שתף קטע נבחר
 

לשמור על השיניים בפורים: 10 עצות בריאות

משלוחי המנות בפורים מלאים ממתקים וקשה מאוד לשלוט בילדים שלא יאכלו אותם. אבל במקום מלחמות אבודות מראש, מומחית לרפואת חניכיים מסבירה איך ליהנות מהחג הצבעוני הזה, לאכול ממתקים ולהישאר עם שיניים בריאות

פורים קרב ובא ואיתו משלוחי המנות והממתקים. כמי שעוסקת בבריאות הפה והחניכיים נוכחתי מזמן כי המלחמה הגורפת בממתקים היא מלחמה אבודה. ולראיה הסרטון הבא שמראה איך ילדים מתייחסים לממתקים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

 

  

הדרך לשמור על בריאות הפה של ילדינו היא להטמיע הרגלים שיאפשרו היגיינת פה טובה לצד אכילה מבוקרת של ממתקים.

 

עוד כתבות על בריאות השן

חיוך של מיליון דולר: השיניים הצחורות של הכוכבים

הפרעות אכילה: איך הן פוגעות בשיניים

תפוח ביום: שיטות טבעיות להעלים דלקת חניכיים

  

יותר מ-50% מהילדים סובלים מעששת

הילדים הם הדבר היקר לנו מכל ובריאותם עומדת בראש סולם העדיפויות שלנו כהורים, אך נתוני חודש בריאות הפה חושפים תמונת מצב עגומה לגבי מצב בריאות השיניים של ילדים בישראל.

 

מסתבר כי למעלה ממחצית הילדים בישראל שעולים לכיתה א' סובלים מנגע עששתי המצריך טיפול או התערבות רפואית. כאשר מדובר בבריאות השיניים של ילדים צעירים, להורים יש חלק משמעותי מאוד בשמירה עליה.

 

למרות זאת, 11% בלבד מההורים מדווחים שלקחו את ילדים לרופא שיניים לאחר בקיעת השן הראשונה ו- 12% בלבד מצהירים שילדם מצחצח שיניים במשך שתי דקות בבוקר ובערב.

 

בנוסף, 61% מההורים מדווחים שילדם החל לצחצח שיניים לבדו כבר מגיל שלוש וזאת למרות שהמלצת רופאי השיניים היא שעל ההורה לצחצח את שיני הילד עד גיל 7 לפחות.

 

לא להילחם מלחמות אבודות מראש. ממתקים לפורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא להילחם מלחמות אבודות מראש. ממתקים לפורים(צילום: shutterstock)

 

צורכים פי 2 ממתקים בפורים

נתונים אלה צריכים להדאיג בכל ימות השנה, אך כאשר קרב חג פורים - חג משלוחי המנות והממתקים, בריאות הפה צריכה לקבל תשומת לב גדולה מהרגיל. בסקר שנערך בקרב כ-190 הורים שיש להם לפחות ילד אחד בגילאי 3-10, נאסף מידע חשוב אודות הרגלי צריכת הממתקים ועמדות ההורים לקראת חג פורים.

 

מרבית ההורים העידו כי הם צפויים להכין משלוחי מנות שבהם יככבו השוקולד, הביסלי והבמבה. כשלושה מכל ארבעה הורים מעריכים כי בפורים הקרוב יאכלו ילדיהם לפחות פי שניים ממתקים בהשוואה לימי השגרה.

 

למעלה ממחצית ההורים מסכימים ואפילו בהחלט מסכימים, כי בפורים הקרוב הם יקפידו פחות על תזונה בריאה לילדיהם. נראה כי חלק גדול מההורים מתקשים להתמודד עם המסורת ובעיקר עם הנורמה החברתית שהפכה את פורים לחג בו הממתקים חוגגים.

 

הגבולות אשר חלק מאתנו מצליחים להציב ביומיום, קורסים מול ילדים שמציגים את הטיעון המנצח "לכולם מרשים" ומול מערכת החינוך שמעודדת את הילדים להביא זה לזה משלוחי מנות מושקעים. ואם מזכירים את מערכת החינוך, למעלה מ- 70% מההורים מעידים כי היו שמחים אילו בפורים הקרוב הגננות והמורים היו מקפידים יותר על בריאות הפה של הילדים.

