והעיר שושן צהלה ושמחה: מבדק אוזני ההמן
שלחנו את רפי אהרונוביץ' לאכול אוזני המן ולבחור את הטובות ביותר. אחרי הרבה מים וכמה קילוגרמים נוספים, הוא מכתיר את האוזניים המצטיינות לשנת תשע"ד
סטנדפיסט ששמו חמק מזכרוני אמר פעם: "מה זה חג יהודי בשלושה משפטים? ניסו להרוג אותנו. לא הצליחו. בואו נאכל". ואנחנו אוכלים.
איש לא יודע מה בדיוק הקשר בין משולשי הבצק הממולאים לבין אוזניו של הצורר הפרסי המן. אומרים ששמו הגרמני של המאפה המשולש מוהנטאשה (Mohntasche) שנאפה במרכז אירופה בתקופה זו של השנה, הזכיר באופן שבו מצטלצל את המילים "אזני המן" ומכאן שמו האידישאי - המַנטאשה, שתורגם לאוזני המן בעברית. אבל בינינו - זה לא באמת מעניין.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- רום, לובסטרים וקסטה: קובה בצלחת
- עשבים שוטים: 5 מתכוני צמחי בר
- הפינוק המושלם: פנקייק ערמונים וגם מאפינס
בכל שנה מתקפת אוזני האמן מתחילה מוקדם יותר. יותר מחודש ימים לפני מועד החג, כבר ניתן למצוא אוזני המן במליות הקלאסיות - פרג, תמרים ואגוזים, כשאליהן הצטרפה בשנים האחרונות מלית שוקולד.
את התותחים הכבדים מוציאים הקונדיטורים קרוב לחג. אם את העיצוב המשולש והאיקוני לא ניתן לשנות - שהרי לא יעלה על הדעת שלהמן יהיו אוזניים מרובעות! - הרי שהבצק הפריך עובר שלל שדרוגים: תוספת שקדים, פיסטוקים ושוקולד למשל. מה שכן, את רוב היצירתיות מקדישים המגדנאים למלית - חלבה, קרם לימון וכל מה שביניהם ושיש אפילו אוזני המן מלוחות עם גבינות, בטטה ובשר.
לא קל היה לטעום כל כך הרבה אוזניים. הרבה מים קרים והרבה כוסות של אספרסו מר הורדנו בגרון, כדי להתמודד עם המתיקות והחמאתיות.
לזכותם של הקונדיטורים ייאמר שהם מצדם הקלו עלינו השנה והקטינו את הגודל הסטנדרטי של האוזניים למיני, מה שעזר לנו לעמוד במשימה בכבוד בסופו של דבר, הגם שעלינו פלוס-מינוס קילוגרם או שניים במשקל.
לפני שמתחילים: כיצד נבחרו האוזניים
הוצאנו את האוזניים למקצי פרג, אגוזים ושוקולד ולמיוחדים (מלוחים, טבעוניים ועוד) - הקדשנו מקום מיוחד. נתחיל מהסוף: לא היו אוזני המן רעות. הסטנדרט היה גבוה השנה, מה שהקשה על צוות הטועמים - בני משפחה, חברים ואורחים תמימים שנקלעו לביתנו - לבחור, שכן באמת שכולן היו ראויות.
בבחירות עמדו בפנינו הקריטריונים הבאים: איכות הבצק, העובי וכן כמות ואיכות המלית וגם משך הזמן שבו נשמרת הפריכות (זו המכה של אוזני ההמן - אריזה גרועה גורמת לכך שהם מאבדים לפתע את פריכותם אחרי מספר שעות).
ועוד משהו: מכיוון שאני אישית לא משתגע על פרג - יש לי תמיד תחושה בפה שאני אוכל נמלים קטנות - השארתי לחברי הפאנל מקום רחב יותר לביטוי בדירוג. אז אם לא טעים לכם - תבואו במקרה הזה אליהם בטענות, ובפרט לגברת.
אז יאללה - לעסק:
הזוכה הגדול - דלאל
אין ספק שאוזני ההמן של השף קונדיטור ענר צלאל מקונדיטוריית דלאל לקחו את המבדק בסיכום הכללי. אוזני המן כאן הן כמו של פעם, בהנחה שגדלתם בארמון ורסאי.
ההשפעה כאן היא צרפתית, והבצק המתפורר במרקם החולי (סַאבּל, Sable) משופע בחמאה והמילויים - כמו שאנחנו אוהבים: פשוטים ובלי קונצים.
מילוי פרג
מקום I - ביסקוטי: אוזניים יפהפיות, עם בצק פריך ומלית מעולה בטעם שמנת-חלב. מצוין.
מקום II - שמו: בצק טוב ופריך במידה. היחס של המלית והאיכות מעולה
מקום III - קרסט מאפה עד הבית: טעים מאד. מלית מעולה ובמינון מוצלח.
