נשארים בבית: 21% ירידה באשפוזי בתיה"ח
מפחדים להיות הזקן במסדרון? דו"ח משרד הבריאות מצביע על ירידה בשיעור האשפוזים במחלקות הפנימיות בכל הגילאים, ובעיקר בקרב בני 55-64 שם נרשמה ירידה של 39% משנת 2000. מנכ"ל משרד הבריאות: "מדובר בתייעלות מערכתית שהגיעה למיצוי. מעכשיו לא נוכל יותר להוריד את שיעור האשפוז"
המחלקות קורסות - אבל שיעור האשפוזים יורד. דו"ח חדש של משרד הבריאות מראה כי מאז שנת 2000 התפוסה במחלקות אמנם לא ירדה, אבל בעוד שהאוכלוסייה גדלה, שיעור המאושפזים במחלקות הפנימיות דווקא ירד.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
התמונה של הזקנים במסדרון מוכרת לכולנו, אבל למרות זאת, נתוני משרד הבריאות מראים כי בעוד שבשנת 2000 שיעור האשפוזים במחלקות עמד על 63.2 אשפוזים לכל מאה אלף תושבים, הרי שבשנת 2012 הוא ירד ל-50 אשפוזים לכל מאה אלף תושבים בלבד - מדובר בירידה של 21%. עם זאת, מספר האשפוזים הכללי עלה מ-283,800 בשנת 2000 ל-305,400 בשנת 2012.
הירידה בשיעור המאושפזים התרחשה בכל קבוצות הגיל, אולם הירידה הגדולה ביותר היא בקרב בני 55 עד 64 (39%) והקטנה ביותר היא מעל גיל 85. (10%).
מתמודדים עם העומס
7.5 שעות במיון: באיזה בי"ח מחכים הכי הרבה?
מאבק המתמחים: מה מצב העומס בבתי החולים?
"ילדים מאושפזים במסדרון? לא זכור לי מצב כזה"
בשנת 2000 הקשישים מעל גיל 75 תפסו רק 33% מכלל האשפוזים, אך ב-2012 הם עלו ל-42%. במשרד הבריאות מצביעים על הנתונים כהצלחה בייעול המערכת, כך שבריאות הצעירים משתפרת והם זקוקים לפחות אשפוזים.
"יש ירידה באשפוזים ביחס לאוכלוסייה, וזה מראה שרפואת הקהילה מספיק חזקה כך שלא כל הסתבכות מגיעה לאשפוז בבית חולים. במשך השנים השהייה הממוצעת במחלקות ירדה, עלתה היכולת שלנו לבצע בדיקות במהלך האשפוז באופן מהיר יותר, היכולת של קופות החולים לאתר בזמן חולים שהיו מגיעים לאשפוז עלתה, ועושים שימוש נכון יותר באשפוזי יום.
ההתייעלות הסתיימה
"הייתה התייעלות אדירה ב-15 השנה האחרונות אבל מיצינו כבר את יכולת ההתייעלות ואנחנו כבר לא יכולים להוריד את שיעור האשפוז הממוצע", מסביר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו.
הוא מוסיף ואומר כי בשל הנתונים לפיהם, שיעור האשפוזים ירד והאוכלוסייה גדלה, מצביעים על כך כי שיעור תפוסת המיטות בישראל הוא עדיין הגבוה בעולם. לדברי פרופ' גמזו, הפתרון לכך הוא הוספת מיטות למחלקות הפנימיות, אך גם פתרונות נוספים שכורכים שיתוף פעולה בין בתי החולים לקופות החולים כמו שיתוף מידע שיאפשר רצף טיפולי טוב יותר לאחר השחרור מהאשפוז.
"לא תמיד אשפוז ליומיים או שלושה עושים שינוי מהותי אצל המטופל, אבל למעקב טוב יותר של הרופא שמכיר אותו יש אפקט גדול יותר. התפוסה לא ירדה וזה אומר שלא הוספנו מספיק מיטות. אנחנו צריכים להוסיף כמאה מיטות פנימיות בשנה וזה מה שעשינו בשלוש השנים האחרונות".