 

בריאות שיני החלב משפיעה על המערכת החיסונית

הורים רבים מאמינים בטעות כי אין צורך לטפל בשיני החלב, מאחר והן זמניות ונופלות לאחר מספר שנים. אך לא כך הוא. בריאות השיניים הנשירות חשובה ביותר, שכן היא מונעת כאב וסבל ומאפשרת תפקוד תקין של מערכת הלעיסה.

 

בנוסף, בטווח הארוך שיניים אלה שומרות מקום לשיניים הקבועות וכן דלקת או זיהום בשיניים הנשירות עלולים לפגוע בשן הקבועה שמתחתיה.

 

היבט נוסף הוא הקשר בין בריאות השיניים והחניכיים לבין למצב הבריאות הכללית בילדות ובבגרות. מאחורי קשר זה עומדים חיידקים אשר עלולים להתפשט לזרם הדם ולגרום לנזק רב במגוון מיקומים בגוף.

 

מחקרים מצאו למשל קשר בין דלקת ומחלת חניכיים לבין בעיות במערכת הלב וכלי הדם, וכן קשר למחלת הסוכרת. עוד נמצא כי קיים קשר בין מחלות חניכיים לבין פגיעות במערכת החיסונית, וזאת משום שחיידקי החניכיים פוגעים בתאים בעלי חשיבות במערכת החיסון.

 

מכל הסיבות האלו גם יחד, חשוב מאוד שאנחנו כהורים נקפיד על היגיינת הפה של ילדינו בגילאים בהם הילדים צעירים מכדי לקחת אחריות לבדם על הנושא.

 

לא לוותר על צחצוח שיניים למרות החגיגות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא לוותר על צחצוח שיניים למרות החגיגות(צילום: shutterstock)

 

לשמור על השיניים גם בחג - 10 טיפים

איש חכם אמר פעם "אם אתה לא יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם". נתוני הסקר מעידים שההורים אינם מעוניינים לנהל מלחמות אבודות מראש ולאסור אכילת משלוחי מנות בפורים, ובצדק. ישנן דרכים בהן ניתן לאפשר לילדים לחגוג את החג ולמזער את הנזק הנגרם לשיניהם. לפניכם מספר טיפים חשובים:

 

1. לרכז את המתוקים. רצוי לרכז את אכילת הממתקים בשני מועדים במהלך היום, ולא לפרוש את אכילת הסוכרים לכל משך היום. בתום האכילה, כדאי לעודד את הילד לצחצח את שיניו. בימי הפורים מומלץ להשאיר את אחד המועדים המרוכזים למסגרת החינוכית לאכילת משלוחי מנות.

 

2. לאכול מתוקים בסמוך לארוחה. כלל אצבע שכדאי לאמץ הוא להצמיד את אכילת הממתקים לארוחה. זאת מאחר שכאשר הילד שבע קיימת סבירות שיסתפק בפחות ממתקים. בנוסף, לאחר הארוחה ישנה הפרשה מוגברת של רוק ואנזימי עיכול שיסייעו לפירוק מהיר יותר של הממתקים.

 

3. דביקים מחוץ לתחום. גם כאשר אוכלים ממתקים, כדאי לעשות בחירה נכונה ולהימנע מממתקים דביקים כגון סוכריות טופי ובמבה אשר משאירים שיירים שקשה להפטר מהם על השיניים. רצוי להימנע גם מסוכריות על מקל אשר זמן אכילתן ארוך ומשאיר בפה סוכר לאורך זמן.

 

שוקולד חרובים? על אף היותו בריא יותר תזונתית, צריכת שוקולד חרובים פחות מומלצת לשיניים עקב היותו דביק וקשה לניקוי ממש כמו הטופי והבמבה.

