שתף קטע נבחר

דרכון אירופי ב-200 דולר. שוק שחור בתאילנד

ישראלים שביקרו בתאילנד ודאי לא הופתעו לשמוע כי שניים מנוסעי המטוס המלזי הנעדר נשאו דרכונים מזויפים שנגנבו במדינה שבה פורחת תעשיית הזיופים. כך מגיעים מסמכי נסיעה גנובים לסוחרי סמים וארגוני פשיעה וטרור

תאילנד? זיופים? את הישראלים שביקרו ומבקרים במדינה זה ממש לא מפתיע: עם מספר עצום של מבקרים ואכיפת חוק רעועה, השוק השחור בתאילנד של מסמכים מזויפים נמצא בפריחה. אין זה מפתיע, לכן, ששניים מהנוסעים במטוס המלזי הנעדר השיגו דרכונים מזויפים במדינה האסייתית.

 

עוד חדשות בעולם :

אביו של רוצח הילדים בקונטיקט: "חבל שנולד"

המשבר בקרים: רוסיה "מסננת" את ארה"ב

הטבעת בדרך? זה רשמי: הארי וקרסידה ביחד

 

הרשויות בתאילנד נאבקות מדי שנה לאתר אלפי דרכונים גנובים או אבודים. בבנגקוק יודעים על מקרים שבהם נמכרו דרכונים לארגוני פשיעה או לסוחרי סמים וגם על כאלה שהגיעו לידיהם של גורמים איסלאמיסטיים קיצוניים.

 

"דרכונים מזויפים וזהות בדויה מהווים בעיה עצומה בתאילנד", אמר אפיצ'ארט סוריבוניה, קצין במשטרת תאילנד ואיש הקשר שלה עם האינטרפול, לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא הוסיף כי הדרכונים מועברים למתווכים, תאים או זרים, שעובדים עם ארגוני פשיעה. הדרכונים הגנובים או האבודים עשויים לעבור בדרך שינוי, כמו למשל החלפת תמונת הדיוקן, אולם לפעמים מקווה המתחזה לעבור עם הדרכון האותנטי בתקווה שלא יעצרו אותו.

 

דרכונו היה על המטוס המלזי, הוא לא. לואיג'י מראלדי האיטלקי בתאילנד (צילום: AP) (צילום: AP)
דרכונו היה על המטוס המלזי, הוא לא. לואיג'י מראלדי האיטלקי בתאילנד(צילום: AP)
רשימת הנוסעים בטיסה MH370 שנעלמה ביום שבת בין מלזיה לווייטנאם בדרכה לבייג'ינג כללה את שמותיהם של שני אזרחים אירופאים - כריסטיאן קוזל האוסטרי ולואיג'י מראלדי האיטלקי - שבכלל לא היו על סיפון המטוס. דרכוניהם של השניים נגנבו מהם במהלך חופשה באי פוקט בתאילנד.

 

מחזיקי הדרכונים הגנובים רצו להגיע לאירופה

מי שהחזיק בדרכונים הגנובים השתמש בהם לרכוש כרטיסי טיסה לבייג'ינג וממנה לאירופה. הכרטיסים נרכשו בסוכנויות נסיעות בעיר הנופש פטאיה שבתאילנד. חוקרי משטרה בתאילנד החלו היום (יום ב') לתשאל עובדים באחת מסוכנויות הנסיעות. לפי שעה, אין כל הוכחה לכך שהיעלמות מטוס "מלזיה איירליינס" קשורה לשני הנוסעים שנסעו עם דרכונים גנובים.

 

משטרת תאילנד הציגה בפני סוכנות הידיעות רויטרס את צילום דרכונו של מראלדי שבו השתמשו כדי להזמין מקומות במטוס המלזי.

