שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

הקרב הרוסי-אוקראיני התחיל מזמן. במחשב

כל צד הוא "נאצי", הפריצות והחסימות מתרבות בקצב פרוע - לוחמי הסייבר משני הצדדים כבר מנהלים מערכה של ממש. בלי עכבות

בעוד עיני העולם נשואות לאוקראינה לראות כיצד מתפתח העימות בינה ובין רוסיה של פוטין, וכולם ממתינים בדריכות לפרוץ לוחמה פעילה בין שני הצדדים, מתנהל כבר עתה עימות פרוע במימד הווירטואלי - לוחמת סייבר. כלי הנשק בלוחמה זו אינם טילים וטנקים אלא נשקי סייבר כגון סוסים טרויאנים ורושעות (Malware), והלוחמים אינם לוחמי יחידות מיוחדות או מלחי חיל הים, אלא האקרים.

 

עוד על העימות באוקראינה:

תשעה פצועים מאוקראינה נחתו בישראל

הצוות הסודי שמפענח את שפת הגוף של פוטין

'גאים להיות אוקראינים'. מה יהיה גורל קרים?

 

זוהי אינה הפעם הראשונה שרוסיה עושה שימוש בלוחמת סייבר במקביל או במקום לוחמה קונבציונלית. כבר באפריל 2007 רוסיה תקפה את אסטוניה במתקפה ששיתקה את תשתיות האינטרנט של המדינה (הרוסים מעולם לא אישרו את דבר התקיפה, אך הודו ש"פטריוטים רוסים" חשו חובה להגן על אינטרסים רוסיים ותקפו בצורה עצמאית את האסטונים). רוסיה נקטה בדפוס פעולה דומה בעימות מול גאורגיה ב-2008 - בזמן שכוחות רוסים תקפו והשמידו את הצבא הגיאורגי שיתקו לוחמי סייבר רוסיים את תשתיות האינטרנט וחסמו למעשה כל תקשורת ממוחשבת עם העולם החיצון. כמו במקרה האסטוני, לא הייתה הודאה רשמית בתקיפה.

חיילים אוקראינים מול חיילים רוסים. הנשק האחר כבר בפעולה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
חיילים אוקראינים מול חיילים רוסים. הנשק האחר כבר בפעולה(צילום: גטי אימג'בנק)

העימות הנוכחי שנסוב על השליטה בחצי האי קרים נמשך אומנם רק ימים ספורים, ולא כלל בנתיים שימוש באלימות או בנשק חם, אך עוד בטרם חיילים רוסיים השתלטו על נקודות אסטרטגיות באי כבר החלו גורמים בשני הצדדים לתקוף בצורה פעילה אתרים של היריב.

 

אתרים רבים בעלי כתובות רוסיות ואוקראיניות נפרצו, וקבוצות אקטיביסטיות יצאו בקמפיינים אחת כנגד השנייה- #OpUkraine של האקרים רוסים נגד אתרים אוקראינים ו- #OpRussia נגד אתרים רוסיים. התעמולה מתבצעת תוך שימוש ברשתות חברתיות - פייסבוק ומקבילותיה המקומיות VK ו-Odnoklassniki, והשיח מתנהל בטונים צורמים במיוחד, כאשר כל צד מאשים את השני בהיותו "נאצי" ומתחרה בשני בשתילת תמונות פוגעניות במיוחד באתרי היריב.

 

האוקראינים, שטופים ברגשות לאומניים, מנסים בכל כוחם לעקוץ את הרוסים על ידי פריצה לאתרים והדלפת מידע. האתר האוקראיני "בימבה" (Bimba), שמתהדר בכך שהוא כלי נשק סייבר של "מהפכת מיידאן" (על שם הכיכר המרכזית בקייב) פנה בקריאה למתנדבים המבקשים לפעול למען המולדת ונגד האויב הרוסי, לסייע במאבק. ברשת החברתית VK הוקמה קבוצה בשם #опПокращення // #OpUkraine, המזוהה עם ארגון "אנונימוס", ולדף הבית שלה הועלו קישורים להורדת כלי תקיפה (המאפשרים גם לאנשים חסרי ידע בלוחמת סייבר לתקוף ולהפיל אתרים) נגד אתרים רוסים שקרוי "Putin Smack Down Saturday".

 

קבוצת האקרים נוספת באוקראינה פרצה לחשבון האימייל של אחד ממנהיגי האופוזיציה האוקראינית, המתאגרף ויטלי קלישקו. ההאקרים הרוסים לא נשארו חייבים – החל מ-28 בפברואר החלו דיווחים על תקיפות סייבר נגד אתרים בחצי האי קרים וחברות תקשורת ומדיה חוו תקלות שונות בתשתיות התקשורת שלהן,

 שהואטה בצורה משמעותית. סוכנות ניטור האינטרנט הרוסית (Roskomnadzor) אף חסמה גישה לדפי אינטרנט המזוהים עם תנועת המחאה האוקראינית.

 

בנוסף להתכתשויות בין הרוסים והאוקראינים, מושך הסכסוך תשומת לב של קהילת ההאקרים הבינלאומית, ופעילים מטורקיה, תוניסיה, אלבניה ועזה השתתפו בתקיפות על אתרים רוסיים וסייעו לחבריהם האוקראינים.

 

אין ספק כי הקרב כבר החל, וכי לפחות בזירה האינטרנטית הצדדים אינם מהססים לנקוט בכל האמצעים שברשותם על מנת להשפיל את הצד השני ולגרום לו לנזקים, ובמקביל לגייס את דעת הקהל העולמית לצדם.

 

טניה קויפמן היא אנליסטית סייבר בכירה בחברת טרוג'נס ומתמחה במחקר על גורמי פשיעת סייבר במרחב הרוסי והמזרח אירופאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים