קינוח שמימי: צפו בשיגור מאפה לחלל
סיציליה זה לא רק מאפיה: שיאו של "פרויקט החלל הסיציליאני", שעלה 350 אירו, היה שיגור דגם של קנולי, מאפה המזוהה עם האי האיטלקי. עד לאיזה גובה הוא הגיע?
מדענים סיציליאנים חובבים שיגרו לחלל דגם של קנולי, גליל בצק ממולא קרם שנחשב לאחד מסמלי האי האיטלקי. בסרטון שפרסמו אפשר לראות את הקינוח הופך לשמיימי - ולא בגלל טעמו. צפו בווידאו.
לחללית תוצרת בית שהקימו הסיציליאנים, שכונתה "מוביל הקנולי", הם הצמידו כדור פורח ממולא הליום. דגם הקנולי המעופף צויד בשתי מצלמות וב-GPS, והתוצאה הייתה צילומים מרהיבים - וגם קצת הזויים - שבהם נראה המאפה מעופף מעל העננים בסטרטוספירה, השכבה האמצעית באטמוספירה של כדור הארץ.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ל"פרויקט החלל הסיציליאני", שעלה בסך הכול 350 אירו, יש אמנם חשיבות מדעית, אבל חשיבותו הסימבולית גדולה בהרבה. "סיציליה תמיד הייתה מקום שהוזכר בהקשרים שליליים כמו מאפיה ואבטלה. רצינו לשים את סיציליה על המפה בדרך שלנו", אמר הבמאי פאביו לאונה, בן 34, שצילם את הפרויקט עם אנטונלה ברברה, בת 38. על האי שלהם, שהפשע המאורגן כבר הפך מזמן לשמו הנרדף, נכפתה תוכנית קיצוצים מסיבית על ידי רומא ב-2012, ובשנים האחרונות אחוז האבטלה בו הוא מהגבוהים באיטליה.
פאולו קופאסו, שכמו חבריו למבצע מתגורר בעיירה אנה שבסיציליה, מסר כי הקנולי טיפס לגובה של 29,768 מטר. קופאסו, טכנאי מחשבים, היה האחראי על החישובים המדויקים לפני שיגור המאפה בחודש שעבר.
קופסת גלידה שמרה על הקור
קנולי אמיתי כנראה לא היה שורד את המסע, ולכן הקבוצה הסיציליאנית בנתה מודל של המאפה, בעזרת חימר פולימרי שהתקשה בתנור. הדגם היה צריך לשקול פחות משני ק"ג, כדי לעמוד במגבלת המשקל של טיסה לגובה רב.
הגוף של עבודת היד הוא למעשה קופסת גלידה, ששמרה על הסוללות של המצלמה בטמפרטורות שירדו מתחת ל-50 מעלות צלזיוס. הלחץ האטמוספרי פחת בעת שהקנולי התרומם, והכדור הפורח התרחב עד שלבסוף הוא התפוצץ. אז עשה את דרכו הקנולי בחזרה את כדור הארץ. מצנח שנפתח האט את דרכו אל הקרקע.
המאפה נחת בגבעה ליד הכפר בומפייטרו, 25 ק"מ מהמקום שבו שוגר - הנקודה הגבוהה ביותר בשמורת הטבע רוקה די צ'ררה. האותות מה-GPS הביאו את הקבוצה אל המקום שבו נחת הקנולי. בדרך ליעד הם חלפו על פני עדר כבשים ורק בתום המסע הם נשמו לרווחה - דגם המאפה חזר שלם, גם המצלמה לא נפגמה.