תרדמת חורף: דירות להשכרה ריקות חודשים
מחסור בדירות? בעלי דירות באזורי ביקוש מדווחים על קשיים במציאת שוכרים. בעלת נכס בר"ג: "אני מקפיצה את המודעות בלוחות כל יום ולא מתקשרים". בעל נכס ליד הטכניון: "אני שוקל לדווח שהנכס לא בשימוש כדי לפחות לא לשלם ארנונה". זמן המדף של דירות להשכרה בחורף עומד על 60 יום
האם כולם עסוקים בחיפוש אחר רכישת דירות, ושוכחים שיש אפשרות לשכור? אם לשפוט מפניות שהגיעו ל-ynet באמצעות הדואר האדום, המצביעות על כך שבעלי דירות רבים שמציעים נכסים להשכרה זמן רב לא מצליחים למצוא שוכרים, התשובה היא חיובית. למעשה, אפשר לקרוא לתופעה הזו "נמנמת חורף" בשוק הדירות להשכרה.
כתבות נוספות על השכרת דירות בערוץ הנדל"ן :
- הכנסת תכריע אם שוק הדירות להשכרה יוסדר
- הסוף לפריצות בתחום השכירות למגורים?
- שוק השכירות בברלין: גם אצלנו אפשר אחרת?
- לא רק עושקים: בעלי בתים שהורידו שכ"ד
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אושרי (השם המלא שמור במערכת) מיוקנעם מספר ל-ynet כי מעל כחודש הוא מעמיד להשכרה דירה משופצת בת 3 חדרים, אותה רכש בנשר סמוך לטכניון. "יותר מחודש שאנו מנסים להשכיר את הדירה ולא מתקדם כלום", הוא אומר.
לדבריו, "מדובר בדירה מאוד אטרקטיבית שעברה שיפוץ מקיף מלא ובמחיר הגיוני (2,500 שקל) ואפילו פניתי לכמה מתווכים שיטפלו בנכס. המתווכים אמרו שהמחיר ריאלי - והרי יש להם אינטרס להשכיר את הדירה כמה שיותר מהר".
אושרי מציין כי הוא שוקל כבר בימים הקרובים לפנות לעיריית נשר כדי לבקש הקפאת תשלום ארנונה בשל אי-שימוש בנכס. "אני לא יודע כמה זמן החיפוש אחר שוכרים יימשך. כולם אומרים לי שזה עונתי, וכדי למנוע הוצאות מיותרות אני שוקל לפנות לעירייה", הוא מודה.
גם שרית (השם המלא שמור במערכת) מתל-אביב מספרת כי היא מנסה למצוא מזה כחודש וחצי שוכר לדירת 3 חדרים שבבעלותה ברחוב ביאליק ברמת גן. "חשבתי שיהיה לי הרבה יותר קל למצוא שוכר", היא אומרת, "מדברים על מחסור בדיור, אך בפועל אני מקפיצה את המודעות בלוחות המודעות ובפייסבוק מדי יום, פונה למתווכים, ואין ממש התנפלות בלשון המעטה".
לדבריה, הדירה משופצת והמחיר מקביל להצעות של דירות דומות. "מסתבר שגם המתווכים לא ממהרים לטפל בדירות להשכרה בחורף. פניתי למספר מתווכים ולא קיבלתי אף פנייה מהם. הם יודעים שהשוק בתרדמת ומתמקדים בדירות למכירה בעונה הזאת", טוענת שרית.
הסיבה לתרדמת החורף בשוק הדירות להשכרה, לפי גורם בענף הנדל"ן, היא צמצום קהלי יעד, שתקופת השכירות רלוונטית עבורם רק בחודשי הקיץ. "החורף לא רלוונטי למשפחות עם ילדים במוסדות חינוך, פחות מתאים לסטודנטים ומסתמך על קהל יעד של מחליפי דירות וזוגות שמאחדים מקום מגורים", הוא מסביר.
תרדמת בשוק - חצי מיליון דירות להשכרה
על פי בדיקת לוח "ידיעות אחרונות"-Win-Win שבוצעה עבור ynet, זמן ההמתנה של דירה להשכרה על מדף בחודשי החורף עומד על 60 יום, לעומת 42 יום בחודשי הקיץ. בלוח Win-Win מדגישים כי הנתון מתייחס לממוצע הארצי, אולם בתל-אביב הממוצע קטן באופן משמעותי.
"בינואר, פברואר, מרס ואפריל פחות אנשים מחפשים דירות", מסביר אסף רוזיו, בעלי חברת התיווך רוזיו נכסים. "גל השכירויות מתחיל בחודש מאי ועולה עד ספטמבר. בקיץ, דירה אטרקטיבית תושכר תוך שבוע עד שבועיים, ובחורף אותו הנכס יושכר תוך חודש ולעתים אפילו חודשיים, למרות שהוא אטרקטיבי. למרות זאת, צריך לזכור שיש דירות שמושכרות גם בחורף מהר".
על פי נתונים של לשכת שמאי המקרקעין שהגיעו לידי ynet, מספר הדירות למגורים בישראל עומד על למעלה מ-2.2 מיליון, מתוכן כ-25% הן דירות להשכרה - יותר מחצי מיליון דירות.
"זמן מדף ממושך לדירה המיועדת להשכרה זה דבר שכיח יותר בחורף", מסביר אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, שנבחר בשבוע שעבר לכהונה נוספת. "פחות אנשים זזים בחורף, ולכן ברגע שיש תחלופה נמוכה - המחירים יורדים בכ-5%. אם בעלי הדירות יורידו מחירים, הנכסים יושכרו יותר מהר מכיוון שמהנתונים שלנו - הביקוש קיים כל הזמן".
לדברי דנוס, "משכירי הדירות מבקשים את המחיר שהם היו מקבלים בקיץ, ואז הדירות נשארות יותר זמן על המדף. אני לא רואה תופעה ארצית של דירות ריקות. יעבור חודש או חודשיים והדירות יושכרו, ויכול להיות שיש בעיה ספציפית עם דירות שלא מושכרות".