אושר: התשלום עבור אמבולנס יעלה ב-5.7%
עול נוסף על כתפיהם של החולים: בעקבות מצבה הכלכלי הקשה של מד"א החליטה ועדת הבריאות של הכנסת לאשר העלה של 5.7% במחירי אגרת הנסיעה באמבולנס. "זה לא מספיק. אנחנו זקוקים שמחירי האגרות יעלו ב-15%", אומר מנכ"ל מד"א
חברי הועדה מתחו ביקורת על כך שההתייקרות תמומן מכיסם של המטופלים ולא על ידי המדינה. "משרד האוצר מייבש את מד"א ומתקצב אותם בחסר", אמר בזעם יו"ר הוועדה, חיים כץ, במהלך הדיון. "אין לנו ברירה אלא לאשר את התעריפים החדשים, כל עוד הממשלה לא מממנת את ההעלאה", הוסיף סגן שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן.
את הבקשה לאישור התקנות החדשות הגיש משרד הבריאות, שביקש להעלות את התעריפים שמד"א גובה מהאזרחים כדי להתמודד עם הקשיים הכלכליים של הארגון. מעתה נסיעה באמבולנס בשעות היום הלוך ושוב למרחק של עד 20 ק"מ תעלה 377 שקלים, במקום 357 שקלים כיום. מ-96 ועד 100 ק"מ תהיה העלות 1,586 שקלים במקום 1,500 שקלים כיום. לאדם המתגורר ביישוב המרוחק 45 ק"מ (הלוך ושוב) מבית חולים תעלה הנסיעה בשעות היום 586 שקלים במקום 554 שקלים כיום, ובלילה 703 שקלים במקום 666 שקלים. נפגע תאונת דרכים יישא בהוצאות של 705 שקלים במקום 667 שקלים כיום.
"במשך שנים אגרות מד"א נשחקו", מסביר מנכ"ל מד"א, אלי בין. "בשביל להשלים
באמת את הפערים התקציביים יש לנו צורך בהעלאת אגרות ביותר מ-15%, שיכניסו 30 מיליון שקלים בשנה, אבל אישרו לנו רק 5.7%, שיכניסו רק 9.5 מיליון שקלים. גופי ההצלה האחרים, כמו המשטרה ומכבי האש, מתוקצבים, אבל מד"א לא".
יש לציין כי לא כל נסיעה של אזרח באמבולנס משולמת מכיסו, ובמקרים מסויימים החשבון מוגש לקופת החולים. לדברי בין, מדובר על כמחצית מהמקרים.
ח"כ שולי מועלם אמרה כי העלאת המחירים פוגעת בעיקר בתושבי הפריפריה. "בהעלאת התשלום לאדם הגר ביישוב מרוחק מתרחב עוד יותר הפער בין המרכז לפריפריה".
ממד"א נמסר בתגובה: "מגן דוד אדום כארגון ההצלה הלאומי של ישראל אינו מתוקצב על ידי המדינה ומממן את פעילותו בעצמו, בין היתר על ידי גיוס תרומות בעולם, ולא באמצעות תמיכה ממשלתית. על פי הקבוע בחוק, מד"א מחויב בגביית אגרה בגין שירותי אמבולנס והענקת טיפול רפואי.
גם כך מדובר בתעריפים שלא עודכנו בצורה ריאלית ונמוכים בכ-30% מהעלות בפועל של שירותים אלה כגון מחיר הדלק עבור צי האמבולנסים של מד"א המונה כ-1,000 כלי רכב. נכון להיום, היקף החובות של משרדי הממשלה, הרשויות, המוסדות הרפואיים והאזרחים למד"א נאמד בכ-200 מיליון שקלים.
"לאור מצב החובות למד"א וכדי לא לפגוע באיכות שירותי החירום שמעניק מד"א לאזרחי ישראל, נאלץ מד"א להוסיף עשרות מיליוני שקלים בשנה על מנת שלא להיכנס לגרעון תקציבי בה בשעה שתקציב הממשלה למד"א הוא אפס שקלים בהשוואה לגופים מקבילים המתוקצבים על ידי הממשלה. יחד עם זאת, מד"א מקפיד באדיקות לעמוד באתגרים הרבים הניצבים בפניו".