 

במשטרת תאילנד לא משתמשים במאגר הדרכונים הגנובים של האינטרפול (צילום: AP) (צילום: AP)
במשטרת תאילנד לא משתמשים במאגר הדרכונים הגנובים של האינטרפול(צילום: AP)
בשנים האחרונות, כאמור, זוכה תעשיית זיוף מסמכי הנסיעה לפריחה בתאילנד. בשנת 2010, הרשויות בתאילנד ובספרד עצרו כמה חשודים בחברות ברשת בינלאומית שסיפקה דרכונים מזויפים לגורמים מיליטנטיים. מבנגקוק נמסר כי הרשת העבירה מסמכים מזויפים לאנשים שעמדו מאחורי הפיגועים ברכבות במדריד ב-2004.

 

פינות רחוב רבות בבנגקוק נודעו לשמצה בכך שמוכרים בהן בסיטונאות זיופים וחיקויים של מותגים ידועים וכן גם רישיונות נהיגה, תעודות עיתונאי, ותגי עובדי צוות אוויר. ואם בזה לא די, בירת תאילנד שופעת במומחים לזיוף אשרות כניסה. "תאילנד היא קרקע פורייה לאנשים שמבקשים לגנוב דרכונים אירופאיים, במדינה מבקרים זרים רבים", אמר דיפלומט אירופי.

 

60 אלף דרכונים נגנבו או נאבדו בשנה

משרד החוץ של תאילנד מסר כי בין ינואר 2012 ויוני 2013 דווח על יותר מ-60 אלף דרכונים - תאים וזרים - שנגנו או הלכו לאיבוד במדינה. משטרת פוקט מסרה כי מראלדי האיטלקי דיווח ביוני אשתקד על גניבת דרכונו ושקוזל האוסטרי דיווח על שלו במרס 2012. המשטרה הוסיפה שהיא מקבלת מדי חודש תלונות על לפחות עשרה דרכונים אבודים במחוז.

 

אנגקארן יאסאנופ, קצין משטרה במשטרת פוקט, אמר שזרים יכולים למכור את דרכונם תמורת 200 דולר ואז לדווח עליו כגנוב. לדבריו, דרכונים רבים שנגנבו או אבדו מגיעים בסופו של דבר לידי אסייתים, בהם תאים, שמבקשים להגר לאירופה כדי לעבוד ביבשת.

 

סוכנות נסיעות בפטאיה שמכרה את הכרטיסים לנוסעים המתחזים (צילום: AP) (צילום: AP)
סוכנות נסיעות בפטאיה שמכרה את הכרטיסים לנוסעים המתחזים(צילום: AP)

לארי קנינגהם, שכיהן בעבר בקונסוליה האוסטרלית בפוקט, אמר שאחת הבעיות הגדולות היא שתיירים זרים משאירים את הדרכונים שלהם כפיקדון בעת שכירת אופנועי ים ואופנועים. לדבריו, משכירי ציוד נוכלים טוענים לאחר מכן כי נגרם נזק לרכושם, והתיירים מצדם מדווחים על גניבת דרכונם בשגרירות או בקונסוליה של ארצם ואז מקבלים דרכון חדש. כך קורה שהדרכון הישן נמכר ומגיע לידי העולם התחתון.

"בפוקט מסתובבות כמה דמויות מאוד מאוד מפוקפקות ולא כולם אזרחי תאילנד", אמר קנינגהם. "שום דבר לא יפתיע אותי לגבי פוקט".

 

מאגר הנתונים של האינטרפול לגבי מסמכי נסיעה גנובים ואבודים מכיל 40 מיליון ערכים מ-167 מדינות, אולם מזכ"ל הארגון רונלד נובל טוען כי לא מספיק מדינות משתמשות בו. "החדשות הרעות הן שלמרות היותו יעיל מאוד והעובדה שהוא מתפרס בעולם כולו, רק קומץ של מדינות משתמשות באופן שיטתי במאגר הנתונים של האינטרפול", אמר נובל בחודש שעבר.

 

קצין המשטרה התאי אפיצ'ארט אמר שמאגרי הנתונים של המשטרה בארצו אינם קשורים כראוי למאגר הנתונים של האינטרפול. "הטכנולוגיה שבה אנחנו משתמשים בתאילנד לבדוק זהות מזויפת אינה מעודכנת מבחינות רבות", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מצרך מבוקש בתאילנד. דרכונים איטלקיים
צילום: shutterstock
מומלצים