מילוי אגוזים
מקום I - בייקרי: אוזני ההמן של המאפייה בבעלות בית היוצר - שהביא לתל אביב גם את מסעדת הקופי הבר והבראסרי -לקחו את הקטגוריה הזו בגדול. היחס בין הבצק הדק והפריך למלית היה מעולה, והיא מצדה נהנתה מניחוח נהדר של קינמון.
מקום II - מאפית לחמים וקונדיטוריה קראסט: מלית האגוזים הטובה ביותר הייתה של קראסט - רק חבל שבצק המעטפת לא היה כל כך פריך. בכך הצטיינה אוזן ההמן של מאפיית לחמים - בצק טוב מאד ומלית טובה.
מקום III - שרון & רנה:
טעים, גם בגזרת הבצק וגם במלית.
מילוי שוקולד
מקום I - דלאל: בצק פריך מאוד ודק עם מלית שוקו צ'יפס שהייתה מעולה.
מקום II - דודו אוטמזגין: שוקולד איכותי שמרגיש ממש כאילו יש טראפלס בתוך האוזן. גם הבצק טעים מאד.
מקום III - קונדיטוריה שני: מילוי סופלה שוקולד ובצק פריך ונימוח. סבבה לגמרי.
מלית תמרים
מקום I - פטיט פוד: אוזני המן ממולאות בממרח תמרים לחים - טעם ביתי נהדר.
מקום II - מאפית נומילי: מלית המורכבת מתערובת תמרים ושקדים טחונים. לחובבי האוזניים עתירות המילוי.
מקום III - אוזני המן לחמים: אוזניים ממולאות בתמרים ואגוזים. קלאסי וקולע.
אוזני המן מלוחות
מאד התלבטתי אם לכלול אוזני המן מלוחות במבדק, כי למעשה חוץ מצורתם החיצונית אין בינם לבין אוזני ההמן המקוריות שום דבר ובפועל מדובר במיני פשטידות. אבל אחרי שהגיעה אלי אוזן מבצק שמרים, במלית בשר טלה עם צנוברים וראס אל חנות של שף יואב בר ("שף טו גו") - שוכנעתי סופית. סוף סוף אוזן המן שאפשר לאכול עם טחינה.
עוד בטובים: קונדיטורית גילי מזור (אתר "יאמי") במלית כרישה ויין לבן ואוזני ההמן הכתומות של "רולדין" במלית בטטה וגבינות.
מיוחדים
בצק שמרים: אוזני המן מבצק שמרים של מיקי שמו עם פרג, אגוזים ואפילו גבינה מתוקה, כשהאגוזים במקום הראשון עם בצק ריחני והמלית מעולה. הכי הזכירו לי את אוזני ההמן של אמא שלי מרומניה.
6 היצירתיים הטובים ביותר
- מתוקה: זברה טופי פקאן - מלית ובצק מעולים.
- בייק שופ: מילוי החלבה הטעים ביותר, ואוזניים פריכות ונימוחות כאחד עם ציפוי שומשום.
- אורן בקר: מלית טופי, קרמל ומקדמיה בגודל קטן ואלגנטי.
- בראון: חמאת בוטנים ואגוזים.
- שרון & רנה: אוזני המן במלית מלבי.
- רולדין: מלית של תמרים ומאסלה, ומרציפן-פירות יער מעולה.
איפה משיגים?
דלאל. כל ישראל חברים 7, נווה צדק, תל אביב
מתוקה. להשיג בסניפי הרשת
ביסקוטי. הירקון 67 א.ת. בני ברק
בייקרי. יד חרוצים 13, תל אביב ; אבן גבירול 72, תל אביב 03-6961050 ; בייקרי דליקטסן 03-9681010
בראון. ניסים אלוני 10, מתחם G תל אביב.
מאפיית לחמים. החשמונאים 99 ת"א , טל' 03-5618111. שוק הנמל, האנגר 12 (נמל ת"א). שוק הכרמל ת"א
רולדין. להשיג בסניפי הרשת
קונדיטוריה שמו. להשיג בסניפי הרשת
קונדיטוריה שני. להשיג בסניפי הרשת
שרון & רנה. המלאכה 4, פארק אפק, ראש העין. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר הקונדיטוריה
נומילי פטיסרי. סוקולוב 3 פינת ויצמן, כפר-סבא
דודו אוטמזגין לקמח מאסטר שף. להשיג בסניפי הרשת
בייק שופ. נחלת יצחק 18, תל אביב
פטיט פוד. להזמנות לכל חלקי הארץ באתר או בטלפון:03-5372202
שף יואב בר ("שף טו גו"). למידע נוסף והזמנות: באתר או בטלפון 03-6036666
קרסט - מאפה עד הבית. לפרטים והזמנות באתר או בטלפון 09-8878226
יאמי. ניתן להזמין באתר
כל מתכוני פורים בערוץ האוכל