חרדה: מריחואנה מסייעת בהעלמתה או מחמירה?
ממצאי מחקרים שונים בנוגע להשפעת המריחואנה על המצב הנפשי - מגלים תוצאות שונות. מצד אחד, היא מרגיעה חרדה, מצד שני, גורמת לתופעות הדומות לפסיכוזה. ההבדל נעוץ כנראה בהבדל בין השפעה קצרת טווח לבין השפעה ארוכת טווח
שמועות רבות נפוצו על היכולת של מריחואנה להפחית חרדה. התומכים מאמינים כי היא יכולה לסייע לסובלים מחרדה להתגבר על הלחץ. מחקרים אחרים לעומת זאת, מצביעים על כך כי מריחואנה עלולה לגרום לתופעה הפוכה ואפילו לפסיכוזה. אז מה הנכון?
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
בחודשים האחרונים מומחים שבדקו את השפעת המריחואנה, מצאו כי היא יעילה בטיפול בפרכוסים. לא רק זאת, החוקרים הסבירו כי ישנם הורים שילדיהם סובלים מפרכוסים באופן חמור מבקשים אישור להשתמש במריחואנה רפואית. תומכים נוספים בשימוש במריחואנה טוענים כי היא פחות מסוכנת מאלכוהול וכי מדובר בסם שקט: הוא מרגיע ולבטח מפחית חרדה.
מזיקה או מועילה?
לא כמו סיגריה: עישון גראס לא מזיק לריאות
עכשיו זה מדעי: מריחואנה רפואית הופכת כאב לנסבלמחקר ישראלי: האם מריחואנה תטפל בהלם קרב?
מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת וונדרבילט מצביע על השפעה חדשה שיש למריחואנה. החוקרים גילו רצפטורים קנאבואידים במוח של עכבר - במיקום המקושר לרגשות (באמיגדלה). מדובר באותו אזור המנטר את הפחתת החרדה ואת תחושת הבריחה (flight or fight).
"מדובר בממצא חשוב מאוד להבנת ההשפעה של קנביס כעל ההתנהגות", אומר ד"ר סאשין פאטל החוקר הבכיר. "אנחנו יודעים איפה נמצאים הרצפטורים, מה הם עושים, עכשיו אנחנו יכולים לבדוק איך המערכת מושפעת מלחץ כרוני ושימוש במריחואנה".
השפעת המריחואנה על לחץ ורגיעה
החוקרים מסבירים כי כעת ניתן לבדוק את השפעתה על רמות הלחץ המנווטות את הכאב והתאבון, השינה האושר והרגיעה. לדבריהם, למרות העובדה שההשפעה קצרת הטווח של המריחואנה עשויה להיות מרגיעה, ההשפעה ארוכת הטווח עלולה להיות אחרת לגמרי ולגרום לאובדן זיכרון וחוסר תפקוד קוגניטיבי נאות.
הם תוהים האם מי שחווה פאראנויה והתקפי היסטריה במהלך העישון, עלולים לתהות למה הם מגיבים ככה, שכן השימוש אמור להרגיע אותם. מחקרים נוספים, כאמור מצביעים על השפעה אחרת לגמרי. הסם מקושר להשפעה פסיכוטית וליכולת לעורר חרדה ולא להרגיע אותה.
הקשר בין מריחואנה לפסיכוזה כבר נחקר לא מעט. אחד המחקרים מצא כי למריחואנה הייתה השפעה דומה על מוחם של אנשים כמו סכיזופרניה - חוסר יכולת לסנן גירויים מסוימים מה שגורם להזיות ותחושה רגישות מוגברת.
בסופו של דבר, קשה לומר האם למריחואנה יש השפעה תרפויטית על מישהו שסובל מחרדה, שכן כל אחד מגיב אחרת להשפעת הסם.