, שלפי הבית הלבן נמשכה כשעה, הדגיש אובמה כי פעולותיה של רוסיה מפרות את ריבונות אוקראינה ואת שלמותה הטריטוריאלית. לפי הקרמלין, פוטין אמר לאובמה כי היחסים בין שתי המדינות לא צריכים להיפגע כתוצאה מהמשבר. "נשיא רוסיה הדגיש את חשיבות היחסים עם ארה"ב בשמירה על היציבות והביטחון בעולם. יחסים אלו לא צריכים להיפגע בשל בעיות בינאלומיות מבודדות, על אף חשיבותן הרבה", מסר השלטון במוסקבה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

על רקע הידרדרות היחסים בין המדינות, שהובילה למתיחות המזכירה את ימי המלחמה הקרה, הדגיש אובמה כי "יש דרך לפתור את המצב בצורה דיפלומטית, בהתאם לאינטרסים של רוסיה, העם האוקראיני והקהילה הבינלאומית". בהודעת הבית הלבן נמסר כי הנשיא האמריקני פירט על המתווה להסכם במסגרתו ממשלות אוקראינה ורוסיה ינהלו שיחות ישירות, בחסות הקהילה הבינלאומית. "פקחים בינלאומיים יכולים להבטיח את הגנת זכיותיהם של כל האוקראינים, כולל ממוצא אתני רוסי. כוחות רוסיים יחזרו לבסיסיהם והקהילה הבינלאומית תפעל ביחד לתמוך בעם האוקראיני לקראת הבחירות במאי", נכתב בהודעת הממשל בוושינגטון.

 

 
 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)
פוטין עונה לשאלות עיתונאים השבוע. יסכים למתווה אובמה? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פוטין עונה לשאלות עיתונאים השבוע. יסכים למתווה אובמה?(צילום: רויטרס)

הנשיא אובמה ציין כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ימשיך בימים הקרובים לנהל את המגעים עם שר החוץ הרוסי לברוב, ממשלתה הזמנית של אוקראינה, ושותפים בינלאומיים אחרים כדי לקדם מטרות אלה. גורם ממשל אמריקני מסר לרשת CNN כי "כפי שניתן להניח, בין השניים חילוקי דעות בנוגע למתרחש באוקראינה ובחצי האי קרים. אבל הם גם מבינים שצריך למצוא דרך דיפלומטית, וקרי ימשיך לקדם זאת".

 

בהודעה הרוסית על השיחה נמסר כי עדיין ניכרים הבדלי הגישה בין המנהיגים בנוגע למשבר באוקראינה. לצד הדגשת חשיבות הקשר עם וושינגטון, הקרמלין חזר על עמדת רוסיה לפיה הממשלה החדשה באוקראינה עלתה לשלטון בהפיכה המנוגדת לחוקה. "רוסיה לא יכולה להתעלם מקריאות עזרה ופועלת בהתאם לחוק הבינלאומי", טען פוטין.

 

לפי דיווחים רשמיים מסתמן כי שיחת הטלפון הייתה פחות מתוחה מזו שהתקיימה לפני שישה ימים, שבמהלכה שני המנהיגים לא התקרבו כלל להסכמה ואף החליפו איומים. פוטין הזהיר בשבת כי "יגן על האינטרסים של רוסיה" ועל "דוברי הרוסית" באוקראינה, ושמע מנגד את הנשיא האמריקני מאיים ב"בידוד מדיני וכלכלי של רוסיה". בימים שחלפו רק התגברה המתיחות.

אובמה הגדיר את רוסיה כמי שניצבת "בצד הלא נכון של ההיסטוריה", ואתמול לראשונה הורה על הטלת עיצומים על אנשים שאחראים למעורבות הצבאית של רוסיה בחצי האי קרים. בממשל סירבו לפרסם את שמות האישים שנכנסו לרשימה השחורה, אך אישרו כי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין אינו כלול בה.

 

לפני השיחה ערך אובמה תדריך בבית הלבן במהלכו טען כי ההצעה לקיים משאל עם על עתיד חצי האי קרים תפר את החוקה האוקראינית ואת החוק הבינלאומי. "כל דיון על עתיד אוקראינה חייב לכלול את הממשלה החוקית של אוקראינה", אמר אובמה והוסיף: "בשנת 2014 אנחנו רחוקים מהימים שבהם ניתן לצייר קווי גבול מעל ראשם של מנהיגים דמוקרטים".

 

ברקע המשבר שלחה ארה"ב לפולין 12 מטוסי F-16 ו-300 חיילים לקראת תרגיל משותף בשבוע הבא. השגריר האמריקני בפולין טען כי התרגיל הורחב על רקע הרוחות המתלהטות בחצי האי קרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, רויטרס
אובמה ופוטין. חידשו את ההידברות הישירה
צילום: AFP, רויטרס
מומלצים