זכוכית במגדל: יופי אדריכלי או סכנת בטיחות
בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש הולך וגובר בזכוכויות בבנייה, ומה שהיה עד כה נחלת העשירים הופך לסטנדרט בכל בניין מגורים. אך למרות שלזכוכית יש ייחודיות עיצובית, עם היופי מגיעים הסיכונים - כך תימנעו מהם. מדריך
בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש הולך וגובר בזכוכיות בבנייה. מה שהיה עד כה נחלתם של עשירים בלבד, המתגוררים במגדלי מגורים כמו "מגדלי yoo" ומגדלי אקירוב בצפון תל-אביב או בשלל מגדלים נוספים בשדרות רוטשילד, הופך עם הזמן לסטנדרט בכל בניין מגורים ומשרדים. אלא שלמרות שלזכוכית בבנייה יש ייחודיות אסתטית ועיצובית משמעותית, עם היופי מגיעים גם הסיכונים הביטחותיים.
עוד מדריכים במדור "הבית שלי " בערוץ הנדל"ן :
- כשהשכן מתקלח: כך תיפטרו מרעש הצנרת
- היי-טק בוועד הבית: תוכנות לניהול בתים
- דליפת הגז: כך תמנעו אסון אצלכם בבית
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
באחרונה נחשפנו למספר מקרים של התנפצות חיפויי זכוכית מחוסמת בבניין מגורים, והשאלות שעולות מתקריות אלה הן האם וכיצד ניתן להימנע מהתנפצות הזכוכיות, ומהם הסיכונים המתלווים לכך. לפניכם מדריך קצר המיועד לבעלי דירות וועדי בתים, שמסביר כיצד ניתן למנוע את הנזקים הנלווים להתנפצות הזכוכיות - ולהפחית את הסיכון הנובע מכך.
מקור הזכוכית
זכוכית המשמשת כמעקה או חיפוי בבניין מגורים, חייבת להיות בטיחותית, או לפחות "מחוסמת", אשר עברה את תהליך הייצור הייחודי לזכוכית מסוג זה - הקשחה בתנור על ידי חימום לטמפרטורה של כ-700 מעלות צלזיוס וקירור מהיר מיד אחרי כן.
תהליך ייצור זה גורם לשיפור החוזק המכני של הזכוכית עד לפי 4 מזכוכית רגילה, ובכך הופך אותה לעמידה בפני לחצים ועומסים מכניים משמעותיים המופעלים עליה. בדקו כי הזכוכיות נרכשו מיצרן אמין ומוכר, בעל כל אישורי הייצור המתאימים. יצרן שאינו מוסמך, וחסר המכשור המתאים, יכול להתלוות לפגמים פנימיים בזכוכית המחוסמת הנגרמים בתהליך הייצור.
שאריות של תרכובת כימית הנקראת "ניקל סולפיד" (ו/או מזהמים אחרים), עלולות לגרום ללחץ פנימי בתוך הזכוכית, שעלול לגרום להתנפצותה של הזכוכית ללא כל אפשרות חיזוי מראש מאוחר יותר. ישנם יצרנים בישראל בעלי יכולת עמידה בתקנים הללו, וחשוב מאוד לוודא עם קבלן הבנייה את מקור הזכוכיות.
התקנת הזכוכית ומיגון זכוכית קיימת
נזקים קלים ביותר (לעתים כאלה שאינם נראים לעין) במהלך ההתקנה, כגון פגם או סדק בעובי של מיקרונים בודדים בשולי השמשה, עלולים בשלב מאוחר יותר לגרום לשבר שיוביל להתנפצות.
קיבוע לקוי של הזכוכית למסגרת שלה או אל כל אמצעי חיבור אחר - עלול למנוע את הגמישות הנדרשת לזכוכית בעת, התרחשות שינויים תרמיים סביבתיים או לחצי רוח. חשוב להקפיד על התקנה מקצועית ובעלת מוניטין.
כיום מחייבות תקנות הבנייה להתקין זכוכית מחוסמת במבנים חדשים (תקנה 1099), משום שבעת התנפצות היא מסוגלת להתפורר לרסיסים קטנים ובכך למנוע פגיעה חמורה בסביבה.
כדי להפחית את הסיכון שלאחר ההתנפצות, ניתן להתקין ציפויים על גבי הזכוכית יחד עם מערכת עיגון שמשאירה את השמשה במקומה - אפילו אם היא התנפצה. כך ניתן למנוע את נפילת רסיסי הזכוכית ואת השמשה המצופה כמקשה אחת. זאת כמובן עד להחלפתה בשמשה תקינה.
אמצעי מיגון נוספים הדרושים בשימוש בזכוכית
מיגון בפני קרינת UV:
רוב הזכוכיות המותקנות במבנה אינן מסוגלות לסנן קרני UV. הקרינה החודרת דרך הזכוכיות עלולה לגרום לנזקים לריהוט, לרצפת עץ ואף במקרים חמורים לפגיעה בעור. כדי להפחית את הסיכון, מומלץ להתקין ציפויי מגן מיוחדים על החלונות, רצוי ציפויים בעובי של 100 מיקרון ויותר.
חיסכון באנרגיה:
בחודשי הקיץ, שהופכים חמים יותר מדי שנה, קשה להתמודד עם החום הכבד השורר בבית. הווילונות לא עוזרים, המזגנים פועלים ללא מנוחה והוצאות החשמל טופחות. היום ניתן להתקין על החלונות ציפויים מיוחדים, המסוגלים לצמצם בעד 80% את חדירת החום למבנה. הפחתת החום תורמת לחיסכון משמעותי בעלויות חשמל שוטפות למיזוג ובבלאי המזגנים.
אזורי כניסה לבניין:
השימוש בזכוכית בלובי בבניינים פופולרי מאוד. אולם ילדים המשחקים בדרך כלל באזורי כניסה אלו חשופים מאוד לפגיעה, ולכן חשוב לסמן בסימון קבוע את הזכוכיות. ניתן לעשות זאת על ידי שימוש בציפויים דקורטיביים שאינם פוגעים בחזות המבנה.
לסיכום, מומלץ לבחור ביצרנים בעלי תו תקן, במתקינים מוכרים ובעלי מוניטין, ולא לחסוך כשמדובר באמצעי בטיחות. כך נוכל כולנו ליהנות מיופי ארכיטקטוני עכשווי והכי חשוב - נהיה בטוחים הרבה יותר.
הכותב הוא מנכ"ל קבוצת אל סורג