 

4. לצורך האיזון - מסטיק ללא סוכר. רצוי לשלב במשלוח המנות מסטיק ללא סוכר, שלעיסתו מגבירה הפרשת רוק ומאזנת את כמויות הסוכר שיש בממתקים.

 

5. אפשר גם פירות. הכוכב החדש במשלוחי המנות הוא תפוח! מומלץ להכניס למשלוח המנות גם תפוח, אשר אכילתו היא פעולה מכנית שמנקה את השיניים. ניתן לבקש מהגננת לחתוך את התפוחים לילדים בגמר אכילת משלוחי המנות וכך לעודד את כולם לאכול אותו.

 

פרי נוסף שמתחפש לממתק מן הטבע הוא תות שדה, וניתן לשלבו במשלוח המנות. דווקא פירות יבשים, על אף היותם פירות מכילים סוכר ודביקים מאוד, כך שצריכתם פחות מומלצת לשיניים.

 

6. אוכלים יחד, מצחצחים יחד. מומלץ להביא מברשת שיניים לגן או לבית הספר וליזום צחצוח משותף לאחר אכילת משלוחי המנות המתוקים. כאשר רעיון זה הועלה בסקר השיבו שניים מכל שלושה הורים כי היו שמחים לכך במידה רבה או במידה רבה מאוד.

 

ילדים נוטים להיות מושפעים מחבריהם, ולכן ניתן לנצל את הלחץ החברתי לטובה על מנת ליצור מצב שבו כולם אוכלים יחד ומצחצחים יחד.

 

לצחצוח המשותף יכולה להיות השפעה מיטיבה לא רק בפורים, אלא גם על ילדים שביומיום מתייחסים לצחצוח שיניים כאל המלצה בלבד.

 

7. לצמצם שתיית משקאות ממותקים. דווקא בימי הפורים העמוסים בממתקים, כדאי לשכנע את הילדים להמעיט בשתייה ממותקת על מנת לחסוך לפחות את הסוכרים הללו.

 

8. הסברה בסמוך לחג. כמה ימים לפני חג פורים, ניתן ליזום שעת הסבר על חשיבות הצחצוח ואכילה בריאה על מנת שהמידע יישאר טרי בראשם של הילדים. אפשר ליזום יחד עם הגננת או המורה הבאת מברשת שינים עם הילדים לגן או לבית הספר כמה ימים לפני החג, לצורך יצירת שגרה של צחצוח משותף שתגיע לשיאה בחג עצמו.

 

9. תיאום ציפיות לפני אירוע "מתוק". ימי הפורים שופעים באירועים וחגיגות, הכוללות ממתקים רבים. לפני יציאה לאירוע כזה מומלץ לשוחח עם הילד ולתאם עמו ציפיות לגבי חשיבות הצחצוח לאחר אכילת ממתקים ולגבי מינון הממתקים.

 

10. צחצוח חשמלי יעיל יותר. כדאי לזכור שצחצוח במברשת חשמלית בטכנולוגיית תלת ממד מסירה פלאק באופן משמעותי טוב יותר ממברשת ידנית. יתרון זה חשוב בעיקר כשמדובר בילדים שיכולתם הידנית עדיין לא גבוהה.

 

האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים ממליץ על שימוש במברשת חשמלית בטכנולוגיית תלת ממד גם בילדים, כדי להטמיע הרגלי צחצוח נכונים מגיל צעיר וכדי לאפשר מניעה ועיכוב התפתחות מחלות חניכיים בגיל מבוגר יותר.

 

כך למשל, ל- Oral-B מברשת מיוחדת המיועדת לילדים מעל גיל 3 שמגבירה את הסיכוי לצחצוח מלא. המברשת מצוידת בראש צבעוני של דמויות דיסני ובנוסף כעבור כל דקת צחצוח משמיעה מנגינה מתחלפת, ההופכת את צחצוח השיניים לחוויה מהנה לילדים.

 

הכותבת היא מומחית לרפואת החניכיים, חברה בוועד האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על שיני הילדים גם בפורים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים