שתף קטע נבחר

 

היועץ המשפטי של הכנסת: ההסכם בקואליציה - צעד חריג

מסמך ההתחייבות של ראשי הקואליציה שנחשף ב-ynet ממשיך להסעיר את הכנסת. אחרי החרמת דיוני המליאה, יו"ר מרצ גלאון דרשה לעכב את ההצבעה על "חוקי המריבה" עד להצגתו הרשמית. היועץ המשפטי של הכנסת קבע כי "ננקטו צעדים חריגים", אך לא מצא מניעה משפטית לנקיטת הצעדים

מסמך הסערה מוביל לדרישת האופוזיציה להניח אותו על שולחן הכנסת: מכתב ההתחייבות הנדיר שגובש בין ראשי סיעות הקואליציה ונחשף ב-ynet, הוליד בצהריים (יום ב') דרישה חדשה - להניחו באופן רשמי על שולחן הכנסת, ועד אז לדחות את ההצבעות על שלושת "חוקי המריבה". 

 

במכתב ששלחה יו"ר מרצ זהבה גלאון ליועץ המשפטי של הכנסת היא הציגה את הדרישה הדחופה "נוכח העובדה שהמסמך המדובר עלול להיות לכאורה שינוי או עדכון של ההסכם הקואליציוני שנחתם בין סיעות הממשלה – הסכם שיש מחויבות להניחו בפני הכנסת ולגלותו".

 

היועץ המשפטי, עו"ד איל ינון, השיב לגלאון כי "אכן לקראת הבאתן של הצעות החוק האמורות לקריאה השנייה והשלישית ננקטו מספר צעדים חריגים, ובהם קביעת סדרי דיון חריגים ועיגון המשמעת הקואליציונית בהסכם כתוב, העומדים במוקדו של דיון ציבורי ער, אולם אינני סבור כי יש מניעה משפטית-תקנונית לנקיטה בצעדים אלה".

 

בהמשך לפרסום אתמול ב-ynet, הבוקר חשפנו כאן את המכתב המלא ויוצא הדופן שמעיד על חוסר האמון החריף בין סיעות הקואליציה - ההתחייבות המיוחדת לתמוך בכל אחד משלושת החוקים השנויים במחלוקת. בינתיים, האופוזיציה דחתה את הצעת הפשרה בעניין הדיונים, וקיימה היום "כינוס אלטרנטיבי" לדיוני המליאה.

 

אתמול עודכנו כל סיעות הקואליציה בגיבוש מסמך התחייבות חריג שבמסגרתו נדרשות כל הסיעות לחתום ולהתחייב שיעבירו את שלושת החוקים - חוק המשילות, חוק הגיוס החדש ועיגון חוק משאל העם כחוק יסוד - ויצביעו נגד ההסתייגויות שיועלו.



לטענת גלאון בפנייתה ליועץ המשפטי ינון, "שורת המהלכים שהובילה הקואליציה במהלך הימים האחרונים היא חסרת תקדים באופייה הדיקטטורי, בניסיון להלך אימים על האופוזיציה ולהשתיק את הקולות המתנגדים, הן מהאופוזיציה והן מהקואליציה, תוך הפעלה חריגה של סעיף 98 לתקנון הכנסת והגבלת זמן הדיונים על החוקים השונים.

 

"כעת מתברר שהשתקת האופוזיציה אינה מספקת את הממשלה והיא נחושה להשתיק גם את קולות ההתנגדות אשר עלו מתוך הקואליציה עצמה. לשם כך הוחלט על גיבוש הסכם סודי, שבמסגרתו מחויבות כל סיעות הקואליציה להצביע בעד שלושת החוקים השנויים במחלוקת".

