שתף קטע נבחר
 

חיים בסלאמס? צניחה בשיפוץ בתי מגורים

על פי נתונים של התאחדות קבלני השיפוצים שהגיעו לידי ynet, ב-2013 חלה ירידה של כ-60% בשיפוץ חיצוני של בנייני מגורים באזור גוש דן - לעומת 2011. הבעיה: כולם מחכים לתמ"א 38, שבמסגרתה ניתן יהיה לשפץ את המבנים ללא עלות, אבל בפועל הפרויקטים תקועים - והמבנים נותרים מוזנחים

הראש מפנטז על בניין חדש או לפחות מחודש במסגרת תמ"א 38, אך נראה שהמציאות היא מגורים בבניינים מוזנחים. על פי נתוני התאחדות קבלני השיפוצים שהגיעו ל-ynet, ב-2013 חלה ירידה חדה של כ-60% בשיפוץ חיצוני של בניינים באזור גוש דן לעומת לפני כשנתיים. על פי הנתונים, ב-2011 שופצו כ-200 בנייני מגורים בגוש דן, ב-2012 שופצו 120 בניינים וב-2013 מספר הבניינים ששופצו עמד על 80 בלבד.

 

 

עוד עולה מנתוני ההתאחדות כי העלות לשיפוץ חיצוני בבניין בגובה 4 קומות עומדת בממוצע על 30-40 אלף שקל לכל דירה. הסכום כולל שיפוץ חזית המבנה, אינטרקום, חדרי אשפה וגינה. אלא שאם דיירי הבניין יחליטו לקדם פרויקט תמ"א 38 - הם יוכלו לשדרג את המבנה או לקבל בניין חדש לחלוטין ללא עלות.

 

"הבניין שאני גר בו ברמת גן נמצא במבוי סתום", מספר ל-ynet נסים (השם המלא שמור במערכת) מרמת גן. נסים, המתגורר בדרום עיר, חי בבניין ישן ומוזנח מזה תקופה ממושכת. הסיבה, לדבריו, נעוצה בעובדה ש-4 דיירים מתוך כלל הדיירים בבניין מגוריו אינם מעוניינים בפרויקט תמ"א 38 - מה שתוקע את יוזמת הדיירים.

 

בעקבות זאת חשו שכנים של נסים שאין להם ברירה, והחלו לקדם שיפוץ חיצוני של המבנה - אולם דיירים אחרים החלו להביע את התנגדותם משום שלא רצו להוציא כספים, כאשר ברקע יש עוד סיכוי לפרויקט תמ"א ללא עלות. כעת, אומר נסים, מנסים הדיירים בבניין להפעיל לחצים על הדיירים הסרבנים ולשכנעם לחתום על התוכנית עם הקבלן כדי להימנע מהוצאות שיפוץ. בפועל, התנהלות זאת אורכת כשנתיים.

 

הידעתם? בת"א יש תקנה לשיפוץ חזיתות כל 15 שנה

"הציפייה לתמ"א חיסלה את כל שיפוצי החוץ בבניינים", מסביר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים. "עיריית תל-אביב התקינה תקנה (בשנת 2010 - א.ש.) כי כל 15 שנה צריך לשפץ מבנה, אך הדבר לא נאכף מכיוון שמרבית הבניינים נמצאים באיזשהו שלב של יציאה לפרויקט תמ"א. חלק אוספים חתימות, חלק אישורים, חלק שומעים הצעות ומבררים. בפועל, כל הבקשות לוקחות שנים".

 

"אני מציע שיתחמו את יציאת התמ"א בזמן, כך שאם התוכנית לא יוצאת לפועל - הבניין יהיה מחויב בשיפוץ חיצוני", ממשיך סיב. "כך צריך לעשות, אגב לא רק בתל-אביב, ולבצע אכיפה. לא הגיוני שתיירים מגיעים לעיר ללא הפסקה ורואים שהטיח נופל מבנייני המגורים. זה לא מייצג את העיר טוב ולא את המדינה. לא חייבים לעשות שיפוץ עם שיש וברמת הגימור הגבוהה ביותר, אבל רמה סבירה כדי שמבנים לא יראו כמו סלאמס היא הכרחית".

 

"אני מבין דיירים שאומרים, 'למה לי להוציא 20, 30 או אפילו 50 אלף שקל על שיפוץ - אם אני יכול לתת את זה לקבלן שיעשה את זה'. אבל תמ"א 38 היא הבטחה באוויר", טוען שמעון פחימה, קבלן שיפוץ ושיקום מבנים. לדבריו, חברת עזרא וביצרון, שהיא אחת מלקוחותיו, הייתה משפצת בעבר 130 בניינים כל שנה. "השנה הנתון עומד על 80-90 בניינים, ובפועל אין כלל עבודת שיפוצים והכל נמצא במסגרת של בקשות".

 

"יש אלפי בקשות לתמ"א 38, אך רק מעטות יוצאות לפועל", מסכם פחימה, "כעת אני רואה שיש בניינים שמתייאשים ומבינים שמדובר בתהליך ארוך ומייגע - ומתחילים להתעניין שוב בשיפוץ המבנה".


פורסם לראשונה 10/03/2014 22:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרויקט תמ"א 38 בת"א
צילום: יגאל עמר
ערן סיב יו"ר התאחדות קבלני המשפצים
צילום: יגאל עמר
מומלצים