 

כינוס סיעות האופוזיציה    (צילום: אלי מנדלבאום)

כינוס סיעות האופוזיציה    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עוד ציינה גלאון כי "הדרישה מראשי סיעות הקואליציה לחתום באופן אישי על מסמך עלום, שאינו חשוף לביקורת ציבורית, שלפי הפרסומים האחרונים ראשי הסיעות נדרשים להתחייב בו לתמוך בעסקת חבילה של שלושה חוקים יחד הוא חסר תקדים בכל הנוגע ליחסי הרשות המבצעת והמחוקקת בישראל, ויש חשש שמא תוכנו של ההסכם פוגם באופן מהותי בעקרונות היסוד של שיטת המשטר הדמוקרטית בישראל ושל עקרון הפרדת הרשויות שהוא ערך יסוד בה".

 

לטענתה, "יש חשש שמא ההסכם המדובר יאלץ כל חבר כנסת מסיעות הקואליציה להתפרק בפועל משיקול דעתו ולאשר את החוקים, גם אם מצפונו או השקפתו אינם מאפשרים לו לעשות כן. מציאות זו עלולה לפגוע בערך יסוד נוסף שעוגן בפסיקת בג"ץ, לפיו פועלת הרשות המחוקקת, והוא שחברי הכנסת הם נאמני הציבור ושלוחיו".

 

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד ינון, ציין עוד בתשובתו לח"כ גלאון כי "אשר לטענה כי ההסכם המדובר מאלץ את חברי סיעות הקואליציה להתפרק בפועל משיקול דעתם ולאשר את החוקים גם אם מצפונם או השקפתם אינם מאפשרים לעשות כן, אציין כי המשמעת הקואליציונית והסיעתית עומדת בבסיס השיטה הפרלמנטרית, וקבועה אף היא בהסכמים הקואליציוניים. עם זאת, חשוב להדגיש כי הסכמים מסוג זה אינם מחייבים משפטית חבר כנסת להצביע לפי עמדת הסיעה ובניגוד למצפונו, והצבעה בעניין מסוים לפי צו המצפון אף לא תהווה עילה להכריז עליו כפורש".

ישיבת סיעות האופוזיציה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ישיבת סיעות האופוזיציה(צילום: גיל יוחנן)

חברי הכנסת דרעי וטיבי בדיון האופוזיציה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חברי הכנסת דרעי וטיבי בדיון האופוזיציה(צילום: גיל יוחנן)

מליאה ריקה. הכנסת, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מליאה ריקה. הכנסת, היום(צילום: גיל יוחנן)

ראשונים לחתום היו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד. הבוקר חתם על המסמך גם שר הכלכלה נפתלי בנט, וגם שרת המשפטים ציפי לבני ושר החוץ אביגדור ליברמן אמורים להחזיר את המסמך ולצרף את חתימתם.

 

במשכן הכנסת נרשם היום מחזה כנראה חסר תקדים: האופוזיציה החרימה לחלוטין את דיון המליאה, וארגנה כינוס אלטרנטיבי שבו נאמו חברי הכנסת. "מה שמדהים באולם הזה, ואני גאה בחבריי וחברותיי בעניין הזה,

 שיש בינינו אמון ואף-אחד לא צריך לחתום על מסמך או תצהיר או כתב כניעה", אמר יו"ר האופוזיציה ומנהיג מפלגת העבודה, ח"כ יצחק הרצוג.

 

ניהל את הדיון ח"כ אחמד טיבי מרע"ם-תע"ל, שכבר קבע את המשך הדיונים למחר ולמחרתיים - במקביל לדיוני המליאה על חוקי המריבה.

 

במקביל, יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין, תקף במליאה את האופוזיציה על "המהלך האנטי-דמוקרטי שאותו היא מובילה". לוין אמר עוד: "אני קורא ליו"ר האופוזיציה לגלות, גם אם באיחור, מנהיגות ואחריות, ולהפסיק עם המשחק הלא מכובד הזה. יש לנו מדינה אחת, פרלמנט אחד, צבא אחד ומשטרה אחת, ומי שחושב שהוא יכול לאיים על הדמוקרטיה ולנהל דיון אלטרנטיבי, סולל את הדרך לכאלה שיקחו את זה למקומות שאני מפחד להעלות על דעתי".


פורסם לראשונה 10/03/2014 15:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המליאה הריקה, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים